GRDOSIJA

FOTO: OVO JE JEDAN OD NAJVEĆIH OVOGODIŠNJIH ULOVA U JADRANU! Vodičanin pobijedio u okršaju sa kapitalcem od 180 kg: 'Borba je trajala sat vremena'

    AUTOR:
    • Ante Talijaš

  • OBJAVLJENO:
  • 01.08.2018. u 12:33

Petar Grgurev / INFOVODICE

 

Tunu tešku čak 180 kilograma sa svoga broda 'Bakul' ulovio je vrsni profesionalni ribolovac i licencirani tunolovac iz Vodica, 42-godišnji Anton Roca 'Krstić'.

Ogromna ribetina ulovljena je u žirjanskom akvatoriju, preciznije na poziciji četiri nautičke milje jugoistočne od otočića-svjetionika Blitvenice, a Roci je asistirao njegov prijatelj i pasionirani zaljubljenik u ribolov Igor Juričev 'Pipić', inače, sin dugogodišnje bivše gradonačelnice Vodica i aktualne saborske zastupnice Branke Juričev-Martinčev.

- Bilo je i većih primjeraka u mojoj gotovo 20-godišnjoj profesionalnoj ribarskoj karijeri, a ova je moj najteži ulovljeni primjerak ove godine, i jedan je od najvećih ovogodišnjih ulova na Jadranu. Duga je čak 2,25 metara. Kada smo je izvukli na brod, onako na oko učinilo mi se da ima oko 140-150 kilograma.

Petar Grgurev / INFOVODICE

Petar Grgurev / INFOVODICE
 

No, vaganje u ribarskoj luci u Tribunju pokazala je da teži 180 kila. Nakon što smo Bakulom doplivili  na poziciju ispod Blitvenice, bacili smo u more nekoliko kilograma srdela i tune su se začas pojavile. Jedna od najvećih, zagrizla je i nakon sat vremena koliko smo se borili s njome, završila je u brodu. Nije se dala ona, a ni mi nismo popuštali. Ulovljena je tehnikom 'drifting' ili na udicu od štapa s rolom od 50 'libri' – ispričao nam je Anton Roca, kojeg po obiteljskom nadimku svi u Vodicama zovu mali 'Krstić'.

Tuna je na kraju prodana u Murteru, a kupio ju je Vjeko Bašić, vlasnik eminetnog i višestruko nagrađivanog ribljeg restorana 'Boba'.

Anton Roca, priča nam, u ovoj lovnoj sezoni ulovio je oko trideseta komada ove velike plave ribe ukupne težine oko tri tone, te je nositelj prestižne titule licenciranog tunolovca s individualno najvećom izlovljenom kvotom u Hrvatskoj.

Inače, samo 12 brodova i njihovih vlasnika u Hrvatskoj posjeduju profesionalnu licencu za lov na tune, odobrenu od državnih institucija i ICCAT-a.

Petar Grgurev / INFOVODICE

Petar Grgurev / INFOVODICE
 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo