PARALIZIRAN PROMET

FOTO: VOJSKA U AKCIJI SANIRANJA POSLJEDICA SNJEŽNE OLUJE U Gospiću su angažirani na čišćenju lokalnih prometnica i područja oko Doma za starije

 
 OSRH/ D. Milković

Prema odluci ministra obrane Damira Krstičevića i zapovjedi načelnika Glavnog stožera generala Mirka Šundova 1000 vojnika zajedno s potrebnim inžinjerijskim strojevima danas je stavljeno u pripravnost kako bi u slučaju poziva predstavnika lokalnih vlasti izašli na teren i pomogli u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Pomoć vojske preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje prvi su zatražili župan Ličko-senjske županije i gradonačelnik Gospića. Pukovnik Tomislav Kasumović, zapovjednik motorizirane bojne “Vukovi” iz sastava Gardijske motorizirane brigade HKOV-a u Gospiću kazao nam je kako je na tom području visina snijega oko 70 centimetara. Prema njegovim riječima odmah po primitku poziva na teren je izašlo 30 ljudi i nekoliko strojeva kako bi pomogli u raščišćavanju lokalnih prometnica kako bi se probili do nepristupačnih sela i da stanovnicima donijeli namjernice i pružili medicinsku pomoć.

U poslijepodnevnim satima, sukladno zahtjevu Ličko-senjske županije upućenom prema Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, pripadnici Oružanih snaga RH angažirani su na području Gospića te na području Kosinja, Perušića i Donjeg Lapca.

U Gospiću kod Doma za starije i nemoćne osobe angažirano 20 pripadnika OS RH, u mjestu Čanak kod Korenice također je angažirano 20 pripadnika OS RH i 1 kombinirka, te u Donjem Lapcu 40 pripadnika OS RH, 1 kombinirka i 3 inženjerijska stroja.

Osim čišćenja snijega pripadnici Hrvatske vojske pomažu i lokalnom stanovništvu u nedostupnim predjelima u dostavi hrane i lijekova.

U ovom trenutku 1000 pripadnika Oružanih snaga RH zajedno s odgovarajućim inženjerijskim strojevima spremno je za izlazak na teren i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. U skladu s razvojem situacije, broj pripadnika Hrvatske vojske na terenu može se i povećati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:45