NESTABILNO VRIJEME

FOTO, VIDEO: POSLIJEPODNEVNO ZAMRAČENJE IZNAD ZAGREBA I OKOLICE 'Nevrijeme nam je uništilo sve, ovakve gromade ovdje nisu padale 50 godina'

 
 Danijela Đurić/Facebook, 100posto.hr, Željko Puhovski / CROPIX

Kao što je bilo najavljeno u vremenskoj prognozi, unutrašnjost Hrvatske u poslijepodnevnim je satima zahvatilo grmljavinsko nevrijeme praćeno kratkotrajnim pljuskom. No, građane je ipak iznenadila velika tuča, koja je pogodila dijelove Zagreba, okolice i Hrvatskog Zagorja.

Nakon što je oko 18 sati poharala dijelove Zagorja, grmljavinska je oluja nešto prije 19 sati stigla i u Zagreb. Kako doznajemo od čitatelja i po porukama na društvenim mrežama, nebo se u sekundi zacrnilo, na mjestima je pao pljusak, a ponegdje i tuča.

Kako doznajemo od Valerije Radman u Čehima, mjestu na jugozapadnom dijelu Grada Zagreba, 15-ak je minuta padala strašna tuča.

- Počelo je kao pljusak nešto prije sedam sati, iz oblačka naizgled nikakvog, i onda se spustila tuča. Izgledalo je kao da pada snijeg veličine lješnjaka, čak i oraha, a bilo je i nekoliko većih gromada… Bilo je strašno glasno, zvučalo je kao da je krov otišao. Još je i jako grmjelo, kao smak svijeta - ispričala nam je.

FOTOGALERIJA: Tuča u Čehima i nevrijeme u Zagrebu

Premda je sad još nemoguće procijeniti kakvu je štetu tuča ostavila iza sebe, kaže nam da je šteta stopostotona što se nasada tiče.

- Šteta je stopostotna, sve što je niklo to je potučeno, auti su nešto oštećeni. Ne znam kako je ljudima koji imaju plastenike. Nekima poljoprivreda ovdje znači egzistenciju. Jednom riječju - katastrofa - dodaje.

Kaže da u Čehima takvo nevrijeme nije viđeno posljednjih 50 godina, što potvrđuje i njezina 65-godišnja majka dok razgovaramo.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, temperatura zraka u Zagrebu je u samo sat vremena, nakon nevremena, pala za osam Celzijevih stupnjeva.

FOTOGALERIJA: Tamni oblaci nad Zagrebom

Meteorolozi za četvrtak najavljuju djelomice sunčano, ali nestabilno.

- Uz promjenljivu naoblaku mjestimice će pasti malo kiše, popodne uz jači razvoj oblaka moguć je i poneki pljusak s grmljavinom, ponajprije u unutrašnjosti. Vjetar većinom slab, na istoku umjeren, popodne prolazno i jak sjeverozapadni.

Duž obale uglavnom umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, ponegdje i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 10 do 15, ponegdje u gorju malo niža, a najviša dnevna između 19 i 24 °C, najavljuju meteorolozi.

Zagreb, 220519. 
Olujno nevrijeme praceno tucom pogodilo je istocni dio grada. 
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Tuča je pogodila istočni dio Zagreba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:43