KONAČNO ZIMA

FOTO: PRVI PRAVI SNIJEG ZABIJELIO DIJELOVE HRVATSKE Glavnina oborina tek dolazi, veljača će biti uistinu zimski mjesec, HAC upozorava vozače

 
Ovako je Varaždin izgledao 2.2.2018.
 CROPIX

Varaždin je u petak konačno dočekao prvi pravi snijeg, a baš kao što je najavljeno, veći dio zemlje probudio se u osjetno sasječenim temperaturama u odnosu na 'pregrijani' prosinac i siječanj.

Varazdin, 020218.
Snijeg koji je jutros poceo padati u Varazdinu brzo je zabjelio ulice i stvorio zimski ugodjaj.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Varazdin, 020218.
Snijeg koji je jutros poceo padati u Varazdinu brzo je zabjelio ulice i stvorio zimski ugodjaj.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

U cijeloj Hrvatskoj danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom, a duž obale i pljuskovima praćenim grmljavinom. U Gorskom kotaru i na Jadranu mjestimice će biti obilnijih oborina, a u gorju će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača.

Varazdin, 020218.
Snijeg koji je jutros poceo padati u Varazdinu brzo je zabjelio ulice i stvorio zimski ugodjaj.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Varazdin, 020218.
Snijeg koji je jutros poceo padati u Varazdinu brzo je zabjelio ulice i stvorio zimski ugodjaj.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Snijega će, javlja Državni hidrometeorološki zavod, uz pad temperature biti i u sjeverozapadnim i središnjim predjelima. Na Jadranu vjetrovito uz jako jugo i južni vjetar, a na sjevernom će dijelu krajem dana zapuhati bura s olujnim udarima. Na kopnu umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, na istoku zemlje i jugoistočnjak.

Najviša dnevna temperatura na Jadranu i u istočnoj Hrvatskoj bit će od 10 do 15, a u ostatku zemlje od 3 do 7 °C, ponegdje sve do nule.

DHMZ

I Vakula najavljuje snijeg

O velikoj promjeni vremena u četvrtak je izvijestio i glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, koji kaže da će gotovo proljetni ugođaj prošlih dana ponegdje već do petka navečer, te osobito u subotu zamijeniti onaj pravi zimski, sa snijegom u većem dijelu unutrašnjosti, a uz buru i mjestimice na obali. Prije bure i zahladnjenja, kiša će tijekom petka biti sve češća i obilnija, osobito na Jadranu uz grmljavinu, mjestimice i nevrijeme, a nevolja će biti i zbog jakog i olujnog juga i južnog vjetra, ponegdje prolazno i jugozapadnog.

Osim nastavka južine i iznadprosječne topline, tijekom petka najmanje će nevolja s vremenom imati u istočnoj Hrvatskoj. Do navečer malo kiše može pasti rijetko gdje, uglavnom u Srijemu i zapadnoj Slavoniji i Podravini.

Za razliku od istoka, u središnjoj će Hrvatskoj petak biti hladniji od četvrtka, pri čemu će jutro u mnogim mjestima biti najtopliji dio dana. Kiša će biti sve češća, povremeno i obilnija. S padom temperature počet će i snijeg, najprije u gorju, Međimurju i Zagorju, navečer i osobito u noći na subotu i u većini nizinskog područja.

U Gorskome kotaru snijeg će vjerojatno početi padati već u petak prijepodne, pa ga navečer gdjegod može biti i više od 10 cm. Počet će padati i u Lici, a u noći na subotu, nošen jakom i olujnom burom, moguć je i ponegdje na sjevernom Jadranu. Prije toga puhat će podjednako jako jugo i južni vjetar, prolazno i jugozapadni, a nevolje prijete i od obilne kiše - tijekom petka često i uz više od 50 litara kiše po četvornome metru, gdjegod vjerojatno i bliže 100.

U Dalmaciji su obilniji pljuskovi i grmljavina vjerojatniji navečer i u noći na subotu, ali i tijekom dana bit će povremene mjestimične kiše. Uz jako i olujno jugo, more će biti većinom umjereno valovito i valovito, a temperatura od 10 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo, valovito i vjetrovito, ne samo zbog juga nego i južnog vjetra, te još oblačnije i kišovitije nego na srednjem Jadranu.

U subotu na Jadranu nastavak kiše, uz jak i olujan južni i jugozapadni vjetar na južnom dijelu, a na sjevernom pak uz buru, s kojom je mjestimice moguć i snijeg. U nedjelju malo stabilnije i mirnije, a od ponedjeljka se ponovno povećava vjerojatnost za jačanje juga i povremenu mjestimičnu kišu.

Na kopnu u subotu većinom snijeg, obilniji u gorju, a snježni pokrivač stvarat će se i u mnogim nizinama. Do kraja dana razvedravanje pa će nedjelja biti uglavnom suha, s jutarnjim minusima, kojih će biti i u novome tjednu, kada su ponovno moguće oborine.

HAC: Na dionicama autocesta u gorskim predjelima očekuje se obilniji snijeg i zimski uvjeti

HAC je poslao najnovije upozorenje za situaciju u prometu, koje prenosimo u cijelosti:

"Prema prognozi DHMZ-a obilniji snijeg tijekom vikenda očekuje se u Gorskom kotaru i Lici. Obzirom na vremenske prilike te najavu snijega i niskih temperatura moguća je i poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima te apeliramo na vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti. Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, a korisnike molimo da ne kreću na put bez zimske opreme. Obilniji snijeg već pada u gorskim dionicama, te su već na snazi zimski uvjeti.

Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama, a ukoliko dođe do usporavanja prometa na autocesti, to je iz razloga jer je ralica u fazi uklanjanja snijega s kolnika te zbog brzine ralice dolazi do usporavanja. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, molimo korisnike da provjere stanje na cestama.

Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. Želimo pojasniti da tanji snježni pokrivač na kolniku ne znači da se snijeg ne čisti nego da se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu, odnosno za cijelo vrijeme padaline ralice su na cesti. Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina. HAC u zimskom periodu od snijega čisti oko 22 milijuna m2 asfaltnih površina.

Podsjećamo da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,....) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAC-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama.

Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111", javljaju iz HAC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:22