NAJBOLJA NA SVIJETU

FOTO: HRVATICA OBORILA GUINNESSOV REKORD Pogledajte kako je odvažna Lidija u disciplini na dah zaronila ispod zaleđene površine jezera u Austriji

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.03.2017. u 13:19

Damir Zurub

Pod ledenim pokrivačem debljine 31 cm i na temperaturi od samo 2 stupnja Celzija, Lidija Lijić oborila je postojeći Guinnessov rekord u disciplini ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu na jezeru Weissensee u Austriji.

- Uvjeti za ronjenje bili su dobri, a zahvaljujući odličnoj organizaciji i sigurnosnim uvjetima, osjećala sam se sigurno. U početku mi je bilo hladno, međutim isplatilo se jer sam postavila novi Guinnessov rekord - rekla je Lijić.

Splićanka, višestruka svjetska rekorderka u ronjenju na dah, europska i svjetska prvakinja, instruktorica ronjenja na dah, svojoj renomiranoj ronilačkoj karijeri pridružila je i Guinnessove rekorde u ronjenju na dah ispod leda.

U disciplini dinamika ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu oborila je postojeći rekord koji je iznosio 120 metara i postavila novi od 123 metra.

Multisportaš Vitomir Maričić, koji je posljednjih godina aktivan u globalnim ekstremno sportskim i pustolovnim projektima, pokušao je oboriti muški Guinnessov rekord u disciplini ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu, koji trenutačno iznosi 152,5 metra, međutim isto nije bilo moguće u prvom pokušaju zbog ograničenih vremenskih uvjeta.

Prvi rekord u ronjenju na dah ispod leda u tandemu s perajama u daljinu od 50 metara postavili su Lidija Lijić i Vitomir Maričić.

- Tandem se pokazao puno kompleksnijim od strane sigurnosti i usklađivanja dvoje ronioca pod vodom, nego što se činilo u početku - istaknuo je Vitomir Maričić.

Ovo je bio njihov prvi uron ispod leda, a po svemu sudeći ne i zadnji, jer nakon samo nekoliko mjeseci priprema postigli su fantastičan rezultat u tandemu.

- Vidljivost ispod leda bila je manja od 5 metara. Ukupno je otvoreno 10 rupa na trasi ronjenja, a ispod leda je potegnuto 160 metara konopa koji je označavao trasu ronjenja. Osam sigurnosnih ronilaca Nemo-Adria Rescue Teama pokrivalo je trasu ronjenja, od toga dvoje ronilaca na podvodnim skuterima - rekao je Davor Ostrman Oscar, voditelj Nemo-Adria Rescue Teama.

Vanjsko osoblje iz Hrvatskog crvenog križa bilo je u pripravnosti kao i specijalni medicinski tim iz Thalassotherapije Opatija.

Organizator projekta ARCTIC BREATH je tvrtka Nemo Adria, koja ima već nekoliko Guinnessa u organizaciji.

Sve navedeno omogućili su i pokrovitelji Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatski Crveni križ, Thalassotherapija Opatija, sponzori ACI Marina, MUSTO, Smartson, ORIS te medijski pokrovitelj SCUBAlife i uz podršku ronilačkog centra yachtdiver.at s Weissenseea u Austriji.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo