TIJESNA VEĆINA

EU USVOJIO REZOLUCIJU O PRAVIMA ŽENA NA BALKANU Borzan: Nasilje je najveći problem, a nemamo dovoljno sigurnih kuća

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 23.01.2019. u 13:41

Osijek, 210817
Biljana Borzan, zastupnica u Europarlamentu
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Biljana Borzan

Tijesnom većinom na vrlo napetom glasovanju u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta usvojena je Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu. Glavna autorica rezolucije i izvjestiteljica Europskog parlamenta za prava žena na Zapadnom Balkanu je hrvatska zastupnica Biljana Borzan, priopćili su danas iz njena ureda.

- Ova Rezolucija mi je iznimno važna. Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Europskog parlamenta i iznimno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena - kaže Biljana Borzan.

Rezolucija je prvi dokument nakon  pet godina u kojem Europski parlament izražava svoje preporuke za veća prava žena državama iz regije. 

- Najviše sam se koncentrirala na zaštitu žena od nasilja. Nažalost, nasilje je gorući problem u regiji. Nedovoljno je sigurnih kuća, imamo nekvalificirane djelatnike za tretman žrtava, sporo pravosuđe, i što je najgore, primjere neprijavljivanja slučajeva nasilja. Takozvano tradicionalno poimanje rodnih uloga ugrožava žene u svim poljima života. To je iznimno veliki problem u regiji, a povezan je naravno i sa potpredstvaljenošću žena u ekonomskom i političkom životu - priopćila je Borzan.

Hrvatska europarlamentarka se u rezoluciji osvrnula na lošu poziciju žena na tržištu rada. Premda su, kako je rekla, žene koje se školuju uspješnije od muških kolega, na tržištu rada su u puno lošijoj situaciji, trpe zlostavljanje, a uz to najčešće preuzimaju brigu o djeci i starijim članovima obitelji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo