20. OBLJETNICA OLUJE

FOTO: HRVATSKA VOJSKA I NAROD SU JEDNO! Metropolom stupali vojnici, prolazili tenkovi, nebo parali MiG-ovi, građani im klicali

 CROPIX

U Zagrebu je u utorak održan prvi dio velike proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje. Ulicama hrvatske metropole u poslijepodnevnim su satima prodefilirali vojnici i vojna vozila u velikom mimohodu koji je na otvorenom pratio veći broj građana.

Nakon mimohoda, na Gornjem je gradu održano svečano primanje za visoke uzvanike tijekom kojega su se prisutnima obratili hrvatski premijer Zoran Milanović, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

'Hrvatska ne slavi rat, nego slobodu i mir te pobjedu nad zločinačkom politikom, poručio je Milanović na svečanom prijemu na platou Gradec. 'Hrvatska je imala svako pravo poduzeti sve da ostane živa i cjelovita, imala je pravo ne biti protjerana iz svojih domova, imala je sva prava ne biti više živi štit onima koji su rušili gradove i spaljivali sela. Hrvatska danas ne slavi rat, ne slavi ničiju patnju niti progonstvo, neka to bude jasno onima kojima još nije', poručio je Milanović pred brojnim uzvanicima.

Predsjednica Grabar Kitarović svečani je vojni mimohod ocijenila mimohodom mira, a ne rata, mimohodom budućnosti, a ne prošlosti, mimohodom dostojanstva kojim je Hrvatska pokazala kako cijeni i voli svoje, ali i poštujemo tuđe. 'Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu - i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili dao svoje zdravlje, žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima, ali isto tako ističemo da je to rat koji mi nismo željeli', poručila je Grabar Kitarović na svečanom prijemu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja nazvao jednim od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. 'To je naš dan slobode i s nama su i svi oni koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske. Oni su naš zalog za budućnost. Današnji svečani mimohod pokazatelj je snage i odlučnosti demokratske Hrvatske i hrvatske vojske da slobodu i demokratske vrijednosti, izborene u Domovinskom ratu, sačuva od svakog pokušaja napada za sva buduća pokoljenja', kazao je Leko.

----------------------------------------

U nastavku donosimo tijek proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

22:07 'Diljem Hrvatske naše oružane snage obilježavaju 20. obljetnicu i samo one mogu izvesti nešto tako dostojanstveno i veličanstveno', izjavio je ekskluzivno za HTV umirovljeni geneeral Ante Gotovina nakon mimohoda u Zagrebu.

'Mi 20 godina slavimo mir i sigurnost i to je ono o čemu moramo brinuti sutra. Sjetimo se da je prije 20 godina srpska inteligencija imala plan stvaranja Velike Srbije i sve je završilo ratom. Oluja je stvorila uvjete za mir', dodao je.

'Prije 20 godina sam bio vojnik i zapovjednik, danas sam slobodan čovjek i sretan sam vidjeti ovo što vidim danas', zaključio je Gotovina.

Inače, kako doznajemo od organizatora, zbog velikog broja građana koji su se po lijepom vremenu odazvali pozivu da pogledaju mimohod, u posljednji se trenutak ad hoc postavljalo dodatno ozvučenje sve do križanja Vukovarske sa Savskom, kako bi svi mogli čuti svaki detalj svečanog programa.

Od sudionika svečanog prijema, koji je nakon mimohoda organiziran na Gornjem gradu, mogli su se čuti redom pozitivni komentari na dostojanstven i krajnje decentan mimohod i veliki odaziv građana.

MILANOVIĆ 'Oluja je bila opravdana. Hrvatska danas slavi slobodu i mir, ne slavi rat, ne slavi ničiju patnju niti progonstvo'

Na prijemu su govore održali premijer Milanović, predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Leko, organiziran je i veliki vatromet, a uzvanici su se s Gornjeg grada počeli razilaziti oko 22 sata.

KOLINDA 'Ovo je bio mimohod budućnosti i mira. Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u ratu - i hrvatskim i srpskim'

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na prijemu se nije pojavio, baš kao ni većina drugih viđenijih HDZ-ovaca (dio ih je bio u Kninu na posvećenju tamošnje crkve Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog zavjeta), ali je sam mimohod došao pogledati i nakon njega je rekao da je impresioniran viđenim.

KARAMARKO IMPRESIONIRAN 'Moram reći da sam ponosan da imamo ovakvu vojsku koja prezentira jednu snagu'

----------------------------------------

21:05 Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) prokomentirao je svoje dojmove o mimohodu za Jutarnji: "Mimohod je bio uistinu impresivan i čovjek ima u ove dane, s jedne strane, osjećaj ponosa, a s druge strane, naravno, sjeća se svih onih koji su izgubili svoje živote da mi mi mogli imati ovaj mimohod i slobodnu Hrvatsku. Naravno, mimohod je bio zamišljen da se s jedne strane pomalo zasjeni kninska proslava. Međutim, kad je već organiziran, naravno da nam je svima bilo mjesto ovdje."

