NASLJEDNIK JOVANA

Episkop Porfirije novi mitropolit

Sabor je episkopa Porfirija imenovao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog nakon mitropolita Jovana
 Tomislav Krišto/Cropix

BEOGRAD - Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) imenovao je za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dosadašnjeg episkopa jegarskog dr. Porfirija Perića, priopćio je SPC u ponedjeljak nakon desetodnevnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora u Beogradskoj patrijaršiji.

Sabor je episkopa Porfirija imenovao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog nakon mitropolita Jovana, koji je na čelu Zagrebačko-ljubljanske mitropolije bio od 1982. godine, a umro je 3. travnja u 78. godini u Kliničkome bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Episkop dr. Porfirije Perić, svjetovnog imena Prvoslav, jeromonah je Kovilja, manastira u blizini Novoga Sada, u Eparhiji bačkoj, a od srpnja 2008. i predsjednik vijeća Republičke radiodifuzne agencije (RRA), neovisnog tijela s javnim ovlastima u reguliranju radiodifuzne politike u Srbiji.

Dr. Porfirije Perić rodio se u Bečeju 1961. godine. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a gimnaziju u Novome Sadu. Godine 1985. zaredio se u manastiru Dečanima na Kosovu, a 1986. diplomirao je na Pravoslavnome bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Bio je na poslijediplomskom studiju u Ateni, gdje je i doktorirao 2004. godine.

Sabor SPC-a izabrao ga je u svibnju 1999. za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj.

Od 2010. do 2011. bio je vojni episkop, a zatim koordinator za suradnju SPC-a i Vojske Srbije.

Kako je priopćila Srpska pravoslavna crkva, njezin je Sabor na desetodnevnom zasjedanju imenovao i novoga slavonskog episkopa Jovana, dosadašnjeg episkopa lipljanskoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:40