VANJSKA POLITIKA

GOLDSTEIN I PARO IPAK OSTAJU AMBASADORI DO IZBORA 'Smjena bi sada bila jako loša...'

Dragan Matić / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX / CROPIX

Prema svemu sudeći, prije završetka parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade ipak neće biti smijenjeni veleposlanici u SAD-u i Francuskoj Joško Paro i Ivo Goldstein, kao ni veleposlanica u Crnoj Gori Ivana Sutlić-Perić, rekao je jučer za Jutarnji državni dužnosnik koji je dobro upoznat sa situacijom.

Razlog je proceduralan - smjene Pare, Goldsteina i Ivane Sutlić-Perić su na čekanju jer je suglasnost za nastavak procedure trebao dati saborski Odbor za vanjsku politiku na čelu s Joškom Klisovićem iz SDP-a. Klisović je odbio sazvati sjednicu Odbora, tako da Vlada Tihomira Oreškovića nije mogla dobiti očitovanje o razrješenju troje veleposlanika, što je predzadnji korak, prije nego što bi odluku potpisali Tihomir Orešković i Kolinda Grabar-Kitarović.

I tako će spomenuti diplomati ljeto provesti u Hrvatskoj umjesto u svojim ambasadama, no bar neće biti smijenjeni.

“Sada se svi bave izborima i treba pričekati buduću Vladu koja će imenovati veleposlanike u Washingtonu, Parizu i Podgorici”, rezimirao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Joško Klisović ponudio je potpuno drukčije objašnjenje. U sadašnjoj situaciji smjena ambasadora bila bi jako loša za Republiku Hrvatsku jer bi bila otežana kontrola glasovanja dijaspore u spomenutim državama, a usto, dok traje turistička sezona, dobro je imati veleposlanike na radnim mjestima, kako bi mogli reagirati ako iskrsnu iznenadni problemi. Naposljetku, najesen se u Americi održavaju predsjednički izbori i važno je imati veleposlanika koji može slati kompetentne izvještaje o razvoju događaja, baš kao što je zbog krize u EU potrebno imati ambasadora u važnoj državi poput Francuske.

“Sadašnji zahtjev za smjenom veleposlanika izgleda kao lov u mutnom i zato ne želim sazvati Odbor za vanjsku politiku. Ako baš hoće, to može napraviti Željko Reiner kao predsjednik Sabora, ali sumnjam da će donijeti takvu odluku”, smatra Klisović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:48