Svoju opasku o zasjenjivanju proslave u Kninu Reiner je ovako pojasnio: "Znate vrlo dobro da se proslava obilježava svake godine u Kninu. I naravno, taj se mimohod mogao napraviti u Kninu, vjerojatno uz manje troškova. O troškovima, naravno, uopće neću govoriti da li su oni bili potrebni ili ne, ali ponavljam, bez obzira koji je bio motiv tog mimohoda i kako je cijela priča počela, sada kada je napravljen, svima nam je bilo mjesto tamo i svatko se osjećao ponosno."

Željko Reiner potvrdio je da sutra ide i u Knin.

----------------------------------------

20:50 Ministar obrane Ante Kotromanović za Jutarnji je nakon mimohoda rekao da je jako zadovoljan viđenim.

FOTOGALERIJA: Svečani prijem na Gradecu

'Mi smo trenirali jako puno svaki dan. Znali smo da će to biti dobro. Željeli smo pokazati oružane snage, hrvatsku pobjedničku vojsku građanima Republike Hrvatske zato što nemaju često priliku vidjeti u što ulažemo, kako smo organizirani i da brinemo o sigurnosti Republike Hrvatske.

Imamo jaku vojsku i ja sam ponosan kao bivši pripadnik na današnji dan, na ovaj vojni mimohod.

Želim također zahvaliti građanima Zagreba što su došli i što su imali razumijevanja za naše uvježbavanje, rekao bih i maltretiranje - onemogućili smo im da se kreću normalno - stvarno im želim zahvaliti na tome i naravno, pohvaliti naše dečke, koji su bili nevjerojatno dobri', kazao je Kotromanović za Jutarnji.

FOTOGALERIJA: Veliki vatromet povodom 20. obljetnice Oluje

----------------------------------------

20:04 "Ja se osjećam dobro, ispunjeno", rekao je odgovarajući na pitanje novinara HTV-a premijer Zoran Milanović po završetku mimohoda. "Ove pjesme su prijateljske pjesme, o ljubavi prema domovini", rekao je Milanović. Premijer je napomenuo kako "ovo nije bila proslava tuđe nevolje", te kako se izbjegli ljudi u Hrvatsku vraćaju. Odgovarajući na novinarsko pitanje o kritikama proslave Oluje, koje dolaze iz susjedne Srbije, Milanović je rekao: "Ja neću nikoga prozivati gdje je bio '91. ili '95. s druge strane".

FOTOGALERIJA: Politička i vojna elita u VIP loži

----------------------------------------

19:36 Silovitim preletom zrakoplova MIG-21 završio je svečani vojni mimohod. Započeo je kulturno-umjetnički program izvođenjem pjesama 'Dalmatino povišću pritrujena' i 'To je tvoja zemlja'. Orkestar OS RH izveo je pjesmu 'Moja domovina'.

----------------------------------------

19:27 U nastavku mimohoda prodefilirao je postroj protuzračne obrane, postroj nuklearno-kemijsko-biološke obrane, inženjerijski postroj (s robotom za razminiranje), postroj veze, logistički postroj, postroj topništva i oklopno-mehanizirani postroj. Na opće iznenađenje dvije samohodne haubice PZH 2000 ne prolaze na labudicama Vukovarskom ulicom već se voze prometnicom. To je veliko iznenađenje s obzirom da su do sad zbog straha da ce 46 tona teška haubica teško oštetiti prometnice kojima će prolaziti na labudicama.

----------------------------------------

19:20 U postroju Hrvatske ratne mornarice su dva mobilna obalna lansera MOL RBS-15B na vozilu Tatra 815. U akvatoriju Dugog otoka 14. svibnja ove godine prvi put u povijesti HRM-a provedeno je gađanje raketom RBS-15B s obale, s raketne bitnice RB-1. Ispaljena raketa uspješno je pogodila i uništila metu. Na videozidu prikazan je pozdrav brodova iz Bračkog kanala.

----------------------------------------

19:04 Krenuo je motorizirani, mehanizirani i oklopni dio svečanog mimohoda. Sudjeluju postroj Zapovjedništva specijalnih snaga, mehanizirani postroj, postroj Vojne policije, postroj MUP-a RH, postroj vatrogasnih motoriziranih snaga, postroj motoriziranih snaga DUZS-a i drugih operativnih snaga, te vojnoobavještajni postroj. Između ostalih vozila, u sklopu postroja MUP-a je i mobilni šalterski ured.

