NAJLUĐE NA SVIJETU

FOTO Zrće je u 10 godina od siromašnog mjesta postala party destinacija sa više od MILIJUN noćenja. A žele ga zatvoriti?

 Mišković/CROPIX

Prije desetak godina Novalja je bila skromni ribarsko-stočarski gradić koji je privlačio oko 500 tisuća gostiju po sezoni. Danas, deset godina poslije, Novalja bilježi stopostotni rast turističkih noćenja, lani je zabilježeno 1,100.000 noćenja, grad samo od turističke boravišne pristojbe i koncesija godišnje uprihodi pet i pol milijuna kuna bruto. Što se dogodilo? Dogodilo se Zrće. Od zabačene, relativno neatraktivne plaže entuzijasti koje je podržao grad stvorili su turističku bajku, poslovni raj koji privlači turiste iz 80 zemalja svijeta.

Ništa od referenduma

Premda se prije dvadesetak dana podigla prašina oko istupa lokalnog SDP-a i dijela Novljana koji su tražili referendum o zatvaranju Zrća, to nije poremetilo planove za narednu sezonu, u kojoj će, kako je najavljeno, nastupiti oko stotinjak glazbenih izvođača iz cijeloga svijeta. Za sada referendum nije izglasan, a da li će u budućnosti biti postupanja na ovu temu, ostaje za vidjeti. No, Zrće referendum ne brine: prvi gosti već su stigli, a u lipnju na Hideout festival dolazi čak 10 tisuća Britanaca. Kapaciteti u Novalji za to razdoblje su popunjeni!

Danas jedna od najpopularnijih destinacija za mlade u svijetu, nekada je bila tek pusta plaža s jednim beach barom. Uz postojeći Kalypso, otvorili su se klubovi Papaya i Aquarius, a organizatori programa u klubovima trudili su se napraviti nešto drugačije, nešto što se ne može vidjeti ni osjetiti drugdje na Jadranu, i u tome su definitivno uspjeli.

Priznanje za Papayu

Atraktivni open-air klubovi s bazenima, najjača svjetska imena s elektronske glazbene scene i atraktivne plesačice i hostese u 24-satnom party raju privukli su pažnju svjetskih medija.

O Zrću posljednjih sezona izvještavaju Daily Mail, CNN ili MTV, Britanci su potpuno poludjeli za “hrvatskom Ibizom”, lipanjski Hideout festival rasprodan je dva i pol mjeseca prije početka naredne sezone. Klub Papaya je prije nekoliko dana dobio veliko priznanje, prestižni britanski magazin DJ Mag proglasio ga je 30. najboljim klubom svijeta za 2012. Zahvaljujući ovom izboru Pag je ovih dana u vijestima brojnih svjetskih medija kao novo blago zabave Mediterana.

Dakle, svijet je prepoznao ovu plažu kao jedinstveno okupljalište mladih na Mediteranu, Zrće je postala top ljetna destinacija, Hrvatska je napokon priznata kao desinacija za ludi provod, no dio Novljana i lokalni, oporbeni SDP očito ne misle tako.

- Zbog Zrća je došlo do gubitka turističkog integriteta koji lokalna samouprava nije u stanju kontrolirati. Dolaze nam “kebab” i “hostelski” gosti koji na ulaznice za festivale potroše i do tisuću kuna, a lokalnoj zajednici ne ostavljaju ništa - prigovarali su nedavno pobornici zatvaranja plaže.

Pijani i goli po centru

- Buka, mladi koji pijani i goli šeću centrom grada, odlazak obiteljskih gostiju i propadanje obiteljskog smještaja, uz ostalo, posljedica su razvoja Zrća čiji koncept treba hitnu promjenu i oko toga se građani trebaju izjasniti - referendumom - poručeno je s tribine SDP-a, koja je okupila 200-tinjak tamošnjih stanovnika.

S druge strane, čelni ljudi otoka Paga, gradonačelnici grada Paga i Novalje, Ivan Dabo i Ante Fabijanić-Njekulin, uvjereni su kako je ideja o gašenju Zrća proizašla uglavnom iz političkih razloga. Plasirati takve ideje uoči početka nove sezone je štetno, neodgovorno i pogubno za cijeli otok Pag, ali i kompletnu hrvatsku turističku zajednicu - smatraju obojica.

- Cjelokupna turistička zajednica radi na brendu Zrće već godinama i nije mi jasno da se sada mišljenje zajednice promijenilo preko noći. To zaista nema smisla. Fantastično smo profitirali s ovim festivalima. A što bi drugo s tom plažom, da donesemo pedaline i ćevape pa će netko biti zadovoljniji? - pita se gradonačlenik Paga Ante Fabijanić-Njekulin.

Oni koji tvrde da su paški gosti odraz niskog turizma i loše platežne moći nisu u pravu, smatra gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

- Ako se naš grad svrstava uz St. Tropez, Santorini, Ibizu i Mykonos, onda to nama mora biti čast. Naši gosti su pretežno studenti iz svih dijelova svijeta, koji su ovdje na odmoru. Došli su se zabaviti, a ima i naravno i onih koji se neprimjereno ponašaju i odijevaju, ali to je ipak manjina - kaže Dabo te dodaje kako o tome koliko je Novalja i cijeli otok profitirala od Zrća ne mora filofozirati, jer statistika govori sve.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:39