TJERALICA NIJE STIGLA

Florence Hartman stigla u Hrvatsku po nagradu HHO-a: Ne boji se uhićenja

Hartman je osuđena na sedam dana zatvora zbog objavljivanja dokumenata o Miloševiću
 AFP

Florence Hartman, novinarka i bivša glasnogovornica Haaškog suda , stigla je u Hrvatsku kako bi primila nagradu Hrvatskog helsinškog odbora. Bivšu glasnogovornicu sud u Haagu je osudio na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja te institucije, jer je sud utvrdio kako je objavila dvije povjerljive sudske odluke iz procesa protiv Slobodana Miloševića .

Na aerodromu je dočekao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, koji ju je uvjerio kako se u Hrvatskoj ne mora bojati uhićenja.

- Vaša policija je provjerila vrijedi li međunarodna tjeralica ili ne i je li stigla u Zagreb. Ja ne znam je li stigla ili ne, u svakom slučaju tjeralica je u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima - komentirala je svoju situaciju.

Hartman se obratila predstavnicima za slobodu medija OESS-a, ali još čeka njihov odgovor. MUP je izjavio kako nikakav nalog o uhićenju Hartman nije zaprimljen u Hrvatskoj.

Haaški sud je originalno Hartman osudio na 7000 eura kazne, ali kako je ona nije bila u stanju platiti, sud joj je kaznu preinačio u zatvorsku. Hartman je u međuvremenu uspjela sakupiti novac i o tome obavijestila sud, ali od nje se zahtijeva da osobno uplati novčanu kaznu.

Trenutno za Hartman stoji nalog za uhićenje, a od vlasti svih zemalja se zahtijeva da je zadrže u pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:53