OTKAZANE TRAJEKTNE LINIJE

FOTO, VIDEO, KAOS NA JADRANU Ladislav poharao obalu: Orkanski vjetar od 120 km/h porušio stabla!

Poplavljena je zadarska luka i riječka tržnica, a jaka kiša i bujice otežavaju promet u Gorskom kotaru. Tri sela u Istri zbrajaju štete nakon pijavice!
 Zvonimir Barišin / CROPIX

SPLIT - Zbog jakog, povremeno i orkanskog juga koje je, prema podacima Pomorskog centra u Splitu, povremeno dostizalo brzinu veću od 120 kilometara na sat, u noći sa srijede na četvrtak otkazano je više trajektnih linija na splitskom plovnom području, a visoki valovi su se prelijevali na dijelove Rive i obližnje lučice Matejuške.

Jutros je otkazano isplovljavanje trajekta s Visa prema Split te u prijepdonevnim satima neće ploviti trajekt iz Splita prema Visu, a noćas nije plovio trajekt na liniji Supetar-Split-Supetar, izvijestio je koordinator Jadrolinijinog splitskog područja Ante Mrvica. Dodao je kako jutros nije plovio niti trajekt na liniji Mljet-Pelješac.

FOTO Pogledajte kakva je šteta nastala u svega 3 minute: Pijavica im prošla kroz kuću!

"Trajekt 'Marko Polo', koji je iz Ancone trebao u Split stići jutro oko 6 sati, zbog nevremena je morao usporiti plovidbu te je u splitsku luku uplovio tek oko 9,30 sati i s putnicima je sve u redu", rekao je Mrvica za Hinu.

Putnici trajekta 'Marko Polo': 'Pošteno nas je izvaljalo. Malo je nedostajalo da se brod prevrne!'

U splitskom Pomorskom centru su rekli kako je više puta u noći sa srijede na četvrtak vrlo jako jugo puhalo brzinom većom od 120 kilometara na sat. Pripadnici javne vatrogasne postrojbe od jutros a i tijekom noći intervenirali su više puta na splitskom području uklanjanjući posljedice nevremena. Pretežito se radi o uklanjanju stabala i granja koje je nevrijeme srušilo na vozila ili ceste, rekli su u splitskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Prema prvim podacima, na splitskom su području u noći sa srijede na četvrtak srušena stabala oštetila više vozila.

U Trogiru more poplavilo 50-ak objekata

TROGIR - Morska plima jutros se izlila na trogirsku Rivu te je zahvatila gotovo cijelu staru gradsku jezgru i područje ACI marine, ali se u prijepodnevnim satima voda povukla u more, doznaje se u trogirskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD).

"Morska voda je izlivši se na Rivu i probivši gradsku kanalizaciju poplavila 50-ak objekata, suvenirnica ili restorana u staroj gradskoj jezgri", rekao je za Hinu zapovjednik smjene u trogirskom DVD-u Branko Juranić. Dodao je kako je morska voda na Rivi, odnosno u staroj gradskoj jezgri Trogira dostizala dubinu dvadeset do trideset centimetara.

"Vatrogasci su intervenirali desetak puta pomažući mještanima ispumpavati vodu iz poplavljenih objekata", kazao je Juranić dodavši da je u nekoliko objekata voda oštetila električne instalacije.

Velike štete na Pelješcu

OREBIĆ - Ciklona Ladislav praćena orkanskim jugom poharala je Orebić i okolna naselja. Jugo je lomilo grane a visoka plima i valovi rušili su sve pred sobom. Najviše je stradala šetnica Obala Pomoraca i šetalište Kneza Domagoja, takozvani „donji put“, a poplavili su i podrumi u prvom redu kuća uz more. Štete su zabilježene u Kućištu i Vignju.

- U dužini od 1,5 kilometara jugo je urušilo donji put, koji u ljetnim mjesecima za velikih gužvi na trajektu služi i kao državna cesta, kazao nam je načelnik Orebića, Tomislav Jurjević, koji je na terenu skupa sa djelatnicima orebićkog komunalnog poduzeća „Bilan“, koje nastoje sanirati štete. Na cesti su stotine kubika žala, pijeska i razbijenog asfalta i upitno je njezino daljnje korištenje bez kvalitetne sanacije. Materijalna šteta mjeri se u stotinama tisuća kuna, a općina Orebić će tražiti pomoć od Hrvatskih i Županijskih cesta, kako bi se ova prometnica osposobila do turističke sezone, kazao je načelnik Općine Tomislav Jurjević. (Stanislav Soldo)

More poplavilo riječku tržnicu

RIJEKA - Uslijed podizanja razine mora jutros je poplavljen dio obale u središtu Rijeke, najviše glavna gradska tržnica, pa će vatrogasci intervenirati u poplavljenim objektima čim se more povuče, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.Poplavljen je i dio obale u Crikvenici i Bakru, a drugih značajnijih intervencija vatrogasaca od sinoć nije bilo, naveli su. Sinoć i jutros na riječkom području je oblačno, s jugom, kišom i pljuskovima, a slično vrijeme meteorolozi najavljuju i za ostatak dana. (H)

Problemi zbog visoke razine mora i na zadarskom području

ZADAR - Zbog visoke razine mora poplavljena je zadarska trajektna luka, no trajekti plove redovito, ali s privremeno premještenog pristaništa. Poplavljena je i dionica Jadranske magistrale (D8) kroz Sukošan kojom se ipak vozi, ali usporeno. U samom gradu poplavljeno je više prometnica, dijelovi Trpimirove obale, te dio Branimirove i Liburnske obale u uvali Jazine u samom središtu Zadra.

Kod stare zgrade Kazališta lutaka olujno jugo tijekom noći iščupalo je stablo. Vatrogasci su u nekoliko navrata pozvani na intervenciju zbog poplave, ali iz zadarske Javne vatrogasne postrojbe doznaje se da će ispumpavanje početi kad se more povuče. Inače, osim u Zadru, vatrogasci su dobili dojave o poplavama u Novigradu, Pakoštanima, Biogradu, Turnju, Ninu i Pagu, gdje je trenutačno najteže stanje. Poplavljeni su veliki dijelovi ceste Pag - Novalja. (H)

Rijeka i Gorski kotar: Jaka kiša i vodene bujice otežavaju promet

ZAGREB - Zbog jake kiše i vodenih bujica usporeno i otežano vozi se na riječkom području i u Gorskom kotaru, a Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savjetuje dodatni oprez u vožnji po mokrim i skliskim cestama u većem dijelu zemlje.

Za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tone, na važnijim državnim cestama bit će zabranjen promet danas od 14 do 23 sata. Na autocestama i državnoj cesti D1 nema zabrane. Na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Kaštel pojačan je ulazak osobnih vozila, a na Rupi i Staroj Gradiški izlazak. U prekidu su trajektne linije Valbiska-Lopar i Split-Vis, a trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila. Trajekt na liniji Prizna-Žigljen prevozi sva vozila. U prekidu su i katamaranske linije na riječkom području te katamarani iz Splita za Hvar, Vis, Korčulu i Lastovo, javio je HAK u 11,40 sati. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:12