UMIRUJUĆE PORUKE

'EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U HRVATSKOJ JE ZASAD VRLO DOBRA' Beroš o koronavirusu: 'Sve je pod nadzorom'

Vili Beroš
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar zdravlja Vili Beroš poslao je u ponedjeljak iz Pule umirujuće poruke kada je riječ o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

- U ovom trenutku epidemiološka situacija u Hrvatskoj je doista dobra i imamo samo 8 pozitivnih osoba koje su grupirane u dva centra. Radi se o obiteljskoj infekciji. Nemamo slobodnu cirkulaciju virusa u populaciji što smatram iznimno dobrim. I dalje smo jako oprezni jer je od jučer do danas puno novih slučajeva u Italiji. Dakle, moramo promišljati o ovoj ugrozi kao nečemu što je realno i poduzimamo u skladu s time sve moguće mjere. I unaprijed ih promišljamo, a to radimo i na nivou EU - kazao je Beroš nakon obilaska nove bolnice u Puli gdje je danas boravio premijer Andrej Plenković u nazočnosti ministra turizma Garija Cappellija te ministra prometa Olega Butkovića.

Naime, u Puli je potpisan ugovor o jamstvu za podmirenje dugoročnih obveza te najveće zdravstvene ustanove u Istri, tj. za dodatnih 150 milijuna kuna. Tim novcem bi konačno trebala biti zgotovljena nova pulska bolnica u vrijednosti od 788 milijuna kuna.

Dodao je da će se u petak u Bruxellesu održati sastanak EU gdje će nazočiti većina ministara zdravstva država članica.

- To je problem kojemu se moramo ozbiljno posvetiti, kazao je i dodao da su osobe koje su u Hrvatskoj zaražene ovim virusom dobro.

- Zadnje dvije pozitivno testirane osobe uopće ne pokazuju znakove bolesti. U ovom trenutku nema posebnog razloga za brigu, a prema njima će se postupati u skladu s pravilima struke i ne bih htio prejudicirati neke stvari. Jer ono što je izvjesno je da je riječ o novom virusu i da se iz dana u dan donose novi zaključci i znanstveni podaci o njegovom ponašanju. Sukladno najnovijim znanstvenim i svjetskim relevantnim činjenicama ponašat ćemo se prema tim bolesnicima. Zasad je sve pod nadzorom - kazao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:01