KRVAVI USKRS

FOTO: 'NE MORAM VAM NI GOVORITI U KAKVOM SMO ŠOKU BILI' Ministar zdravstva na izvanrednoj press konferenciji iznio niz uznemirujućih podataka

 
 Reuters

Ministar zdravstva Šri Lanke u ponedjeljak je održao press konferenciju na kojoj je iznio niz uznemirujućih poruka koje će razbuktati i politički rat u toj ranjenoj otočnoj zemlji. Ukratko, Rajitha Senaratne je potvrdio da je predsjednik države prije dva tjedna znao da se napadi spremaju!

I ne samo to, ministar tvrdi da je u pismu koje je napisao prvi čovjek obavještajne agencije stoje i imena napadača koji su na krvavi Uskrs pobili najmanje 290 ljudi.

- Da, mogu potvrditi da su neke službe bile informirane o budućim napadima već 4. travnja, dakle prije više od dva tjedna - rekao je Senaratne.

U Šri Lanki predsjednik je zadužen za sigurnost i obavještajce, a tenzije između njega i premijera Wickremesinghea su još od ranije velike.

- 9. travnja prvi čovjek obavještajne agencije napisao je pismu u kojem je spomenuo nekoliko terorista iz lokalne militantne organizacije. Nažalost, to pismo nikada nije stiglo do premijera - rekao je ministar zdravstva i dodao:

- Ne želimo prebacivati odgovornost na drugu stranu, ali to što sam rekao su činjenice. Ne moram vam ni govoriti u kakvom smo šoku bili kada smo vidjeli te izvještaje.

Ministar Senaratne nije otkrio tko stoji iza tih napada, ali pretpostavlja se da se radi o malo poznatoj islamističkoj grupi National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Međutim, jasno je da oni nisu jedini krivci.

- Iza svega stoji međunarodna teroristička mreža bez čije pomoći ovi napadi ne bi bili izvedivi.

Ministar je na kraju dodao da će obitelji žrtava napada dobiti oko 5.000 dolara pomoći, te da će država platiti sve troškove pogreba.

- Kao vlada, mi smo odgovorni za sve ovo. Ispričavamo se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:52