FOTOGALERIJA: Na vojnoj su paradi sudjelovale i zračne snage

19:00 Na zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice vojni specijalci demonstrirali su tehniku spuštanja niz konop. Vojnici za ovakav način spuštanja moraju biti iznimno spremni jer je jedino osiguranje od pada ruka kojom se drže za konopac, dok u drugoj nose osobno naoružanje.

Nakon njih pripadnici ZSS-a i HRZ-a i PZO-a demonstrirali su izvlačenje pripadnika tehnikom “grozd”. Ova se tehnika koristi u službi traganja i spašavanja za izvlačenje ugroženih s nepristupačnih terena i vodenih površina, na koje helikopteri ne mogu prizemljiti. Primijenjena je prilikom katastrofalnih poplava koje su lani pogodile područje istočne Slavonije i susjednu Bosnu i Hercegovinu. Izvodi se tako da se pripadnici ukapčaju na konopac jedan ispod drugoga prilikom čega moraju u svakom trenutku biti sposobni uzvratiti paljbu iz zraka, ako je to potrebno.

----------------------------------------

18:49 U preletu zrakoplovnog postroja i taktičkoj vježbi Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH sudjeluju i 3 aviona Zlin 242 L HRZ-a i PZO-a, 3 helikoptera Mi-171Sh HRZ-a i PZO-a, 3 aviona Air Tractor AT-802 HRZ-a i PZO-a, 3 aviona Canadair CL-415 HRZ-a i PZO-a, 6 aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a, 3 aviona MiG-21 HRZ-a i PZO-a, helikopter Mi-8 MTV-1 HRZ-a i PZO-a te pripadnici ZSS-a koji sudjeluju u taktičkoj vježbi.

U preletu sudjeluju 'Krila Oluje', akrobatska grupa koja slavi 10. obljetnicu djelovanja. Djeluju u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze ”Zemunik”. Lete u grupi od šest pilota na avionima Pilatus PC-9M.

----------------------------------------

18:49 Tri helikoptera hrvatske eskadrile MUP-a preletjela su iznad svečane zastave. Nakon njih preletjela su tri vojna helikoptera.

----------------------------------------

18:39 U pješačkom dijelu svečanog mimohoda sudjeluju pješački postroji Tigrova, Gromova, Kuna, Paukova, Sokolova, Puma, Vukova, postroj Zapovjedništva specijalnih snaga, postroj Hrvatske ratne mornarice te postroj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Nakon njih u svečanom mimohodu prodefilirao je postroj vojne policije, specijalne policije MUP-a RH, interventne policije MUP-a RH, zatim postroj vatrogasaca i postroj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

FOTOGALERIJA: Defile vojnih brodova kroz Brački kanal

----------------------------------------

18:35 Pored svečane lože stupa postrojba kadetske bojne vojnog učilišta 'Petar Zrinski'. Među stranim vojnim postrojbama nalazi se i postrojba Velike Britanije.

----------------------------------------

18:26 Među postrojbama u vojnom mimohodu nalaze se i sinjski alkari na svojim konjima. Tu je i povijesna postrojba Husara s 25 konjanika, kao i Domagojevi strijelci iz Metkovića.

VELIKA FOTOGALERIJA: Vojni mimohod u Vukovarskoj

----------------------------------------

18:22 Nebo iznad Zagreba proparala su tri vojna zrakoplova. U zapovjednom vozilu mimohoda nalaze se časnici zaslužni za organizaciju vojnog mimohoda. Pripadnici počasne garde stupaju na čelu mimohoda, iza njih stupa postrojba sa svim zastavama hrvatskih ratnih postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. Šest topova ispaljuje dvadeset plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od Oluje.

----------------------------------------

18:18 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokrenula je vojni mimohod riječima: "Neka mimohod krene!"

----------------------------------------

18:10 Počeo je kulturno-umjetnički program koji ukjučuje recitale i zbor. Matija Dedić i Matej Meštrović sviraju na dva klavira s Vukovarske avenije.

----------------------------------------

18:08 Održana je minuta šutnje za sve poginule u borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Istovrememo se ispred glavne pozornice podiže orginalna hrvatska zastava koju su pripadnici gardijske brigade pume 6. kolovoza 1995. godine podigli na kninskoj tvrđavi. Zastavu su donijeli pripadnici kadetske bojne koji pohađaju prvu godinu studija i neki od njih se nisu ni rodili u vrijeme operacije Oluja.

----------------------------------------

18:05 Započelo je izvođenje hrvatske himne, pjeva 12-godišnja Mia Negovetić uz pratnju klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

FOTOGALERIJA: Hrvatsku je himnu otpjevala 12-godišnja Mia Negovetić

18:00 Spiker Duško Ćurlić pozdravio je sve na proslavi 20. obljetnice Oluje. Krenula je vojna postrojba koja nosi hrvatsku državnu zastavu i mimohod je službeno započeo.

