UBRZAVANJE REFORMI

EKSKLUZIVNI VIDEO: GUVERNER VUJČIĆ OTKRIVA ZAŠTO JE ZA UVOĐENJE EURA Koje su dobre i loše strane napuštanja kune?

 Boris Kovačev/EPH

Glavna korist uvođenja eura predstavljaju manji transakcijski troškovi, “ukidanje” valutnog rizika i vjerojatno manja opća razina kamata. Transakcijski troškovi su izdaci koje građani i poduzeća imaju pri mijenjanju jedne valute u drugu, a na ukidanje valutnog rizika možda ni ne treba, nakon panike sa švicarcem, trošiti previše riječi. U pluseve prilikom usvajanja zajedničke valute ulazi i veća transparentnost cijena.

Euro je također i katalizator financijske integracije, jer kapital lakše prelazi granice kada se trguje isključivo u eurima, pa je građanima i poduzećima lakše doći do kapitala budući da nisu više ograničeni samo na lokalno tržište.

Glavni minus, kada je uvođenje eura u pitanju, formalno je gubitak monetarne suverenosti, no zbog visoke eurizranosti štednje i kredita u Hrvatskoj taj je suverenitet - voljom građana koji su većinom štedjeli u eurima - bio prilično ograničen. Druga loša stvar od koje mnogi strahuju proizlazi iz mogućnosti povećanja cijena nakon uvođenja eura. U HNB-u su nam, pak, rekli kako dosadašnja iskustva pokazuju da se prosječna razina cijena nije podizala, ali da je dolazilo do povećavanja prilikom “zaokruživanja” cijena baš za ona potrošna dobra koja su građanima najviše “na oku”, poput kruha i kave. Na primjer, kava koja sada stoji 10 kuna, kada se preračuna u eure po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, stoji 1 euro i 32 centa.

Moguće je, dakle, da bi prilikom prelaska na euro kava s cijenom od 1,32 eura poskupjela “zaokruživanjem” na 1,5 ili čak 2 eura, odnosno na 15 kuna. Isto vrijedi i za kruh i druge “glavne” potrošačke namirnice.

O uvođenju eura na nedavnoj koferenciji EPH progovorio je i guverner Boris Vujčić. On smatra da bi to ubrzalo reformski proces u Hrvatskoj, ali je podsjetio da je to jedna o obveza Hrvatske u EU.

- Mi smo jedina mala članica EU koja još nije u zoni eura, no o tome i hrvatskim planovima vezanim za ulazak u eurozonu posljednjih se godina malo govori. Reformski proces u zemlji vjerojatno bi išao brže kada bi se povezao s uvođenjem eura - rekao je guverner HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:08