GAY PRIDE U ZAGREBU

FOTO Homofob godine je Kerum, a homofrend Dežulović

Damjan Tadić / CROPIX

Organizatori su pozvali sve građane da se pridruže Povorci ponosa

NOVO 16:40 - Za homofoba godine proglašen je Željko Kerum.

Kao razlog navodi se njegov puni angažman u sprječavanju Split Pridea i jer je osobno odgovoran za svaku kunu koja se potrošila za osiguranje.

- Tu sam zbog kršenja ljudskih prava, ali i zbog svojih prijatelja koji nemaju hrabrost danas biti tu i koji žive tuđe živote. Želim vjerovati da postoji politička volja i da će se na odgovarajući način riješiti status članova LGBQT zajednice - rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Za homofrenda izabran je Boris Dežulović, koji nije prisustvovao paradi u Zagrebu, ali je okupljenima uputio 'Pozdrav iz lezbijske Dalmacije.'

16:10 - Organizatori su priopćili da je na zagrebačkom Gay Prideu sudjelovalo 4 tisuće ljudi. Parada ponosa trenutno se nalazi na Zrinjevcu, gdje se počelo s govorima.

15:27 - Oko 14 sati okupljenima se pridružila saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy.

"Apsolutno se slažem da seksualne manjine trebaju imati ista prava kao i heteroseksualni građani, jer im to jamči Ustav", rekla je Holy. Nada se, kaže, da će njihova prava što se tiče braka i obitelji, uskoro i zakonski biti izjednačena s onima heteroseksualnih parova.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ) doznaje se da Zagreb Pride osigurava nešto više od 400 policajaca i za sada nema nikakvih problema. Policija također snima skup što je u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

14:35 - Na Trgu žrtava fašizma okupilo se nekoliko stotina ljudi. Među okupljenima ima antifašista i Zelenih. Povorka u 2.30 kreće prema Trgu bana Josipa Jelačića.

Sudionici Gay Pridea, osim karakterističnih šarenih zastava, nose i brojne transparente. Poruke koje se mogu vidjeti su: "I pederi su radnici", "Danas peder, sutra suprug", "Pride u srcu Slavonije - Đakovo 2013." i "Dumbledore je gay"

11:54 Organizatori Gay Pridea Zagreb kažu kako u ovogodišnjoj povorci očekuju više tisuća ljudi.

Iz Policijske uprave zagrebačke kažu kako je broj policajaca koji će osiguravati povorku tajan, te da će, ovisno o potrebi, uputiti dodatne snage sigurnosti.

08:49 Šarena povorka ponosa danas će u 14 sati promarširati zagrebačkim ulicama.

Ovogodišnja tema 11. Zagreb Pridea, društvene i političke manifestacije, je LGBTIQ obitelji, a slogan je "Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san".

Sudionici ovogodišnjeg Zagreb Pridea okupljaju se na Trga žrtava fašizma, odakle će proći središnjim zagrebačkim ulicama i završiti javnim skupom i koncertom u parku Zrinjevac.

Okupit će se pod zastavama duginih boja, zastavama jednakosti i slobode, u znak borbe, solidarnosti i otpora, za neotuđiva ljudska prava i dostojanstvo, poručuju.

Ruta povorke ponosa 2012. i program

14h Okupljanje na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Zagrijavanje i druženje.

15-16h Povorka ponosa LGBTIQ osoba prolazi kroz centar Zagreba: Trg žrtava fašizma, Franje Račkog, Trg hrvatskih velikana, Jurišićeva, Trg bana Jelačića, Ilica, Gundulićeva, Masarykova, Teslina, Trg Nikole Šubića Zrinskog.

16h Javni skup "Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san“ u Parku Zrinjevac

16:40h Proglašenje pobjednika Homofrenda i Homofoba godine, te LGBTIQ osobe godine

16.30-18:30h Koncert: Mangroove

Organizatori su pozvali sve građane da, bez obzira na seksualnu orijentaciju, iskažu podršku i solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba i njihovih obitelji - dolaskom na Povorku ponosa.

Tomislav Čadež: Homofob 2012. godine Kerum, nagradu nije došao primiti

Ovogodišnja, 11. Povorka ponosa Zagreb dozvala je dosad najviše sudionika, oko četiri tisuće, najmanje policajaca i nikakvu “oporbu”.

Na Trgu žrtava fašizma parkiralo se 10-ak kombija sa specijalcima, gotovo triput manje nego lani, a kolonu koja se razvukla više stotina metara tek su djelomično bočno zatvarali oklopljeni MUP-ovci. Ovogodišnja ruta bila je najdulja dosad: kolona je produljila preko Trga bana Jelačića Ilicom, skrenula u Gundulićevu pa u Masarykovu, odakle je produljila na Zrinjevac.

U ovo doba polupust grad dočekao je masu razdragane omladine. Tek je pokoji prolaznik i stanar s balkona mahao zažarenoj mladosti opremljenoj zviždaljkama, transparentima i zastavama. Na čelu kolone bubnjari, 30-ak metara pa zvučnik na stalku.

Na začelju stupa Predrag Matvejević: “Nevjerojatno je da ovdje nema sveučilišnih profesora”. Pokraj HNB-a, u smjeru suprotnom od kolone, napreduje žena u crnom, smijenjena ministrica Mirela Holy. Pride prati i ministrica Vesna Pusić i Drago Pilsel.

Za homofoba 2012. godine prideovci su izabrali Željka Keruma, a za homofrenda Borisa Dežulovića.

Izdvajamo