OPĆA SKUPŠTINA UN-a

FOTO: HRVATSKI ŠEF DIPLOMACIJE I PREDSJEDNICA S KLJUČNIM TRUMPOVIM LJUDIMA Grlić Radman se sastao s Pompeom, Grabar-Kitarović s Mikeom Penceom

 
 MVEP, Ured predsjednice

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji sudjeluje od 23. do 26. rujna na 74. Općoj skupštini UN-a u New Yorku, nakratko se u ponedjeljak sastao s američkih državnim tajnikom Mikeom Pompeom te ga tom prigodom pozvao da posjeti Hrvatsku.

"Bio sam u pratnji predsjednice (Kolinde Grabar Kitarović) na skupu o zaštiti vjerskih sloboda gdje je govorio američki predsjednik Donald Trump, potpredsjednik (Mike) Pence, bio je i državni tajnik i ministar vanjskih poslova Mike Pompeo s kojim sam se zadržao u kratkom razgovoru i iskoristio prigodu pozvati ga u Hrvatsku", rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima.

MVEP
Mike Pompeo i Gordan Grlić Radman

Hrvatski je šef diplomacije imao i nekoliko bilateralnih razgovora, što s kolegama ministrima, što u pratnji predsjednice.

Sudjelovao je i na usvajanju političke deklaracije vezane uz zdravstvenu zaštitu. U agendu UN-a 2030 je ušao i moto Andrije Štampara, kao jedan od 17 provedbenih ciljeva, da "svatko ima pravo na zdravstvenu zaštitu i nitko ne smije biti izostavljen", istaknuo je Grlić-Radman.

Uz ostale teme uvijek važne na UN-ovim skupovima - poput klimatskih promjena - istaknuo je i važnost multilateralizma o čemu se govorilo na ekonomskom forumu.

"Hrvatska kao i cijela Europa smatra da sve promjene i sve prijetnje... možemo rješavati zajednički, a ne unilateralno. Hrvatska je predana ispunjavanju svih ciljeva koji idu u pravcu jačanja i osnaživanja multilateralizma", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Iz Ureda predsjednice u međuvremenu su priopćili da je Kolinda Grabar-Kitarović prvoga dana boravka u New Yorku u sjedištu UN-a nazočila otvaranju sastanka na vrhu za klimatsku akciju (Climate Action Summit) te da je održala bilateralne sastanke s predsjednicima Latvije i Kosova te sudjelovala na sastanku na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda u organizaciji predsjednika Trumpa (Global Call to Protect Religious Freedom).

- U razgovoru s predsjednikom Latvije Egilsom Levitsom predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose, spomenuvši Inicijativu triju mora koja otvara konkretne mogućnosti za suradnju u gospodarskim granama od strateškog interesa za obje zemlje. Izrazila je zadovoljstvo kontinuiranim porastom broja latvijskih turista u Hrvatskoj, kao i podrškom Latvije za pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni.

Ured predsjednice
Kolinda Grabar-Kitarović i Egils Levits

Susrevši se s predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, Predsjednica je pozdravila uzajamne posjete na visokoj razini te istaknula potporu Hrvatske na kosovskom putu euroatlantskih integracija. Sugovornici su razgovarali i o statusu hrvatske manjine u Janjevu i Letnici, ali i poboljšanju gospodarske suradnje u područjima poput drvne industrije, vojne opreme, graditeljstvu, elektroničke industrije i energetike.

Ured predsjednice
Kolinda Grabar-Kitarović i Hashim Thaci

Na marginama sastanka na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda predsjednica Grabar-Kitarović sastala se i s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, s kojim je razmijenila mišljenja o jačanju partnerstva dviju zemalja, navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

Ured predsjednice
Mike Pence i Kolinda Grabar-Kitarović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:22