POSTAVLJANJE STANDARDA

EPH i Styria potpisali sporazum o prenošenju sadržaja

Čelnici EPH i Styria nadaju se kako će i drugi izdavači prepoznati korist takvog sporazuma
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Čelnici dviju najvećih novinskih kuća, Europapress holdinga te Styria Media Group AG-a, u srijedu ujutro potpisali su sporazum o prenošenju sadržaja. Time su EPH i Styria uredile međusobne odnose, a nadaju se kako će i drugi izdavači prepoznati korist takvog sporazuma.

Poštivanje izvora sadržaja, transparentno naveden izvor, jasno naveden link izvora na kraju teksta i nemogućnost prikrivanja izvora informacija samo su neki od glavnih dijelova potpisanog dokumenta.

Na potpisivanju sudjelovali su predsjednik Odbora direktora EPH Stipe Orešković, član Odbora direktora EPH Tomislav Wruss, članovi Uprave Styrie Boris Trupčević i Jasna Zemljić te predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Sporazum prenosimo u cijelosti:

Sporazum o prenošenju sadržaja

Nakladnici i izdavači u vlasništvu ili povezani s Europapress holdingom d.o.o. te nakladnici i izdavači u vlasništvu ili povezani sa Styria Media Group AG u Republici Hrvatskoj dragovoljno sklapaju ovaj sporazum kojim definiraju protokol o prenošenju sadržaja koji se odnosi na sve platforme u vlasništvu ili u povezanim društvima. Ovim sporazumom uspostavlja se protokol i način prenošenja sadržaja.

Ovaj sporazum temelji se na dobroj vjeri da će ga se obje strane pridržavati te da će ga sporazumno nadograđivati ako se ukaže potreba.

Obje strane suglasne su da se pod pojmom sadržaj definira, isključivo, tekstualni sadržaj.

Obje strane suglasne su da pod sintagmom medijska platforma definiraju svaku vrst nositelja sadržaja.

Kod prenošenja osobita pozornost bit će posvećena jasnom navođenju izvora, količini sadržaja koji se prenosi te vremenskoj dimenziji.

Obje strane sporazumno utvrđuju kako slijedi:

1. U najavi (nadnaslovu, naslovu ili podnaslovu) prenesenog sadržaja jasno će biti istaknut izvor sadržaja (brand).

2. Unutar tekstualnog sadržaja obvezno će se ponovo navesti izvor

3. Na početku, unutar ili na kraju tekstualnog sadržaja izdvojit će se link koji vodi na izvorni sadržaj. Također, na istom mjestu stajat će izdvojeni tekst: “Ovdje pročitajte izvorni tekst” iza kojeg slijedi link na sam izvorni materijal.

4. Unutar tekstualnog dijela sadržaja kod prvog obveznog spominjanja izvora koristit će se isključivo formulacija: “kako prvi javlja (brand)”. Ova je formulacija nezaobilazna kod evidentno ekskluzivnih sadržaja te otkrića. Pod otkrića obje strane razumiju da je riječ o vijesti za koju je nesumnjivo tko ju je prvi objavio, a proizvest će nedvojbeni javni interes (broj klikova). Kod otkrića “kako prvi javlja” može se ukloniti tek u drugoj i sljedećim samostalno nadopunjenim verzijama sadržaja.

5. Preneseni sadržaj smije integralno imati najviše 100 riječi.

6. Isključuje se mogućnost “prepričavanja” sadržaja (temeljem uredničkog kraćenja ili/i autorskog slobodnog interpretiranja izvornika) kako bi se izbjegli nesporazumi proizašli iz dokazivanja slobodne interpretacije sadržaja.

7. Preneseni sadržaj smije se pojaviti na elektroničkim platformama prenositelja 60 minuta nakon prve objave na izvorniku.

Potpisivanje ovog sporazuma je prvi korak u zajedničkom nastojanju oba potpisnika istog da se urede odnosi u segmentu zaštite nakladničkih prava, uspostave jednoznačni za sve strane obvezujući načini i forme prenošenja te time spriječe krađe sadržaja i sačuva njegova izvornost.

U Zagrebu, 19. siječnja 2011.

Europapress holding - g. Stjepan Orešković, g. Tomislav Wruss

Styria Media International - gđa Jasna Zemljić, g. Boris Trupčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:57