OTVORENE BOCE ŠAMPANJCA

FOTO SNJEŽANA PAVIĆ IZ HAAGA Gotovina je pokazao emocije tek kad je sve bilo gotovo. Nasmijao se i zagrlio Markača!

Publika je s oduševljenjem pozdravila presudu, a neki nisu mogli sakriti suze, poput Miroslava Šeparovića, Markačevog prvog odvjetnika

NOVO 10:46 - Za pola sata bi mogao krenuti Vladin avion iz Zagreba. U zračnu luku u Rotterdamu bi mogao sletjeti u 13 sati. Oko 14 sati avion s dvojicom generala, odvjetnicima i prijateljima mogao bi poletjeti i sletjeti u Zagreb već u 16 sati. Sve ovisi o tome koliko će brzo dvojica generala uspjeti spakirati stvari i obaviti formalnosti u Haškom pritvoru u kojem je Gotovina proveo sedam godina, a Markač nešto manje.

Dok se oni spremaju pred Haškim sudom prijatelji generala otvorili su bocu šampanjca i slave zajedno s odvjetnicima.

---------------------------------------------

10:26 - Najvažnija je stvar da je Gotovina slobodan. Na kraju ovog dana će izaći odavde kao slobodan čovjek, kazao je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić u prvoj reakciji nakon oslobađajuće presude koja je sve šokirala.

- U tim trenucima bio sam sretan zbog njega, zbog naredbe da ga se pušta na slobodu. Ova presuda je važna najprije za generale Gotovinu i Markača, zatim za sve hrvatske branitelje pa i za samu Republiku Hrvatsku, istaknuo je Mišetić.

Naglasio je da je izuzetno važno što je odbačena optužba o postojanju zločinačkog pothvata odnosno što je sud odbacio tezu tužiteljstva da je cilj hrvatske državne politike bilo protjerivanje Srba iz Hrvatske.

To je izuzetno bitno za povijesnu istinu o događajima 90-ih jer je Haški sud i u presudi Milanu Martiću potvrdio da je srpsko vodstvo početkom 90-ih imalo zločinačku namjeru prema Hrvatima, dok sa hrvatske strane, mada je bilo zločina, nije postojala zločinačka politika, rekao je Mišetić.

Za sudca Alphonsea Oriea, koji u prvostupanjskoj presudi Gotovinu osudio na 24 godine zatvora, a Markača na 18, Mišetić je rekao da smatra da bi on morao ozbiljno razmisliti i povući se s mjesta haškog suca, jer su mu dosad sve presude pale.

-------------------------------------------

10:14 Dok su se u dijelu sudnice namijenjenom za publiku čuli uzvici oduševljenja čim je sudac Meron odbacio prvi dio optužnice, Ante Gotovina pokazao je svoje osjećaje tek kad je sve bilo gotovo. Nasmijao se i zagrlio Markača.

Publika je s oduševljenjem pozdravila presudu, a neki nisu mogli sakriti suze, poput Miroslava Šeparovića, Markačevog prvog odvjetnika, a sada sudca Ustavnog suda.

Odvjetnici Gotovine odmah nakon ročišta otišli su u tajništvo suda zajedno sa predstavnicima veleposlanstva i konzulata dogovarati tehničke detalje oko puštanja Gotovine i Markača na slobodu.

U hodnicima suda novinari, odvjetnici i pravnici koji rade na sudu bučno raspravljaju o detaljima presude koja je većinu iznenadila.

U publici je bilo 20-ak Hrvata iz dijaspore, kao i Gotovinin kum Željko Dilber. Bučno su pozdravili oslobađanje Gotovine, a zatim i Markača, pa ih je osiguranje moralo smirivati.

U publici nije bilo članova Gotovinine obitelji, ali je došla Markačeva supruga Mirjana.

- Ovo je najvažnijij događaj od međunarodnog priznajnja Hrvatske, čestitam, rekao nam je Amir Ahmić, bosanski časnik za vezu sa Haškim sudom koji je na sudu od gotovo samog početka, 1993. godine.

- Ja pitam Markača jesi se spakiral', a on me gleda u čudu. Trebat će vremena da im dođe do glave što se zbilja dogodilo, ispričao je Goran Mikuličić kad je izašao iz prostorije suda u kojoj su još uvijek Markač i Gotovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:45