RUŽNE SVAĐE

FOTOGRAFIJA KOJA JE ZAPREPASTILA DRŽAVU Javio se i otac djeteta: 'Hoće li me vječno ucjenjivati i matretirati zbog grešaka koje sam napravio u životu'

 Provjereno Nova TV

Fotografija trogodišnjeg djeteta koje čuči kraj stola na kojem su poslagane linije bijelog praha u četvrtak je izazvala priličan šok javnosti, a priču je istražila ekipa emisije Provjereno. Sliku je njihovoj redakciji poslala majka djeteta koja kaže da ju je dobila od oca od kojeg je rastavljena.

Slučaj je prijavila policiji i Centru za socijalnu skrb, ali nitko nije poduzeo ništa te je u strahu i ponukana nedavnim slučajem djeteta koje se početkom mjeseca predoziralo kokainom, kontaktirala Provjereno.

'’Na mobitel sam dobila dvije fotografije svog djeteta koje mi je poslao njegov otac kad ga je odveo na susrete i viđanje. Meni to nije bilo nimalo smiješno, bila sam zabrinuta i ne znam što bih rekla, mislim šokirana sam bila. Vidim da mu je sestra u pozadini i ne mogu vjerovati kako i na koji način otac provodi vrijeme sa svojim djetetom', rekla je majka Anica.

Da stvar bude gora, u kući njezinog bivšeg supruga, djetetovog oca, krajem travnja policija je zapljenila drogu u međunarodnoj policijskoj akciji, piše Dnevnik.hr. Na više je mjesta pronađena opojna droga amfetaminskog tipa tzv. Speed, marihuana, više digitalnih vaga, raznih vrsta vatrenog oružja i veća količina novca. ''On se meni sam pohvalio da je on motao ove sve paketiće, a da su došli tjedan dana ranije, to je isto rekao, našli bi duplo veću količinu droge'', priča Anica.

Ekipa Provjerenog kontaktirala je i oca djeteta koji je rekao: ''Ja sam upleten u to u što sam upleten, ali sam nevin dok se ne dokaže suprotno. Istraga traje pa ja ne želim da se o tome priča, mogu imati negativne posljedice od toga. Znači u moju kuću su ulazili ljudi u koje sam imao povjerenja, koje sam smatrao prijateljima i u kući je nešto nađeno. Ja odgovaram za to i spreman sam na kaznu.''

Nakon što joj je u ožujku poslao spornu fotografiju, priprijetio joj je da će joj se osvetiti ako progovori o svemu i savjetovao joj je da odseli iz države. Potom je kontaktirala Centar za socijalnu skrb, no pomoć nije dobila pa se obratila policiji.

Provjereno Nova TV

Otac djeteta za kamere je rekao da on nema nikakve veze s fotografijom na kojoj i nije droga. ''Pa to je brašno! Dao sam očitovanje u centru, to mi radi bivša supruga, to nisam ja ni slikao, niti radio, niti sam bio prisutan. To je bilo kod mojih roditelja, to je šogor slikao. Ja definitivno ne podržavam takve stvari'', rekao je i dodao da su radili kolače, a slika je nastala spontano.

Sutkinja Peto Kujundžić kaže da se, bez obzira na kemijski sastav bijelog praha, dijete ne smije stavljati u takav kontekst i do njegove sedme godine takve su stvari kažnjive prekršajno i kazneno. Njezino je mišljenje da se radi o nerazjašnjenim odnosima bivših bračnih drugova koji na jedan način manipuliraju djetetom.

Roditelji djeteta pozvani su u nekoliko navrata na razgovor u Centar za socijalnu skrb gdje je Anica tražila izmjene susreta i viđanja: “Pa strah me da će jednog dana isto smatrati da je to normalno, da je droga nešto normalno, nešto prihvatljivo, prema ovim fotografijama što on njega tu uči.”

Otac djeteta tvrdi da su to podmetanja bivše supruge: ''Što sad ja trebam vječito dopustiti da me netko ucjenjuje i maltretira zbog grešaka u mom životu koje sam napravio? Ja nisam bio prisutan kada je to slikano i definitivno sam to osudio.'' Brani se da se fotografija našla u njegovom mobitelu jer ju je i on dobio, ali se s tim ne slaže.

No, Anica kaže da je droga bila jedan od najvećih razloga za razvod: ''Mi smo se jako svađali, mi se nismo slagali oko toga, meni je to jako smetalo, ja sam vidjela njegova odstupanja u ponašanju, on je jako bio nesretan. On je bio sretan jedino nadrogiran, čim nije bio nadrogiran, čim je bilo normalno stanje on je bio strašno nesretan.''

Anica ima osjećaj kako joj nitko ne želi pomoći, pisala je i Ministarstvu socijalne politike, pisala je i pravobraniteljci za djecu. Odgovore nije dobila, a boji se scenarija koji se dogodio prije mjesec dana u Zagrebu, kada se djevojčica otrovala kokainom jer joj je jednostavno - bio dostupan, piše Dnevnik.hr gdje možete pogledati i video prilog u cijelosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:57