'ZA SIGURNU ŠKOLU'

FOTO: VIŠE TISUĆA UČITELJA NA PROSVJEDNOM SKUPU U ZAGREBU Među okupljenima i profesor koji je pokrenuo lavinu ispovijesti o nasilju u učionicama

U Zagrebu je u subotu održan prosvjedni skup na kojemu je sudjelovalo nekoliko tisuća prosvjetnih djelatnika. Okupljanje 'Za sigurnu školu' započelo je pred zgradom HNK, od koje su se sudionici u povorci kretali do Trga bana Jelačića, na kojemu se nekolicina njih obratila ostalima. Među onima koji su održali govor je i profesor čakovečke Tehničke škole Franjo Dragičević, nakon čijeg je sukova s učenicima uslijedila lavina ispovijesti nastavnika o njihovim iskustvima s nasiljem u učionicama.U nastavku donosimo tijek prosvjeda, a na samom kraju i reakciju ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.
 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 12:46 Učitelji traže trogodišnju kaznu zatvora za odraslu osobu koja je spriječila učitelja u obavljanju posla. Pet godina zatvora traže za nanošenje tjelesne ozlijede zaposleniku škole. Treći je zahtjev status službene osobe.

- Ljutit na učiteljicu što je negativnom ocjenom ocijenila na popravnom ispitu njegovu kćer, otac se učiteljici zahvalio riječima: 'Takvima kao ti mjesto je na groblju'. Ovo se nedavno dogodilo u istoj školi u kojoj je prije 15-ak godina učenik prvo ubio svog profesora, potom i sebe. Ako ima išta strašnije od ovoga, onda je to presuda prema kojoj je za svaku od izgovorenih sedam riječi strašne rečenice roditelj dobio po jedan mjesec zatvora. Zatvorska kazna je uvjetna. Nijedan jedini dan otac neće provesti u zatvoru. Eto koliko vrijedi strah nastavnice, dugotrajne nesanice, uništen život. Zar je sve ovo moguće? Zašto će ovaj otac i tko zna koliko još drugih očeva proći nekažnjeno? - pitala je učiteljica iz Zagreba Gordana Kovač Bluha, nudeći odgovor - Zato što su naši zakoni loši i nedjelotvorni.

-----------------------

12:23 Okupljenima na Trgu bana Jelačića, a prema procjenama pristiglo ih je nekoliko tisuća, obratio se Franjo Dragičević.

- Činjenica je da naše škole nisu sigurne. Mnoge su bojišnice u kojima devijantni učenici provode strategiju borbe. Nastavnici su mete. Rijetko koja zemlja je lijepa kao Hrvatska i ona zaslužuje bolje. Pozivam nadležne koji ovaj problem mogu riješiti u ne više od dva mjeseca jer mi želimo raditi u sigurnoj školi. Zašto smo ovaj problem gurali pod tepih 20 godina, upitao je profesor Dragičević oštro prozivajući ravnatelje škola.

- Naši ravnatelji talasaju jer je najlakše pokazati kako je u školi sve u redu. Ravnatelji žive u apsurdnom vremenu i većina ih se doživljava faraonima. No, oni to nisu, oni bi trebali biti suradnici.

Ovaj bi skup, smatra Dragičević, trebao uroditi pozitivnim rezultatima.

Progovorio je i o opomeni koju je primio kao upozorenje zbog nedavnog obračuna s učenicima.

- Ja bih prihvatio otkaz jer stotine tisuća ljudi su ga dobili, no ja sam vam 38 godina bio pijevac i svi koji misle da ću sad postati kokoš griješe, ja na to nisam spreman, niste ni vi, poručio je, apelirajući da se problem nasilja u školama riješi na način kako su ga riješile nmnoge europske zemlje.

-----------------------

11:58 Učitelji u velikom broju pristižu na Trg bana Jelačića.

Neki od transparenata koje nose imaju sljedeće natpise: 'Učitelj nije boksačka vreća', 'I ja želim biti siguran', 'Napad na učitelja = napad na policiju', 'Mi smo odgojna, a ne preodgojna ustanova', 'I dobra djeca imaju svoja prava', 'Danas nas kredom, sutra vas nožem'.

Učitelji su na skup pristigli iz raznih dijelova Hrvatske.

Očekuje se govor učitelja Franje Dragičevića.

-----------------------

11:37 Nastavnici su se pred zagrebačkim HNK okupili u velikom broju, ima ih više stotina, a nose transparente i zastavice s natpisom 'Za sigurnu školu'.

Među učiteljima je i Franjo Dragičević, profesor Tehničke škole Čakovec, koji je pokrenuo lavinu ispovijesti nastavnika koji su doživjeli nasilje u razredu.

Povorka je upravo krenula prema Trgu bana Jelačića gdje se održava središnji skup.

FOTOGALERIJA: Prosvjed nastavnika u Zagrebu

-----------------------

Školski sindikat Preporod, mreža Nastavnici prganizirano i Školska zbornica organizatori su javnog okupljanja Za sigurnu školu. Okupljanje počinje u 11 sati ispred zagrebačkog HNK, od kud će povorka krenuti prema Trgu bana Jelačića.

U 12,05 sati počinje središnji događaj.

Najavljen je govor profesora Tehničke škole u Čakovcu Franje Dragičevića koji je nakon incidenta s učenicima nedavno javno progovorio o nasilju u školama i dobio široku potporu prosvjetne javnosti.

- Cilj okupljanja je upozoriti da bez sigurne škole nema kvalitetnog obrazovanja, rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić, zbog čega od nadležnih očekuju pokretanje niza mjera. Među njima je i izmjema Kaznenog zakona, kojom bi zaposlenici škola dobili status službenih osoba.

Divjak: Važan oprez u porukama koje se šalju

O prosvjednom skupu u Zagrebu u subotu se kratkom izjavom oglasila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

- Pozdravljam i podupirem ukazivanje na važnost rješavanja problema nasilja u školama i društvu. Međutim važno je da budemo oprezni u porukama koje šaljemo. Moramo zapamtiti da nikada nasilje nije iskorijenilo nasilje, već istraživanja dokazuju da u prevenciji nasilja ključnu ulogu imaju edukacija i odgovornost roditelja i same škole, ali i uključivanje svih drugih relevantnih ustanova i dionika.

Jučer sam sazvala pripremni sastanak za izradu novog Akcijskog plana prevencije nasilja u školama, koji će se obuhvatiti promjenu pravnog okvira, pripremu edukacije te sustav podrške za učitelje, učenike i roditelje.

Uz to ističem da je Ministarstvo u proteklih godinu i pol dana, bitno povećalo ulaganje u edukaciju i programe prevencije nasilja u školama te da će i dodatno pojačati financiranje projekata koji podupiru škole bez nasilja, izjavila je ministrica Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:02