NAJBOLJI U 2011.

FOTO Nagrade HND-a: HTV-ov Josip Šarić izabran za novinara godine

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 03.05.2012. u 15:42

ZAGREB - HTV-ov novinar Josip Šarić proglašen je danas novinarom 2011. zbog svojih izvještaj iz ratom zahvaćene Libije, reportažama iz "goruće" Grčke te dokumentarca iz Sjeverne Koreje.

Za najprestižniju novinarsku nagradu, koja se tradicionalno dodjeljuje na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, bili su još nominirani Tomislav Klauški iz portala Index.hr, Jasmina Popović iz tjednika "Forum" te Hrvoje Zovko iz HTV-a.

Glasovalo je 699 članova Hrvatskog novinarskog društva (HND). Šarić je dobio 194 glasa, Jasmina Popović 150, Klauški 141 glas, a Zovko 104 glasa, dok je 110 listića bilo nevažeće.

Na svečanosti u Novinarskom domu obrazloženo je da je Šarić bio među prvima novinarima koji je ušao u ratom zahvaćenu Libiju te da je njegov dokumentarac "Sjeverna Koreja – gladna djeca komunizma" ekskluzivna priča iz najizoliranije države svijeta kakvom se mogu pohvaliti tek rijetke svjetske televizijske kuće.

"Na terenima gdje su se uglavnom pojavljivali tek novinari renomiranih i produkcijski (novčano) dobro potkovanih svjetskih kuća poput CNN-a ili BBC-a, kolega Šarić je novinarskim nervom i hrabrošću često preskakao mnoge prepreke kako bi hrvatskoj publici donio vijesti i reportaže iz Iraka, Afganistana, neredima zahvaćene Grčke", navodi se u obrazloženju nagrade.

Zahvaljujući svima koji su glasovali za njega i za njegove protukandidate 38-godišnji Šarić je rekao kako tu nagradu nije očekivao.

"Iznimno je malo glasova. Na žalost to dosta govori i o stanju u našem društvu, u našoj profesiji", kazao je te dodao kako se novinari previše bave sami sobom zbog čega ih, po njegovom mišljenju, ljudi sve manje cijene.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je kako u društvu nisu zadovoljni položajem novinara u medijima niti kvalitetom novinarstva.

"Nitko više ne može biti siguran u novinarsko radno mjesto, a kad je egzistencija ugrožena, onda stradava i novinarska sloboda. Želimo čist kapital u privatnim medijima jer jedino tako može biti nekorumpiranog i neovisnog novinarstva. To može i mora urediti dobar zakon a istinitost vlasništva mora propitivati vlast", poručio je Duka.

Ustvrdio je kako "cenzura i autocenzura caruju uvijek kada neki novinarski prilog može ugroziti tankoćutni vlasnički interes". Istaknuo je i da nema slobode niti ako novinari u svojim redakcijama ni o čemu ne odlučuju i ako ih se niti o čemu ništa ne pita pa niti o izboru glavnih urednika.

Na svečanosti u Novinarskom domu dodijeljene su i ostale novinarske nagrade.

Nagrađenima i nominiranima je u ime predsjednika Republike Ive Josipovića čestitala njegova savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš. Sve nagrađene je pozvala na primanje u Ured predsjednika, na što je jedan od njih, novinar Index.hr-a Ilko Ćimić kazao kako bi bilo neprimjereno da ode kod predsjednika, jer je pisao o ljudima koji su pod predsjednikovom zaštitom.

Izdvajamo