NOVA TRADICIJA

FOTO: POGLEDAJTE KAKO JE BILO NA PODNEVNOM DOČEKU NOVE GODINE U FUŽINAMA Oboreni svi rekordi: 'Tu je danas duplo više posjetitelja od stanovnika'

 
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Goranska općina Fužine i ove je godine potvrdila status organizatora najmasovnijega podnevnog ispraćaja Stare godine u Hrvatskoj. Na velikom je slavlju odaziv sudionika višestruko nadmašio broj stanovnika fužinarskog područja.

Kako je fešta održana 18. put, domaćini u šali ističu kako su time i formalno potvrdili punoljetnost te organizacijsku zrelost u pripremi iznimno dobro posjećene turističke manifestacije. Do podneva je u Fužine stiglo više od 12 tisuća ljudi, čime je srušen prošlogodišnji rekord u broju posjetitelja, javlja Radio Rijeka.

Direktor turističkoga ureda Marinko Jakovljević govori da je posebno organiziranim izletničkim vlakom iz Rijeke stiglo gotovo tisuću ljudi. "Nama je u turističkom uredu bilo prijavljeno i dvadesetak organiziranih, agencijskih dolazaka autobusima, no uočili smo da je tih autobusa bilo puno više", ističe Jakovljević.

Ugostiteljska ponuda stoga je dopunjena - nudilo se tri do četiri tisuće kobasica u pecivu te četiri, pet tisuća litara kuhanoga vina. Zbog silvestarske fešte u Fužinama i okolici tražio se krevet više. Općinski načelnik David Bregovac kaže da su svi smještajni kapaciteti popunjeni. "Pribroje li se tome i vikendaši, trenutno ovdje boravi dvostruko više ljudi od ukupnoga broja stanovnika Općine Fužine, pa ovaj novogodišnji doček ocijenjujemo fenomenalnim."

Zadar, 311217.
Najmladji Zadrani su svoj docek Nove godine imali tocno u podne na Narodnom trgu uz prigodni program i pustanje balona.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
'Mala Nova godina' u Zadru uz puštanje balona

Zadar, 311217.
Najmladji Zadrani su svoj docek Nove godine imali tocno u podne na Narodnom trgu uz prigodni program i pustanje balona.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Najmlađi Zadrani su svoj doček Nove godine imali točno u podne na Narodnom trgu uz prigodni program i puštanje balona

Za osebujni ispraćaj stare godine odavno se zna i izvan Hrvatske. Nekima radi osebujnoga silvestarskog slavlja u Fužine nije bilo teško doći ni iz Austrije, a jedan od njih ističe da Austrijanci imaju sličnih fešti, no dodaje da je fužinski ispraćaj ipak nešto posebno.

Dubrovnik, 311217. 
Tradicionalna kolenda Gradske glazbe Dubrovnik i Folklornog ansambla Lindjo na Staru godinu okupila je ispred crkve Sv. Vlaha velik broj gradjana i novogodisnjih gostiju. Nazocnima se obratio gradonacelnik Mato Frankovic te svima zazelio puno zdravlja i srece u novoj, 2018. godini.
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Nikša Duper / CROPIX
Tradicionalna kolenda Gradske glazbe Dubrovnik i Folklornog ansambla Linđo na Staru godinu okupila je mnoštvo ispred crkve Sv. Vlaha

Osim zabave i značaja za turističku ponudu Gorskoga kotara, ovogodišnja je fešta u Fužinama imala i humanitarno obilježje. Dio prihoda od prodaje balona koji su na vrhuncu fešte, u podne, pušteni u zrak bit će doniran Skloništu za napuštene životinje u Lič.

Podnevni doček i u Samoboru

Samoborci i njihovi gosti na glavnom su gradskom trgu veselo dočekali novu godinu - točno u podne.

Podnevni doček i lijepo vrijeme privukli su mnoge Samoborce koji su se zabavili uz prigodni program, a Novu godinu prvi im je u podne čestitao gradonačelnik Krešo Beljak, poželjevši još bolju 2018.

Građani su se mogli okrijepiti besplatnim kobasicama i kuhanim vinom, a prigodni program upriličen je i za najmlađe Samoborce.

Posebno iznenađenje svima bio je dnevni vatromet Mirnovec Pirotehnike.

U Samoboru se priprema zabavni program i za "pravi" doček Nove godine, uz neizostavni valcer, čestitke i vatromet, izvijestili su iz Turističke zajednice grada Samobora.

Split, 311217.
Na Silvestrovo oko podne klape tradicionalno pjevaju ispod ure u Srebrnim vratima. 
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkić / CROPIX
U splitu na Silvestrovo oko podne klape tradicionalno pjevaju ispod ure u Srebrnim vratima

Podnevni pozdrav 2018. godini u Novom Vinodolskom

Novljani su i ove godine, već tradicionalno, priredili svečani ispraćaj Stare godine, na Silvestrovo, te bučno pozdravili točno u podne dolazak Nove, 2018. godine.

Medulin, 311217.
Medulinci su podnevni ispracaj 2017. godine docekali na trgu ispod mlina-vjetrenjace uz koncert Mie Dimsic. Prije samog podnevnog ispracaja trkaci su proglasili svoje najbolje natjecatelje, a djeca su imala svoje animatore.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Medulin je u podne ispratio 2017. godinu na trgu ispod mlina-vjetrenjače uz koncert Mije Dimšić

Na Trgu Ivana Mažuranića, u središtu grada, okupilo se više od tri tisuće uglavnom domaćih turista i građana Novog Vinodolskog, a u ime domaćina i organizatora tog tradicionalnog Pozdrava Novoj godini, Grada Novog Vinodolskog i Turističke zajednice, svima je – autohtonim pjenušcem 1288, nazvanim prema godini donošenja Vinodolskog zakona – nazdravio novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić.

Split, 311217.
Docek Nove godine za najmladje uprilicen je u Djardinu. Djeca su se veselila darovima, a sve najbolje u Novoj godini zazelio im je pjevaè Jole.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkić / CROPIX
Pjevač Jole na dočeku Nove godine za najmlađe u Splitu

Najmlađi Siščani oduševljeno dočekali "Novu godinu"

SISAK - Veselo, uz pjesmu, ples, čestitke i dječji šampanjac, u Sisku je prvi put organiziran Dječji doček Nove godine, nedjeljni program je počeo već u 10 sati, u Vilenjakovoj radionici i Kući Djeda Mraza, a od 11 sati na sisačkoj pješačkoj zoni.

Na pozornici su se smjenjivali mali pjevači, sastavi i plesači, da bi kulminacija dočeka bila u podne, kada su najmlađi dočekali "svoju" Novu godinu.

Prema očekivanju, na dočeku se okupio veliki broj najmlađih Siščana, koji su spontano i oduševljeno pozdravili sve izvođače.

Za djecu, ali i starije u njihovoj pratnji, na štandovima je pripremljena okrijepa.

Namjera je organizatora iz gradskih ustanova i trgovačkih društava, da ta manifestacija postane tradicionalna. Doček uz prigodni program za odrasle na istom mjestu počinje u 22 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:00