GIGANTI NA STOLU

FOTO: USKRSNI DORUČAK NA BLAGDANSKI PONEDJELJAK U Šibeniku fritaja s 5 tisuća jaja, šparogama i pršutom, u Vodicama divovska karitula od sedam metara

 
 Niksa Stipanicev / HANZA MEDIA

Oko dvije tisuće građana Šibenika i njihovih gostiju okupilo se na tradicionalnom 16. Uskrsnom doručku na Uskrsni ponedjeljak, koji je na trgu ispred zgrade Županije organizirala Udruga obrtnika grada Šibenika, Turistička zajednica i Grad Šibenik.

Na dugačkim stolovima blagovalo se u uskrsnim delicijama. 'Najživlje' je, ipak bilo oko velike fritaje u kojoj je spremljeno čak pet tisuća jaja s 50 kilograma pancete i pršuta, te s dvadesetak kilograma slasnih šparoga. Za ovu deliciju potrošeno je još pedesetak kilograma kapule i bijelog luka. Kao i prijašnjih godina, riječ glavnog kuhara vodio je Ivan Ljubič, a asistirali su mu Anton Dobra, Joso Smolić i šibenskih dogradonačelnik Paško Rakić.

- Iz ove fritaje podijelit ćemo oko 1500 porcija - kazali su nam uglas Ljubić i Dobra dok su pripremali fritaju.

- Čestitam Uskrs svoj djeci svijeta. Sretan Uskrs mojim dragim Šibenčanima te gostima našega grada - obratio se okupljenima i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, nakon čega je blagdanska fešta mogla započeti.

Uz već spomenut fritaju, odnosno uz kajganu s pancetom, pršutom i šparogama, okupljeno mnoštvo uživalo je u raznovrsnim sirevima, kuhanoj šunki jajima te uskrsnim pogačicama i drugim kolačima.

- U hotelskom naselju Solarisu, ostalim šibenskim hotelima i privatnom smještaju imamo oko tisuću stranih gostiju. Inače, u ožujku na području grada Šibenika ostvareno je 20 tisuće noćenja, što je dvostruko više nego u lanjskom ožujku - rekao mam je Dino Karađole, direktor Ureda Turističke zajednice Šibenika.

Tijekom šibenskog Uskrsnog doručka, u prigodnom kulturno-zabavnom programu nastupili su Šibenska narodna glazba, dječje skupine Bavarin, Kolajnice, Cvrčak te Trio Bagatin.

U prijepodnevnim satima blagdanskog ponedjeljka, već po tradiciji na trgu Rudina u Vodicama, i Turistčka zajednica grada Vodica upriličila je Uskrsni doručak. Glavna atrakcija bila je ogromna pletenasta uskrsna pogača ili po 'vodiški' karitula, dugačka blizu sedam metara, a široka 80 centimetara. Spravljena je i ispečena u pekari 'Moćan' a u nju je utrošeno oko 100 kilograma brašna, 300 jaja, deset kilograma kvasca i 15 kilograma šećera. Oko blagdanskog stola okupilo se više od tisuću Vodičana i stranih gostiju koje su Uskrsne blagdane proveli u vodičkim hotelima, privatnom smještaju i marini.

Pored ogromne karitule, na jelovniku su našle fritule, kroštule, male karitule, krafne, pogačice, kuhana jaja, a sve se 'zalijevalo' prošekom, maraštinom, travaricom i drugim autohtonim vodičkim likerima.

- Uskrsnim doručkom na Uskrsni ponedjeljak već 22 godine zapravo otvaramo turističku sezonu. Proteklih blagdanskih dana, a tako će biti i do kraja ovog tjedna, u Vodicama boravi oko 1200, uglavnom stranih gostiju, što je za oko pet posto više u usporedbi s lanjskim Uskrsom - kazala nam je Anita Franin, direktorica Ureda Turističke zajednice grada Vodica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:20