NA TRI ETAŽE

FOTO: OTVORENA KUĆA HDZ-a U KARLOVCU Ima kip Gospe i Otok ljubavi, Plenković oduševljen: 'Čestitam vam na ovako prekrasnom domu, kao da sam u kinu'

 
Otvaranje kuće HDZ-a u Karlovcu, stigao i Plenković
 Robert Fajt / Hanza Media

Tri godine nakon što su za 225.000 kuna otkupili zapuštenu kuću u staroj karlovačkoj jezgri Zvijezdi, HDZ-ovci Karlovačke županije i Grada Karlovca u njoj su u srijedu otvorili Kuću HDZ-a te odmah, uz gostovanje Andreja Plenkovića, u njoj proslavili 30. godišnjicu osnutka stranke na karlovačkom području.

- Čestitam vam na ovako prekrasnom domu, na tren sam imao dojam kao da sam u kinu. Znam da ste se trudili, ovo je projekt koji će ostati trajna vrijednost i vjerujem da će to biti dodatni motiv da se HDZ-u pridruže svi oni koji žele dati doprinos stranci i Hrvatskoj - komentirao je premijer Plenković.

Građevina ima tri etaže, na svakoj oko 100 kvadrata i ukupno je vrijedna tri milijuna kuna. Najjačoj političkoj stranci to nije bilo problem financirati bez kredita - pola svote u pet godina prikupili su od članarina, a ostatak od donacija. Koordinator za mladež stranke Marinko Pleskina rekao je da su imali oko 100 donatora te je na kraju cijena iznosila oko 1500 eura po kvadratu. Iz čijeg je džepa koliko došlo, nije poznato.

Svoje mjesto u kući će naći uredi za stranačko županijsko i gradsko vodstvo, kao i za stranačku mladež koja je jučer prezentirala zdanje javnosti. Bit će tu call centar, kao i višenamjenska dvorana u potkrovlju koja je predviđena za radne sastanke, konferencije, okrugle stolove i slična događanja.

Fotogalerija: U Karlovcu je otvorena kuća HDZ-a

U svojem govoru premijer Plenković se osvrnuo na vrijeme osnivanja stranke ocijenivši ga odvažnim i najbitnijim u povijesti hrvatskog naroda jer se "rijetko kada u povijesti jednog naroda osjetila takva nacionalna renesansa, a bilo je to vrijeme kada je HDZ predvodio sve kapitalne, bitne i određujuće procese te u konačnici ostvarenje sna o slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj". Zatim je pobrojao sve što je učinjeno u vrijeme njegova mandata, a nije štedio hvalu za sebe i svoje suradnike, što mu je zapravo bio uvod u unutarstranačke izbore u HDZ-u. Kazao je kako je važno razabrati koji smjer stranka treba imati da bi odgovorno upravljala izazovima u 2020. godini.

- Danas hrvatsko pitanje znači nastavak gospodarskog rasta, demografsku politiku, hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom, digitalnim društvom, bolje obrazovanje mladih, a tu neće uspjeti oni koji su lijeni i spori u prilagodbi. Za to trebamo imati politiku i smjer, važno je da o tome vodite računa - rekao je predsjednik HDZ-a, naglašavajući da je bitno da članovi stranke ostanu jedinstveni i nakon izbora.

Prema najavama, Kuća HDZ-a bit će otvorena i za ostala javna događanja. Prostorijama su dali imena pa je tako konferencijska dvorana dobila ime po svetom Josipu, kancelarija županijskog predsjednika Damira Jelića, u kojoj se nalazi kip Gospe, nosi ime Svetice, prostorija stranačke mladeži, u kojoj su mini kino i igraonica, zove se Otok ljubavi itd.

Kuću iz 18. stoljeća u ruševnom stanju u Šimunićevoj 2 HDZ je kupio u veljači 2017. Time su htjeli pokazati da svatko, pa tako i oni, može pridonijeti revitalizaciji stare gradske jezgre, iako u posljednjih 25 godina nisu uspjeli realizirati revitalizaciju kao nositelji vlasti u gradu na četiri rijeke i županiji. No, šest mjeseci kasnije kuću su srušili.

Oporbeni vijećnik Davor Petračić rekao je kako je HDZ u Gradskom vijeću u ožujku 2017. donio “rigorozan” Urbanistički plan uređenja Zvijezde te njim obavezao sebe i sve druge na određena pravila ponašanja pri vršenju bilo kakvih radova na Zvijezdi kako bi pod izgovorom opasnosti od urušavanja objekta srušio građevinu i tako ga sam grubo prekršio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:06