ODUŠEVLJENI HDZ-ovci

FOTO: SLAVLJE U KOLINDINOM STOŽERU 'Jesmo vam rekli da ankete nisu vjerodostojne'

 Goran Mehkek / CROPIX / Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 22:54 - Rezultati nedjeljnih predsjedničkih izbora koji su tijekom večeri pristizali iz Državnog izbornog povjerenstva nisu iznenadili nikoga u izbornom stožeru HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

"Rezultati nas nisu iznenadili, očekivali smo da će naša kandidatkinja biti otprilike na razini Josipovićeva rezultata", kazao je Hini politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak.

I Čuljku je dvojbena relevantnost agencija koje se bave istraživanjem javnog mnijenja, a koje su Josipoviću kroz cijelu kampanju davale značajnu prednost pred Kolindom Grabar Kitarović.

"Oni su uvijek u funkciji nekog, a ovoga puta bili su u funkciji kampanje Ive Josipovića. I na lokalnim izborima ankete su pokazivale prednost kandidata SDP-a i ponegdje pogriješile i po 20 posto. Ovakvim načinom rada agencija ankete su dovedene do apsurda", kazao je Čuljak koji je uvjeren da ankete nisu usmjerene prema istraživanju, nego oblikovanju javnog mnijenja.

"Večeras se, međutim, pokazalo da se tako ništa ne može postići i da se građanima ne može manipulirati", kazao je.

U drugom krugu Čuljak očekuje da će Grabar Kitarović dodatno pojasniti svoj program i stavove, nasuprot programu i stavovima Ive Josipovića.

"Uvjeren sam da je Hrvatska zrela da, nakon prvog predsjednika, ima i prvu predsjednicu", rekao je.

Relativno mirnu atmosferu u stožeru Kolinde Grabar Kitarović u zagrebačkom Hypo centru "ugrijala" je konferencija za novinare na kojoj je DIP objavio prve neslužbene rezultate predsjedničkih izbora, koji su dočekani ovacijama više stotina okupljenih simpatizera: "Pobjeda, pobjeda".

Uz razvijene hrvatske zastave, zastave HDZ-a i zastave s geslom Kolinde Grabar Kitarović, atmosferu su dodatno podizali tamburaši, a svi prisutni cijelu su se večer mogli okrijepiti na otvorenom šanku.

---------------------------

ZAGREB Objava prvih izlaznih anketa prema kojima Kolinda Grabar-Kitarović u drugi krug izlazi izjednačena s predsjednikom Ivom Josipovićom, izazvala je razumljivo oduševljenje u stožeru kandidatkinje HDZ-a.

'U prvom redu treba reći da smo mjesecima govorili da ankete nisu vjerodostojne. Vjerujemo u narod. Narod hoće promjene, narod će kazniti vlast Ive Josipovića i vladu koja ga je kandidirala', izjavio je nakon objave izlaznih anketa prvi čovjek predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović, Miro Kovač.

'Danas je festival demokracije u Hrvatskoj. Odaziv je jako, jako dobar. Moramo svima onima koji su radili u HDZ-u i partnerskim strankama na promidžbi izbora čestitati i reći da je dobro da su se odlučili za program gospođe Kolinde', dodao je Kovač.

Željko Reiner, aktualni potpredsjednik Hrvatskog sabora te bivši ministar zdravstva u Vladi Republike Hrvatske, također je siguran u pobjedu Grabar-Kitarović u drugom krugu:

'Velika izlaznost birača govori da su ovaj put birači motivirani za promjene, a upravo to nudi gospođa Grabar-Kitarović. Upravo zato su u tako velikom broju izašli na izbore.'

Upitan je li tajnik HDZ-a Milijan Brkić, najzaslužniji za ovako dobar rezultat zbog aktiviranja 'HDZ-ove mašinerije', Reiner je ponovio kako je narod, unatoč mećavi, u velikom broju izašao podržati Grabar-Kitarović iz razloga što žele promjene, a da bolju mašineriju ima ona druga strana.

Jandroković: Grabar Kitarović dobit će više nego što joj daju izlazne ankete

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković uvjeren je da će predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović u prvom izbornom krugu ostvariti nekoliko postotaka bolje rezultate nego što joj daju izlazne ankete.

"Rezultati izlaznih anketa puno su bliži informacijama koje smo mi imali, a po našim saznanjima, rezultat će biti još povoljniji", kazao je Jandroković Hini u stožeru Grabar Kitarović u zagrebačkom Hypo centru.

Izlazne ankete Ivi Josipoviću su dale vrlo tijesnu prednost pred HDZ-ovom kandidatkinjom, a Jandroković je podsjetio da su ankete objavljivane tijekom kampanje Josipoviću davale 11 ili 12 posto prednosti.

"Sve tri nacionalne televizije su, jednako kao i na euroizborima, objavile procjene koje su promašile za više od 10 posto. O tome treba otvoriti raspravu jer takve ankete nemaju smisla, umjesto da daju informaciju, one usmjeravaju birače", uvjeren je Jandroković.

Nakon objava rezultata izlaznih anketa, u njezinu izbornom stožeru vlada optimistično raspoloženje, a okupljeni, njih nekoliko stotina, uvjereni su u pobjedu Grabar Kitarović u drugom krugu.

Takvo mišljenje dijeli i Jandroković. "U drugom krugu očekuje nas žestoka politička bitka, a cilj nam je osvojiti glasove birača od centra do desnice. Vjerujem da i na ljevici ima razočaranih, na čije glasove Kolinda Grabar Kitarović može računati", rekao je Jandroković.

Ustvrdio je kako je protiv HDZ-ove kandidatkinje u prvom krugu vođena negativna i na trenutke prljava kampanja.

"Uvjeren sam da će ona u drugom krugu afirmirati sve svoje kvalitete, jer je riječ o osobi s doista impresivnim životopisom", kazao je Jandroković te dodao da će "sve sjesti na svoje mjesto", a Grabar Kitarović biti predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:05