VANJSKA POLITIKA

GOLDSTEIN I PARO IPAK OSTAJU AMBASADORI DO IZBORA 'Smjena bi sada bila jako loša...'

Dragan Matić / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX / CROPIX

Dragan Matić / CROPIX

Prema svemu sudeći, prije završetka parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade ipak neće biti smijenjeni veleposlanici u SAD-u i Francuskoj Joško Paro i Ivo Goldstein, kao ni veleposlanica u Crnoj Gori Ivana Sutlić-Perić, rekao je jučer za Jutarnji državni dužnosnik koji je dobro upoznat sa situacijom.

Razlog je proceduralan - smjene Pare, Goldsteina i Ivane Sutlić-Perić su na čekanju jer je suglasnost za nastavak procedure trebao dati saborski Odbor za vanjsku politiku na čelu s Joškom Klisovićem iz SDP-a. Klisović je odbio sazvati sjednicu Odbora, tako da Vlada Tihomira Oreškovića nije mogla dobiti očitovanje o razrješenju troje veleposlanika, što je predzadnji korak, prije nego što bi odluku potpisali Tihomir Orešković i Kolinda Grabar-Kitarović.

I tako će spomenuti diplomati ljeto provesti u Hrvatskoj umjesto u svojim ambasadama, no bar neće biti smijenjeni.

“Sada se svi bave izborima i treba pričekati buduću Vladu koja će imenovati veleposlanike u Washingtonu, Parizu i Podgorici”, rezimirao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Joško Klisović ponudio je potpuno drukčije objašnjenje. U sadašnjoj situaciji smjena ambasadora bila bi jako loša za Republiku Hrvatsku jer bi bila otežana kontrola glasovanja dijaspore u spomenutim državama, a usto, dok traje turistička sezona, dobro je imati veleposlanike na radnim mjestima, kako bi mogli reagirati ako iskrsnu iznenadni problemi. Naposljetku, najesen se u Americi održavaju predsjednički izbori i važno je imati veleposlanika koji može slati kompetentne izvještaje o razvoju događaja, baš kao što je zbog krize u EU potrebno imati ambasadora u važnoj državi poput Francuske.

“Sadašnji zahtjev za smjenom veleposlanika izgleda kao lov u mutnom i zato ne želim sazvati Odbor za vanjsku politiku. Ako baš hoće, to može napraviti Željko Reiner kao predsjednik Sabora, ali sumnjam da će donijeti takvu odluku”, smatra Klisović.

Izdvajamo