SREĆA NAJVEĆA

FOTO: ISPOVIJEST MLADE BRAČANKE KOJA JE RODILA KĆERKICU U HELIKOPTERU 'Kad su me roditelji u Splitu vidjeli da izlazim s njom, šokirali su se'

 
 Jakov Prkić / CROPIX

Oko sedam tona teška aluminijska "roda" u obliku transportnog helikoptera Mi-8 u četvrtak ujutro na svijet je donijela najnovijeg člana mlade obitelji Brtan - 48 centimetara dugu te 3200 grama tešku Kristinu. Malena junakinja naše priče već je u prvim, spektakularnim sekundama života, dokazala kako je zbilja posebna curica. Rođena je doslovno na "ničijoj zemlji", iznad Bračkog kanala, tijekom kratkog, ali uzbudljivog desetominutnog leta od Supetra do Splita.

Mlada 23-godišnja mama Marina Brtan očekivano je umorna od poroda, ali istovremeno presretna ishodom ove lijepe priče.

- Sve je prošlo u sekundu. Dva puta sam stisnula i već su je stavili na mene, u tolikoj brzini nisam ni shvatila što se dogodilo. Oko 3.45 sati smo stigli na hitnu u Supetar, a kako je već bija mali razmak između trudova, nisu nas poslali gliserom, nego su nas odveli na aerodrom u Supetru di je stiga helikopter. Muž je bija sa mnom u helikopteru. Javili smo mojim roditeljima koji žive u Splitu da smo krenuli, i deset minuta nakon toga su me vidili kako s njom izlazim iz helikoptera, bili su u šoku - priča mama u dahu dok svoju nestrpljivu curicu drži u naručju.

Kaže da muž Ilija, a ni ostatak obitelji još nisu svjesni situacije u kojoj se našla malena Kristina i njezina mama. Nije bilo lagano niti posadi Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze u Divuljama, koji su svjedočili ovom sretnom događaju, a pogotovo Sebastijanu Trepšiću, kapetanu natporučniku, koji se prvi put našao u situaciji da upravlja helikopterom dok se istovremeno pokraj njega rađa novi život.

Divulje, Split, 120418. 
Marina Brtan iz Supetra rodila je djevojcicu Kristinu u helikopteru Hrvatskog Ratnog Zrakoplovstva  na letu sa otoka Braca u Split.
Na fotografiji: Kapetan Helikoptera Sebastijan Trepsic
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / CROPIX
Sebastijan Trepšić

- Nije bilo panike, iskreno da vam kažem, nismo ni znali tijekom leta što se događa. Taj trenutak kada smo vidjeli gospođu i kada smo shvatili da se porodila, pokazali smo joj palac podrške, ona nam je uzvratila velikim smiješkom, što nas je još dodatno obradovalo i u tom trenutku smo znali da je sve prošlo u redu. Teško je ne biti sretan u ovakvoj situaciji, pogotovo zato što se to jako rijetko događa. Mogu čak reći da mi se možda više neće dogoditi ovakva situacija, jer otkad postojimo, u našoj eskadrili je bilo možda četiri ili pet poroda, tako da ovo nije čest slučaj – presretan nam priča o svome iskustvu kapetanu helikoptera u kojem se porodila malena Kristina.

Dojavu o hitnom letu dobili su već kada su majci krenuli trudovi, tako da je cijela akcija potrajala svega pola sata. Osim kapetana, u ovom lijepom trenutku sudjelovali su kopilot natporučnik Tomislav Barbir i tehničar letač nadnarednik Zdenko Kačarić, a oni koji su bili tu da porode i smire mladu mamu, kažu da su se također prvi put susreli s porodom.

Split, 120418.
Marina Brtan iz Supetra rodila je djevojcicu Kristinu u helikopteru, na letu do Splita. Beba i mama su sada u splitskom rodilistu.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
malena Kristina

- S obzirom na to da mi je ovo prvi samostalni porod, a samim time što je u helikopteru, definitivno je bilo posebno iskustvo. Prvi trudovi koje smo mi vidjeli bili su dosta dramatični, prilikom prijema je imala redovite trudove u razmaku od dvije minute, a trajali su minutu. Kada sam je pitao kako se osjeća, rekla je da misli da bi trebala tiskati. Odlučio sam da bi bilo dobro probati krenuti s porodom. Kada je stigao sljedeći trud, okrenuli smo je na leđa, namjestili i vidili da glavica već izlazi vani. U ciloj toj priši smo uzeli komprese, zavukli rukave, stavili rukavice i vataj... - uz osmijeh priča neobično iskustvo Marin Ćulum, doktor hitne medicinske pomoći u ispostavi Divulje za hitni medicinski transport na helikopteru. S tim se slaže i medicinski tehničar, koji se također prvi put susreo s porodom.

- U ovom poslu to je jedna od lipših i sretnijih stvari koje se događaju. Uvijek idemo unesrećenima i ozlijeđenima, a ovo je jedna od lipih strana ovoga posla - kaže Davor Akrapović, medicinski tehničar. Dan nakon burnog dežurstva 32-godišnji kapetan Sebastijan Trepšić ističe kako je bilo teško povjerovati da se u tako kratko vrijeme može poroditi dijete.

Divulje, Split, 120418. 
Marina Brtan iz Supetra rodila je djevojcicu Kristinu u helikopteru Hrvatskog Ratnog Zrakoplovstva  na letu sa otoka Braca u Split.
Na fotografiji: Sebastijan Trepsic Pilot, Med. Tehnicar Davor Akrapovic, i Doktor Marin Culum. 
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / CROPIX
Sebastijan Trepšić, Davor Akrapović, Marin Ćulum

- Oko 5 i 10 sati smo sletjeli u Divulje, smjena je trajala još dva sata, tako da smo mogli poroditi barem još jednu bebu - uz osmijeh kaže kapetan natporučnik s devetogodišnjim iskustvom, ali i prvim porodom.

Uz osmijeh majke i plač bebe, svakako nezaboravan dan za sve koji su sudjelovali u sretnoj akciji. Vjerujemo da majci samo nekoliko sati nakon poroda ne godi medijska pažnja, ali je i sama svjesna da je njezina kći zaslužna za zbilja posebnu priču.

- Malo sam sramežljiva po ovome pitanju, ali će zato ona imat lipu uspomenu na dan svog rođenja - priča mama, ne skidajući pogled s malene Kristine.

Doma je čeka stariji trogodišnji brat Duje, koji će se imati čime pohvaliti kada shvati da mu je sestra nestrpljiva malena avijatičarka.

Split, 120418.
Marina Brtan iz Supetra rodila je djevojcicu Kristinu u helikopteru, na letu do Splita. Beba i mama su sada u splitskom rodilistu.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
malena Kristina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:18