SUĐENJE SANADERU I HDZ-U

FIMI MEDIA 'Dao sam HDZ-u dva milijuna kuna u humanitarne svrhe. Bili su na vlasti. Oni su najbolje znali gdje je potrebno'

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Tri tvrtke u kojima je bio vlasnik ili suvlasnik poslovale su s Fimi Medijom. Sve tri na identičan način. Dogovoren je posao, dobili su račune ili predračune iz Fimi Medije, platili ih, a dogovorene usluge, organizacija domjenaka i izrada promotivnih filmova, nikada nisu obavljene.

Nije tražen ni povrat novca, nije bilo ni tužbi protiv Fimi Medije, dok nije počela afera Fimi Media kada je i sam Miho Zrnić Marinović završio u istražnom zatvoru zbog izvlačenja novca iz državnom proračuna putem suradnje njegove tvrtke Odlagališta Sirovina i Fonda za zaštitu okoliša na čijem je čelu bio Vinko Mladineo.

Svjedok Pero Ćosić

Zrnić Marinović danas se u svom svjedočenju na Županijskom sudu u aferi Fimi Media protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih optuženika, više nije mogao sjetiti puno detalja.

- Da ste mi rekli o čemu ćete me pitati bio bi se pripremio, informirao bi se. Ovako se više puno toga ne sićan - izjavio je svjedok dodajući da ionako ima problema s pamćenjem.

- Cijeli život imate problema sa slabim pamćenjem?- uputala ga je zastupnica optužbe Željka Mostečak.

- Ne, zadnjih desetak godina, možda i dvadeset - odgovorio je svjedok. Potvrdio je da je s Vinkom Mladineom išao kod Mladena Barišića u carinsku upravu, ali je negirao da mu je Mladineo sugerirao suradnju s Fimi Medijom.

Kada mu je tužiteljica predočila niz izjava iz njegova iskaza u istrazi kada se puno bolje sjećao suradnje s Fimi Medijom i kada je uglavnom govorio kako je on razgovarao s Nevenkom Jurak iz Fimi Medije, kako je on plaćao i slično, Zrnić Marinović je reagirao različito. Dio ranijeg iskaza je potvrdio, za dio je kazao da možda je, a možda i nije tako, dok se dijela nije “sićao”. Zadarski poduzetnik rođen u Sarajevu ustvrdio je i da dio onoga što stoji u zapisniku iz istrage ne stoji.

- Moja najveća pogreška je što nisam čitao zapisnik. A potpisao sam ga, morao sam potpisati, imao sam eto povjerenja - dodao je svjedok.

- Jeste li član HDZ-a - nastavila je ispitivanje tužiteljica.

- Ne znam - odgovorio je Zrnić Marinović, a onda je nakon kraće pauze počeo pojašnjavati kako su čelnici zadarskog HDZ-a preko novina rekli da ga nepoznaju, nisu ga pozivali ni na sastanke ni druga događanja, dok on sam nije plaćao članarinu, tako da vjerojatno nije član stranke.

Svjedok je potvrdio da je u dva navrata donirao HDZ-u po milijun kuna, 2007. i 2008. godine.

- Vidjeli smo da će dobit Sirovina za tu godinu biti dobra pa smo moja žena i ja odlučili donirati stranku u humanitarne svrhe. Da je koja druga stranka bila na vlasti njoj bi donirali. I bili smo zadovoljni. Napominjem da tada nisam bio član HDZ-a - istaknuo je Zrnić Marinović ispričavši kako je predao donacije. Najprije je telefonski nazvao stranku i razgovarao s jednom gospođom koja mu je dogovorila termin u središnjici HDZ-a. Prema njegovim riječima nije bilo spomena uplate na žiro račun, nego je dogovoreno da “donese keš”.

U stranci je novac predao rizničaru Mladenu Barišiću. Prilikom druge donacije sve je dogovorio s Barišićem tako da mu je donio milijun kuna i predao mu ih, odnosno muškarcu koji je s njim došao , ispred hotela Westin u Zagrebu. Nekoliko mjeseci kasnije iz HDZ-a je dobio zahvalnice za obje donacije, koje nisu evidnetirane u službenim stranačkim knjigama.

Sutkinja Ivana Čalić nije mogla zaobići njegovu raniju izjavu o donaciji stranki u humanitarne svrhe.

- Vi ste imali saznanja da se HDZ bavi humanitarnim radom?

- Bili su na vlasti. Oni su najbolje znali gdje je potrebno - odgovorio je Zrnić Marinović.

Svjedok Pero Ćosić govorio je kao direktor tvrtke Brodska Posavina o suradnji s Fimi Medijom. Oni su trebali biti sponzori brošure o Istočnoj Slavoniji, koju je trebala pripremiti i na posebnom domjenku prezentirati Fimi Media. Međutim, na koncu su platili i idejno rješenje i domjenak, ukupno blizu 200.000 kuna, a dobili su samo koncept brošure.

Stjepan Mihaliček iz obrta Mihaliček također je platio Fimi Mediju za jedan domjenak blizu 100.000 kuna, ali nikakvog domjenka nije vidio. No, ovaj svjedok tome se nije ni nadao. Naime, ispričao je kako su ga negdje 2007. godine nazvali iz tajništa HDZ-a i predložili mu da uplati određeni iznos Fimi Mediji, a da će zauzvrat dobiti posao na izgradnji šoping centra Westgatea.

Mihaliček je platio Fimi Mediji za navodi domjenak u Staroj Hiži na staroj Karlovačkoj cesti, ali nikakav posao nije dobio. No, Nevenku Jurak iz Fimi Medije više nije mogao dobiti, dok je provjerom telefonskog broja s kojega je prvi put nazvan samo ustanovio da su ga uistinu znavi iz tajništva HDZ-a.

Inače, vlasnica Fimi Medije, optužena Nevenka Jurak završila je prije nekoliko dana u bolnici zbog srčanih tegoba, tako da se rasprava nastavila u njezinoj odsutnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:13