VAŽNA MISIJA

FOTO: 80 HRVATSKIH VOJNIKA OTIŠLO U AFGANISTAN Na ispraćaj došli Kolinda i Kotromanović

Zagreb, 040315.Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oruzanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarovic nazocila je u Vojarni Pukovnik Marko Zivkovic na Plesu ispracaju 2. hrvatskog kontigenta u misiju Resolute Support u Islamsku Republiku Afganistan.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic vrsi smotru kontigenta.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u srijedu je drugi hrvatski kontingent, u kojem se nalazi 81 pripadnik Oružanih snaga (OS) RH i 21 pripadnik oružanih snaga iz Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije, ispraćen u mirovnu misiju "Odlučna potpora" u Afganistanu.

Ispraćaju je nazočila predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula kako se radi o zahtjevnoj, odgovornoj i važnoj misiji za sigurnost Hrvatske i cijele međunarodne zajednice, te zahvalila pripadnicima kontigenta na odlučnosti i spremnosti da se suoče s izazovima koji ih tamo očekuju.

"Uvijek sam bila i bit ću neizmjerno ponosna na vas i zadaću koju obnašate odlazeći u ratnu zonu daleko od Hrvatske. Pred vama su višestruke zadaće da brinete o sebi i drugima, te ispunjavate zapovjedi i misiju prema afganistanskom narodu", rekla je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je kako je u proteklih 12 godina kroz misiju ISAF-a u Afganistanu prošlo oko 4500 pripadnika OS RH koji su pridonijeli uspjehu operacije i formiranju agfanistanskih snaga sigurnosti, te dostizanju višeg stupnja mira i sigurnosti u toj zemlji.

Posjećujem tu zemlju redovito od 2006. do danas i napredak je vidljiv na svakom koraku, ali čeka nas još puno posla u vojnom i civilnom sektoru, zato je vaša zadaća iznimno bitna, poručila je Grabar-Kitarović.

Prednost sudjelovanja u takvoj misiji je daljnja profesionalizacija OS RH i stjecanje brojnih novih znanja, ustvrdila je predsjednica Republike i najavila da će na tome raditi u suradnji s ministrom obrane i načelnikom Glavnog stožera OS RH.

Članica smo NATO-a i postigli smo najviši stupanj sigurnosti, što uključuje i obvezu da razvijamo svoje oružane snage u skladu s potrebama Saveza, rekla je.

Ministar obrane Ante Kotromanović ocijenio je kako je u Afganistanu ostvaren napredak pa je ta zemlja sigurnija nego prije, no još ima dosta posla.

Tamo su i dalje veliki izazovi i prijetnje s obzirom na sigurnosnu situaciju u cijelom svijetu, koja rezultira pojavom novih ekstremističkih skupina koje su prijetnja svima, kazao je.

Stoga misija u Afganistanu ne smije postati rutina, ističe Kotromanović koji od pripadnika kontigenta kao od profesionalaca očekuje red i stegu, poštivanje međuljudskih odnosa, kulture i tradicije zemlje u koju idu, te brigu i odgovornost za svakog pripadnika misije.

To je savjetodavna misija, kontigent je smanjen i bit će vjerojatno još smanjen u budućnosti, ali ostajemo u Afganistanu kako bismo završili započetu misiju, naglasio je Kotromanović.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić istaknuo je kako je ostvaren napredak u 13 godina misije, kojoj se s vremenom mijenjao karakter pa je sada usmjerena na prijenos znanja afganistanskim snagama sigurnosti, kako bi njihov narod mogao živjeti u miru i sigurnosti.

U proteklih 12 godina 24 hrvatska kontigenta boravila su u Afganistanu i svojim angažmanom pridonijeli uspjehu operacije, jačanju mira i sigurnosti, uspješno obavivši zadaće na čast i ponos naše zemlje, poručio je Lovrić dodavši kako je osobito ponosan što u misiji sudjeluju i tri pripadnice OS RH.

DAVOR PETEK Hrvatski dočasnik imenovan najvišim dočasnikom u NATO-u

ZAGREB - Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je u srijedu kako ju je glavni zapovjednik NATO snaga za Europu general Philip Breedlove informirao da je hrvatski dočasnik Davor Petek imenovan najvišim dočasnikom u NATO-u, na mjesto savjetnika zapovjednika za pripremu vojnika i dočasnika za mirovne misije.

"Među vrlo respektabilnim kandidatima iz 19 zemalja izabran je upravo Petek i vrlo sam ponosna njega. To je dokaz profesionalnosti i vrhunskog rada pripadnika OS RH i na tome mu čestitam", izjavila je predsjednica novinarima nakon ispraćaja hrvatskog kontigenta u misiju u Afganistan.

Upitana kada će posjetiti hrvatske pripadnike mirovne misije u Afganistanu, Grabar-Kitarović je rekla kako se to obično ne zna do posljednjeg trenutka zbog sigurnosnih razloga, ali će to svakako biti negdje u kasno proljeće.

Časnički namjesnik Davor Petek, koji je i sam dva puta sudjelovao u misiji u Afganistanu, pojasnio je kako je imenovan na dužnost savjetnika zapovjednika NATO-a Breedlovea za pripremu vojnika i dočasnika za mirovne misije.

"Osobno mi je to velika čast, ali još veća i Hrvatskoj kao jednoj od najmlađih članica NATO-a, i priznanje za sve što su pripadnici OS RH radili sve ove godine. Na meni je velika odgovornost, jer je po prvi puta na tu dužnost izabran dočasnik izvan SAD-a", istaknuo je Petek.

Službena ceremonija primopredaje održat će se 19. lipnja u Monsu u Belgiji, najavio je Petek dodavši kako se ta dužnost obnaša na rok od tri godine.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić istaknuo je da je Petek postao prvim hrvatskim dočasnikom u NATO savezu i bit će odgovoran za razvoj dočasničkog lanca potpore u cijelom Savezu.

Petek je završio više vojnih škola u Hrvatskoj i SAD-u, a 1993. se priključio Prvoj gardijskoj brigadi "Tigrovima" kao pješak i sudjelovao u svim njihovim operacijama, dodao je Lovrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:31