----------------------------------------

17:57 Vozilo s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, ministrom obrane Antom Kotromanovićem i generalom Dragom Lovrićem pristiglo je do svečane lože koja se nalazi pored Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Predsjednica se rukovala sa uglednim gostima i stala između predsjednika Sabora Josipa Leke i premijera Zorana Milanovića. U međuvremenu je proradio i razglas.

FOTOGALERIJA: Predsjednica Republike na vojnoj paradi

----------------------------------------

17:50 Dok se čeka dolazak Predsjednice pred glavnu binu, orkestar svira prigodnu glazbu, ali zbog problema s ozvučenjem na Vukovarskoj samo oni građani koji su blizu glavne bine mogu čuti glazbu.

Zbog velike vrućine pripadnici policije okupljenim građanima nose boce vode kako ne bi kolabirali.

----------------------------------------

17:49 Vozilo s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, ministrom obrane Antom Kotromanovićem i generalom Dragom Lovrićem ušlo je u Vukovarsku aveniju i prolazi pored postrojenih postrojbi koje redom uglas pozdravljaju.

----------------------------------------

17:41 Otprilike 25 minuta prije početka mimohoda VIP lože su skoro pa popunjene. Središnja VIP loža je u potpunosti popunjena, a uzvanici su u iščekivanju dolaska predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

VIP loža desno od središnje lože jos uvijek nije u potpunosti ispunjena.

----------------------------------------

17:40 Ministar obrane Ante Kotromanović na Mostu mladosti dočekao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić predao je predsjednici prijavak. Predsjednica Grabar-Kitarović je ušla u vojni džip pod pratnjom koji se vozi uz kolonu tenkova i drugih vojnih vozila parkiranih duž Avenije Marina Držića.

----------------------------------------

17:25 Okupljaju se uzvanici i visoki gosti. S generalom Antom Gotovinom u svečanom dijelu gledališta mnogi se srdačno pozdravljaju, poput Mate Granića i Jadranke Kosor. U publici su i mnogi umirovljeni generali Hrvatske vojske koji su aktivno sudjelovali u ratnim operacijama, poput Antuna Tusa.

FOTOGALERIJA: Početak vojnog mimohoda

----------------------------------------

17:05 U 17 sati pored glavne bine i s južne strane Vukovarske ulice sat vremena prije početka mimohoda već se skupio veliki broj građana. Hodaju s malim državnim zastavicama, poneki obučeni u kockaste dresove.

Fotografi mnogih novinskih kuća žale se na postupak osiguranja Ureda predsjednice koji su ih na najgrublji način maknuli s unaprijed dogovorene pozicije za snimanje. Daljni sukob je ipak spriječen.

----------------------------------------

16:24 Svečanim vojnim mimohodom Vukovarskom ulicom u Zagrebu Hrvatska danas obilježava 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluje", kojom je oslobođen Knin i najveći dio do tada okupiranog teritorija koje su tijekom Domovinskog rata zauzeli pobunjeni Srbi i pripadnici jugovojske.

Svečanost počinje u 18 sati, nakon što predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović zapovijedi 'Neka mimohod krene!'. Kolona duža od četiri kilometra proći će potezom od Držićeve do Savske, a sudjelovat će 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova.

Početak vojnog dijela mimohoda bit će označen s tri počasna plotuna, a potom će tri borbena zrakoplova MIG 21 preletjeti preko Ulice grada Vukovara.

Slijedi mimohod pješačkih postrojbi, nakon kojega će Vukovarskom proći mehanizirani postroj - motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli te druga vozila i sredstva.

Posebna atrakcija bit će i šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje.

S Nacionalne i sveučilišne knjižnice spuštat će se se pripadnici specijalnih postrojbi, dok će 'specijalci' pokazivati atraktivnu vježbu izvlačenja.

Svečani mimohod pratit će umjetnički program koji počinje hrvatskom himnom 'Lijepa naša' u izvedbi 13-godišnje Riječanke Mije Negovetić i Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Mimohod zatvaraju MiG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

FOTOGALERIJA: Posljednje pripreme za svečani mimohod

U vojno redarstvenoj operaciji "Oluja" sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih vojnika koji su u svega 84 sata oslobodili 10.400 četvornih kilometara okupiranog područja.

U subotu, 5. kolovoza, 1995. s kninske se tvrđave zavijorila hrvatska zastava čime je označeno oslobođenje Knina.

Olujom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijelokupni okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

Ministar obrane Ante Kotromanović poziva sve građane da dođu na mimohod i podupru pobjedničku vojsku koja je to zaslužila.

Nastavak obilježavanja proslave te legendarne vojno redarstvene operacije nastavlja se u srijedu u Kninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:38