PRESUDA

FINA LAŽIRALA DATUM DOSTAVNICE U MILIJUNSKOM SPORU?! Je li Financijska agencija neistinitim datumom zaustavila isplatu visoke odštete?

Ilustracija: FINA
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Financijska agencija (Fina) je na povratnici sudske dostavnice navela “neistinit datum”, i to s gotovo mjesec dana razlike, utvrđeno je pravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2015. godine. Fina je, pojednostavljeno rečeno, tako pokušala “kupiti” vrijeme kako bi se, zatim, u roku od osam dana žalila na presudu Trgovačkog suda koja je za nju bila nepovoljna.

Tužitelju je trebala, kaže prokurist i mali dioničar tvrtke Metalminerala Miljenko Giunio, isplatiti više od 3,5 milijuna kuna sa zateznim kamatama za razdoblje od 15-ak godina.

Pravomoćna presuda

- Utvrđuje se da je datum, naveden kao 5. prosinca 2013., na povratnici sudske dostavnice, izdane povodom dostave rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu od 7. studenog 2013., tuženiku, Financijskoj agenciji Zagreb - neistinit, jer je navedeno rješenje Fina primila 14. studenog 2013., te je time ova isprava neistinita - navodi se na pravomoćnoj presudi iz srpnja 2015.

Tužbu protiv Financijske agencije podnijela je, naime, tvrtka Metalmineral d.d. iz Kerestinca koja više od 15 godina vodi spor s agencijom te pokušava naplatiti potraživanje koje s kamatama danas iznosi, govori prokurist Metalminerala Giunio, oko 13 milijuna kuna.

No, kako je Fina s “neistinitim datumom” ipak uložila žalbu, presuda u korist Metalminerala nije stigla dobiti potvrdu pravomoćnosti. Trgovački sud je presudu donio utvrdivši da iz “sudske dostavne knjige za Finu proizlazi da je 14. studenog 2013. dostavljen tuženiku određeni broj pismena (preporučene pošiljke koje u posebnim omotnicama šalju sudovi, državna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima), među kojima se navodi i spomenuta pismena ovog suda, a primitak tih dokumenata, pa tako i primitak ove pismene potvrdio je tuženikov zaposlenik stavljanjem prijamnog štambilja s datumom 14. studenog 2013. i stavljanjem svog potpisa”.

Na temelju tog dokaza Trgovački sud je utvrdio da je “rješenje od 7. studenog 2013. - obavljeno dana 14. studenog iste godine, te da je datum naveden kao 5. prosinca 2013. na sudskoj dostavnici neistinit”.

Iz Fine su nam na upit o tome kako je moguće da se u Fini na sudskoj dostavnici promijeni datum, odgovorili da se na “sudskoj dostavnici ne može promijeniti datum, već se radi o tome da je dostavnica u sudskom postupku okvalificirana kao neistinita”.

Ovlašteni radnik

- To konkretno znači da je, prema stavu Trgovačkog suda u Zagrebu, Fina trebala potpisati dostavnicu ranijeg datuma nego što je potpisana - objašnjavaju u Fini. Dodali su da radi tog propusta u Agenciji nitko nije odgovarao.

- Za odgovornost radnika nije postojao argument jer je utvrđeno da je ovlašteni radnik potpisao dostavnicu kad ju je i zaprimio, a i drugi uključeni radnici su postupili pravilno i u okviru svoje nadležnosti. Ono što je u međuvremenu poduzeto je stroža kontrola načina dostave između Trgovačkog suda i Fine - tvrde u Fini. Dodaju da je način dostave “pošiljka od suda do Fine u praksi besprijekorno funkcionirao te da se radilo o uobičajenom načinu dostave između sudova i državnih tijela”.

- U odnosu na Finu, ističemo da nikad nije bilo primjedbi niti sudskih postupaka u vezi s tim uhodanim načinom dostave - kažu u Fini. Objasnili su nam kako se dostava obavlja na način da Trgovački sud “dva puta tjedno dostavlja zajedno sva pismena na lokaciju Fine”.

- Zbog nemogućnosti trenutačnog evidentiranja i potpisivanja dostavnica, a s obzirom na njihovu količinu, dostavljač ne čeka potpisivanje dostavnica, već popisane dostavnice preuzima sljedeći put prilikom dostave. Takav način godinama je uredno funkcionirao te nikad nije bilo primjedbi suda niti stranaka - kažu u Fini.

Kazneni predmet

Međutim, Metalmineral je smatrao da je oštećen zbog načina potpisivanja dostavnice te su podnijeli tužbu, a cijeli slučaj proslijedili Općinskom državnom odvjetništvu.

- U navedenom kaznenom predmetu provode se izvidi koji su sukladno Zakonu o kaznenom postupku tajni - odgovorila nam je zamjenica općinske državne odvjetnice Ksenija Šebek Filipović na pitanje u kojoj je fazi spomenuti slučaj. Inače, drugi sudski postupak koji se odnosi na naplatu potraživanja između Metalminerala i Agencije još je u postupku.

- U tijeku je postupak pred sudom prvog stupnja, tj. pred Trgovačkim sudom. Za isplatu bilo kojeg iznosa potrebno je postojanje sudske odluke kao pravne osnove, a svaku pravomoćnu sudsku odluku Fina će, kao i uvijek do sada, poštivati u cijelosti i provesti na način i u roku kako to odluči sud - kažu u Fini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:42