TUŽNA OBLJETNICA

FOTO: DIRLJIVE SCENE U SPLITU Torcida organizirala Kolonu sjećanja za Vukovar i Škabrnju

 
 Nikola Vilić / CROPIX

Velika Kolona sjećanja za Vukovar i Škabrnju krenula je u ponedjeljak navečer od početka Vukovarske ulice u Splitu do murala u kvartu Sućidar u organizaciji kluba navijača Torcida.

Zbog mimohoda koji su predvodili navijači policija je obustavila promet.

Od početka Vukovarske do murala na Sućidru brojni su građani duž ulice palili svijeće u spomen na sve stradale u Domovinskom ratu.

Prije nego što je velika kolona krenula u mimohod kod spomenika Dječaka s luminom, na početku Vukovarske ulice, održana je molitva i paljenje svijeća.

"Vukovar, Vukovar", čulo se iz kolone koja se dostojanstveno kretala ulicom. Kako je prolazio ulicom, mimohodu se pridruživalo sve više ljudi, među kojima je bilo mnogo mladih i djece.

U Vukovarskoj ulici u Puli upaljene svijeće za grad heroj

Počasnim mimohodom i paljenjem svijeća Pula se u ponedjeljak navečer, kao i cijela Hrvatska, tiho prisjećala Vukovara i Škabrnje iz ratne 1991. godine i s poštovanjem se poklonila žrtvama.

Obilježavanje 28. obljetnice pada Vukovara i tragičnih događaja koji su nakon toga uslijedili organizirala je pulska HVIDR-a pod geslom "I u mom gradu svijetli Vukovar".

U pulskoj koloni sjećanja i ove je godine duž Vukovarske ulice krenuo veliki broj Puljana, među kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka.

"Četrnaesti put smo ovdje i u organizaciji HVIDR-e obilježavamo 18. studenoga paljenjem svijeća. Sjećanje je to na žrtvu Vukovara, na 261 ranjenika i civila koji su nakon pada grada odvezeni iz bolnice i pogubljeni na Ovčari, ali i na sve žrtve Vukovara i stradalnike Domovinskog rada za koje će ove noći i u Vukovarskoj ulici u Puli svijetliti naše svijeće", rekao je predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Istarske županije Zdenko Požgain.

Podsjetio je da su Pula i Istra nakon okupacije Vukovara prihvatili veliki broj stradalnika iz toga grada i čitave Vukovarsko-srijemske županije

Nakon mimohoda, za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara služena je misa u crkvi sv. Antuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:01