KONTROLA IZBORNE PROMIDŽBE

Etičkog povjerenstva nema jer oporba nije poslala svoje kandidate

 
Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / CROPIX

Iako je službena kampanja za europarlamentarne izbore počela u srijedu nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo liste kandidata, Etičko povjerenstvo koje donosi i objavljuje izborni etički kodeks i prati tijek izborne promidžbe još nije formirano jer Hrvatski sabor nije poslao listu kandidata Ustavnom sudu koje imenuje članove, jer oporba kasni sa svojim prijedlozima.

Jutarnji list u utorak je poslao novinarski upit DIP-u vezan uz moguće lažno oglašavanje jednog od kandidata, no oni su nam u srijedu odgovorili kako nisu nadležni za ta pitanja nego da se obratimo Etičkom povjerenstvu, neovisnom tijelu koje još nije ni formirano, čime se krši Zakon o izborima zastupnika iz RH u Europski parlament.

Naime, Etičko povjerenstvo trebalo je nakon objave odluke o raspisivanju izbora, dakle nakon 26. ožujka, a prije početka izborne promidžbe, koja je počela u srijedu, donijeti i objaviti izborni etički kodeks u kojem su pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku. No, to tijelo nije se ni formiralo jer oporbeni zastupnici nisu poslali svoj prijedlog kandidata.

Nakon što je na problem upozorio i GONG, predsjednik Sabora Gordan Jandroković odmah je poslao predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću listu kandidata koja je stigla jučer. No, šef Sabora poslao je listu sa samo tri od šest kandidata, i to oni predloženi od strane vladajućih, pa Ustavni sud i dalje ne može donijeti odluku o imenovanju članova Etičkog povjerenstva.

Šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk potvrđuje da oporba nije poslala kandidate, da su dobili požurnicu od Jandrokovića, te obećava da će to napraviti danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:21