FESTIVAL PRŠUTA

FOTO: ČELNICA KNINA NAJBRŽE REŽE PRŠUT Karamarko poručio Milanoviću: 'Gubi izbore pa lupeta svašta!'

 Nikša Stipaničev/CROPIX

DRNIŠ – U petak je u Drnišu svečano otvoren 2. Međunarodni festival pršuta koji je okupio 30 proizvođača ove kraljevske delicije iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske, ali i još tridesetak izlagača drugih raznih suhomesnatih proizvoda iz Češke, Belgije, Nizozemske i Kanade

Inače, u Drnišu su se okupili brojni dužnosnici HDZ-a predvođeni predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, pa je netko u šali primijetio kako bi 'zajedničari' mogli tijekom degustacije pršuta održati i stranačku klauzuru.

- Ovakve manifestacije, poput drniškog festivala pršuta značajne su za očuvanje i promociju suhomesnatih proizvoda s etiketom izvornog hrvatskog proizvoda. Stoga me žalosti činjenica da Hrvatska još uvijek uvozi 70 posto hrane za potrebe svog stanovništva. Jedan od prvih poteza naše nove Vlade bit će da spriječimo uvoz strane hrane na uštrb hrvatskih kvalitetnijih prehrambenih proizvoda.– kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

O sakrivanju u 'mišju rupu' kako je prvog čovjeka HDZ-a nedavno etiketirao premijer Milanović, Tomislav Karamarko je kazao: On je bio u mišjoj rupi nedavno u Kninu na proslavi Oluje. Zoran Milanović je svjestan koliko je lošega za Hrvatsku napravio. Zapravo zna da ništa nije napravio i da će izgubiti izbore pa lupeta svašta. Njegov mandat sveo se na 80 tisuća izgubljenih radnih mjesto, na sto milijardi kuna novog zaduženja, na iseljavanje mladih ljudi iz Hrvatske. Prema sadašnjim anketama HDZ-a ima 14 posto veću podršku od SDP-a, a dan izbora ona će biti još veća. Dosadašnji premijer za nečinjene mora odgovarati narodu, a to će se se dogoditi na parlamentarnim izborima na kojima će HDZ s koalicijskim partnerima izboriti uvjerljivu pobjedu – kazao je Karamarko.

Karamarko posjetio Festival pršuta u Drnišu

- kliknite na fotografiju za ulazak u galeriju -

Drniški festival simbolično je otvoren natjecanjem u brzini rezanja pršuta, a uvjerljivo najbržu 'fetu' izrezala je kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Ona je 'pomela' konkurenciju koju su činili pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina, šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta i gradonačelnik Skradina Nedjeljko Dujić. Izvan konkurencije svoje umijeće rezanja pršuta pokazao je i pjevač Marko Perković Thompson.

- Prema najavama do kraj ove godine svi proizvođači drniškog pršuta dobit će od Europske unije certifikat zemljopisnog porijekla koji čekamo već 40 godina. Drniški pršut, za razliku od drugih hrvatskih pršuta, razlikuje se po klimi drniškog kraja, odnosno po buri pogodnoj za sušenje mesa – kazao je Zvonimir Marin, predsjednik Udruge proizvođača drniškog proizvoda, koja okuplja 16 proizvođača iz Drniša i susjednih mjesta.

Najbolji pršut tvrtke 'Smjeli' iz Dugopolja

U konkurenciji 27 uzoraka, od kojih je 13 pršuta bilo s certifikatom, najboljim je proglašen pršut tvrtke Smjeli iz Dugopolja. Prema ocjenama, među najkvalitetnijim pršutima našli su se proizvodi iz pršutane Mirlović Zagore koja posluje u sklopu čakovačke Vajde, drniškon NIRA-e, Obrta Mrki iz Pakova sela i Braniteljske zadruge Petrovo polje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:04