MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE

GORAN MARIĆ POVODOM EUROPSKOG DANA SJEĆANJA 'Nedopustivo je da smo i danas previše u totalitarnoj prošlosti, i to onoj komunističkoj'

 
Goran Marić
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Ministar državne imovine Goran Marić obilježio je na svojem Facebook profilu Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

U objavi koju je naslovio "Sjećanje radi zdrave stvarnosti", Marić je istaknuo da je Europa usustavila dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma.

"Europa kao povijest, kao duhovnost, kao komprimat društvenih i demokratskih iskustava, usustavila je dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma. Dobro je da je ta kreativna Europa, imala snage, ideje i smisla utemeljiti dan posvećen sjećanju nevino stradalih od totalitarizama dvadesetog stoljeća", napisao je Marić.

Dodao je da je ta činjenica državama članicama Europske unije, pogotovo onima koje su proživjele pola stoljeće pod teretom zla komunističkog sustava, omogućila satisfakciju za sva iskustva poniženja i obespravljenosti.

"Stoga je dragocjeno da ovakav dan postoji upravo radi država, među koje spada i naša Hrvatska, koje su trpjele zlodjela fašizma i nacizma, ali koje su i nakon njegova sloma, dugo ostale pod teretom zala komunističkog režima", nastavio je.

"Sreća je da je jedan, nacizam, u svojoj pogubnoj naravi trajao kraće i bio tek ratna pojava. A drugi, komunizam, koji je kao mirnodopski, trajao gotovo pola stoljeća. A najgore je, i nedopustivo, da smo i danas, ove 2018. previše u totalitarnoj prošlosti i to onoj komunističkoj. Naravno, nije to u institucionalnom smislu, ali po recidivizmu, po tragovima, čestom eksplicitnom apologijom, veličanju... osjetimo njegov zadah u Hrvatskoj."

Ministar je napisao da se osjeća da mnogima nedostaje njihovo jednoumlje, kao matica i matrica. "Da im nedostaje prostor u kojemu ideje, misli, djela… nisu imale konkurenciju, da im nedostaje svijet bez rizika, bez tržišta...", pojasnio je Marić.

"No, unatoč svim ovisnostima, Hrvatsku vidim kao zemlju koja je, i koja treba ostati velikodušna, obazriva, suosjećajna, susretljiva i sretna sredina, zemlja, društvo. Da obnavlja i čuva sjećanje na žrtve totalitarnih režima. Ali iznad svega da živi zdravu i stvaralačku stvarnost. I da je takvu prate ozbiljni zakoni i pouzdani legitimitet svake njezine aktivnosti. Samo takva Hrvatska može i mora pokazati svoj doseg, svoju djelatnost, učinkovitost... I biti zemlja budućnosti..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:37