GALA VEČER

FOTO: PRESTIŽ I ELEGANCIJA U CENTRU ZAGREBA Društvena krema prisustvovala humanitarnom Bečkom balu, pogledajte tko je sve bio među 200 uzvanika

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.06.2017. u 10:38

Marko Todorov / Hanza Media

U Hrvatskom državnom arhivu u subotu navečer održan je humanitarni Bečki bal u Zagrebu, a više od 200 uzvanika svojim je dolaskom sudjelovalo u humanitarnoj misiji Lions kluba Zrinjevac koji se i ovim Balom uključio u proslavu 100 godina humanitarnog djelovanja Lionsa u svijetu.

"Prestiž i elegancija, čarobni spoj glazbe i gastro užitaka, prijateljstvo Austrije i Hrvatske, a sve u službi humanosti. Odlike su ovo prvog originalnog Bečkog bala koji je održan u Hrvatskom državnom arhivu", priopćili su organizatori.

Uzvanici su u dvoranu Hrvatskog državnog arhiva ulazili crvenim tepihom kako je to i uobičajeno na Bečkom balu. Ovaj je događaj prestiž za gradove domaćine, a nakon brojnih svjetskih metropola i Grad Zagreb je imao prilike ugostiti brojne austrijske uglednike koji su pristigli u Hrvatsku kako bi s nama slavili prijateljstvo dviju zemalja. Bal se održao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar–Kitarović koju je predstavljao osobni izaslanik dr. Tomislav Madžar, ističu organizatori.

Goste iz Austrije predvodio je Gerald Ebinger, predsjednik Bečkog parlamenta, a zagrebačkog gradonačelnika predstavljala je Jelena Pavičić Vukičević, navodi se u priopćenju.

Bečki bal u Zagrebu organizirao je Lions klub Zrinjevac uz podršku Lions kluba Zagreb te Ministarstva turizma RH, Grada Beča, Grada Zagreba i TZ grada Zagreba. 

 

Ispred Lions kluba Zrinjevac prisutnima se obratio Guverner Goran Šarić.

Sredstva prikupljena na ovom balu biti će donirana Udruzi slijepih Zagreb za razvijanje projekta ''Sapuni s točkicama – socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba'' kojem je namjera otvaranje novih radnih mjesta za osobe oštećena vida u proizvodnji sapuna. Cilj projekta je proizvodnja suvenira i poklon sapuna pokrenuta u uređenom prostoru zadruge Martinov plašt. Svi proizvodi dijele jedno zajedničko obilježje. Njihova posebitost su točkice, dodirom uočljive, Brajica pisma kojim se služe slijepe osobe. Ono se koristi i danas, usporedo ili, bolje rečeno, usprkos modernim tehnologijama.

Plesni centar Wiener Tanzkomitee pod vodstvom jednog od najuspješnijih plesnih učitelja Michaela Badina otvorio je bal glazbeno – plesnim programom Facherpolonaise. Pratnja plesačima bio je orkestar Original Strauss Capelle Wien koji je u program po prvi puta u Zagrebu izvedeo koračnicu Jelačić marš.

Nastupila je i hrvatska sopranistica Antonella Malis koja je izvela arije iz njemačkog repertoara.

Gastro delicije uključivale su varaždinski klipić i kvarnerski škamp, čuveni Bečki šnicl te file pisanice u dalmatinskoj panceti s pinjolima i špinatom. Za desert gostima je, uz probrana vina, poslužena Sacher torta. U predvorju Hrvatskog državnog arhiva gosti su imali prilike kušati austrijska vina.

Humanitarna misija Lions-a se nastavlja, a više informacija može se pronaći na web stranici www.lions.hr.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo