ZADNJA ŠANSA

Evo što smo mogli sa 34 milijarde kuna ulupanih u brodogradnju...

 Srećko Niketić / CROPIX

RIJEKA, ZAGREB - U prošlih 16 godina na spašavanje hrvatskih brodogradilišta potrošili smo nešto više od 34 milijarde kuna, ili 4,7 milijardi eura. To je novac kojim se može kupiti 1360 PET/CT dijagnostičkih uređaja dostatnih za potrebe pacijenata cijele Europe.

Stečaj kao alternativa

Po radniku, uzmemo li posljednju brojku od oko 10.800 zaposlenih, to je 3,15 milijuna kuna. Uz pretpostavku da ih je i na početku bilo toliko i da im je prosječno do mirovine trebalo 25 godina, a riječ je o vrlo optimističnoj procjeni, svakog od njih vlasnik je mogao poslati kući i isplaćivati mu mjesečno tih 25 godina po 7000 kuna neto plaće.

Sanacija brodogradilišta koju je upravo prijedlogom zakona amenovala Vlada Jadranke Kosor treća je krupna intervencija države u spašavanje nacionalnih navoza u prošlih 20 godina.

Prvi put brodogradnja je sanirana 1995. i državu je stajala 7,8 milijardi kuna. Rezultat nije bio dobar, ostalo je neriješenih dubioza, a stvoreni su i novi dugovi pa je 2002. Račanova Vlada opet posegnula u proračun i navozima pokrila novih 2,64 milijarde kuna dugova. Rezulat - još porazniji. Od tada do danas brodogradilišta su natukla novih 11,3 milijarde kuna obveza što ih sama ne mogu platiti i sada će to treći put učiniti država.

No, nadajmo se da će to biti i posljednji put, jer navoze preuzima privatni vlasnik. Alternativa tom scenariju bio bi stečaj jer su dugovi brodogradilištima odavno pojeli kapital . Vlada daje brodograđevnoj industriji zadnju šansu, ovaj put s novim vlasnicima jer se sama pokazala katastrofalnim gospodarom.

Međutim, i sada nitko, pa ni budući vlasnici, bez obzira na to koliko imali ideja, ne može jamčiti da će posljednja velika financijska operacija doista spasiti brodograđevne bolesnike. Prema prijedlogu zakona, Vlada će do nule očistiti dubioze i preuzeti na sebe dospjele kredite, ali i one koji na naplatu stižu sve do 2017. I to je ono što su sasvim otvoreno tražili kupci Danko Končar i samoborski DIV, uz moto da “prošlost mora riješiti Vlada, a budućnost preuzimamo mi”.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:32