HRVATSKI IZBOR

ENERGETSKI RAT OBAME I PUTINA ZA HRVATSKU Milanović će ipak primiti Ruse, Inu im neće dati

Diplomat Hochstein prenio je obvezu SAD-a da će pripomoći gradnju LNG terminala Krk
 AFP

Hrvatska Vlada svim će mogućim pravnim sredstvima onemogućiti ulazak ruskih naftnih kompanija u Inu i kupnju većinskog paketa dionica, poruka je iz krugova bliskih Banskim dvorima tjedan dana prije dolaska predsjednika Uprave Gazproma Alekseja Millera na sastanak s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Miller je u Zagreb trebao stići ovaj četvrtak, no dolazak je odgođen iz, kako kažu u Uredu predsjednika, tehničkih razloga. Ipak, delegacija Gazproma sljedećeg tjedna sigurno stiže na Pantovčak i u Banske dvore. Kako neslužbeno doznajemo, Uprava Gazproma zatražila je prijem kod premijera Milanovića, na što je odgovoreno pozitivno.

Diplomatska misija

Jučer se, pak, u Zagrebu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom sastao američki zamjenik tajnika za energetsku politiku Amos Hochstein. Hochstein je jasno poručio kako SAD vidi Hrvatsku kao energetskog lidera u regiji te naglasio da SAD pomaže Hrvatskoj u gradnji LNG terminala. - Hrvatska više nije u ulozi da se brine hoće li imati energenata, već je njena uloga osigurati energente svojim sjevernim susjedima, Ukrajini, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, i na toj strategiji radimo zajedno sa State Departmentom - izjavio je nakon sastanka ministar Vrdoljak.

SAD u gradnji LNG-a

On je otkrio da su s američkom delegacijom razmatrali poslovne modele za gradnju LNG terminala i razgovarali o procesu eksploatacije nafte i plina na moru i kopnu. Ove jasne poruke ukazuju kako je Hrvatska odabrala Sjedinjene Države kao partnera u razvoju svojih energetskih potencijala i jasno poručuje Rusiji i njenim kompanijama da za njih ovdje nema mjesta. No, premijer Milanović jučer je poručio kako neće dopustiti da se Hrvatska pretvori u geopolitički prostor nadmetanja između Rusa i Amerikanaca.

- Dakle, prema svima jednako kad je posao u pitanju.

Naši sugovornici tvrde kako se oko posjeta Millera i njegove delegacije podigla prevelika prašina jer nakon posjeta predsjednika Josipovića Houstonu i obraćanja najvećim američkim naftašima svi predsjednici uprava naftnih kompanija koji dolaze u Zagreb žele sastanak kod predsjednika. Miller, prema neslužbenim informacijama, u Zagrebu želi razgovarati o eksploataciji nafte u Jadranu, prodaji Ine i plinovodu Južni tok. No, kako nam kažu sugovornici, Milleru domaćini jedino mogu reći da od prodaje Ine ruskim kompanijama neće biti ništa, da krak Južnog toka u Hrvatskoj do daljnjega nije moguć te ga mogu informirati o tijeku natječaja za eksploataciju Jadrana.

Zakon protiv Rusa

Kao članica Europske unije, Hrvatska u ovom trenutku ne može omogućiti prodaju udjela u Ini ruskim kompanijama prije svega zbog sankacija koje je EU nametnuo Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Nadalje, premijer Milanović nedavno je najavio promjenu zakona o privatizaciji Ine kojom bi se osigurala zaštita nacionalnih interesa u Ini. Odnosno, na drugačiji način bi se regulirala i ograničila mogućnost stjecanja vlasništva u kompaniji onim ulagačima koji nisu iz EU. Na taj način bi se ruskim kompanijama direktno onemogućila kupnja udjela u Ini. Što se tiče plinovoda Južni tok, i tu je pozicija Hrvatske sasvim jasna. Vlada slijedi politiku Europske unije i, za razliku od Austrije, koja je nedavno odobrila sporazum OMV-a i Gazproma o gradnji plinovoda, nije sklona suprotstavljati se politici Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:26