NEMA VIŠE DUGIH REDOVA

FOTO: SVE ŠTO MORATE ZNATI O NOVOJ ePUTOVNICI I ePOTPISU Imat će istu snagu kao klasični dokumenti, a za zahtjev se više ne čeka pred šalterom

 
 MUP

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je u petak na konferenciji za novinare e-Putovnicu, novu uslugu Ministarstva unutarnjih poslova u sustavu e-Građani. Donosimo detalje:

ePotpis

AKD ePotpis je integracijsko rješenje za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa koji, sukladno eIDAS uredbi Europskog parlamenta i Vijeća, ima jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis. Upotrebom ePotpis-a moguće je integrirati funkcionalnost izrade kvalificiranog elektroničkog potpisa iz svake e-Usluge.

AKD omogućava potpisivanje elektroničkih dokumenata kvalificiranim elektroničkim potpisom za sve osobe koje posjeduju valjanu eOI s potpisnim certifikatom (ili neku drugu iskaznicu sa kvalificiranim certifikatima.)

ePutovnica
MUP

AKD je osigurao proširenje funkcionalnosti ePotpisnog rješenja u svrhu implementacije projekta zaprimanja zahtjeva za ePutovnicu preko sustava eGrađani.

Građani koji posjeduju eOI neće morati dolaziti na šaltere policijskih uprava i postaja ili diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske, ako borave u inozemstvu, kako bi podnijeli zahtjev za izdavanje putovnice nego će tu uslugu pokrenuti elektronički kroz sustav e-Građani.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj također mogu podnijeti zahtjev za izradu ePutovnice korištenjem sustava e-Građani, međutim istu će moći podići samo u policijskoj upravi/postaji na teritoriju Republike Hrvatske te se dostava putovnice zbog sigurnosnih razloga neće vršiti u inozemstvo.

Građani koji podnose zahtjev za izdavanje putovnice korištenjem sustava e-Građani, ali i građani koji zahtjev podnose na šalteru, imaju mogućnost izbora da putovnicu preuzmu u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev ili da im se ona iz AKD-a dostavi na adresu prebivališta.

Najave novih projekata i usluga AKDa u području elektroničkih usluga:

- U suradnji s Ministarstvom uprave AKD će omogućiti korištenje pravovaljanog elektroničkog potpisa, putem rješenja AKD ePotpis, u svrhu procesa digitalizacije procesa prijave novorođenog djeteta putem sustava eGrađani

- Novost je i da AKD izdaje kartice s elektroničkim certifikatima za poslovnu namjenu najviše sigurnosne razine.

- Sa ovim spomenutim certifikatima moguće je pravovaljano elektronički potpisivati poslovnu dokumentaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:14