LUKA MIŠETIĆ

GOTOVININ ODVJETNIK 'Haški je sud već triput utvrdio da je Šešelj bio član zločinačkog pothvata, ali još se 2014. dalo naslutiti u kojem smjeru ovo ide'

'Presudna je za oslobađanje bila afera s objavljivanjem privatnog pisma danskog suca Harhoffa'
 EPH

Presuda Šešelju šokantna je i apsolutno pravno i činjenično neutemeljena, suprotna ranijim presudama Haškog suda, koji je već tri puta presudio da je Vojislav Šešelj bio član udruženog zločinačkog pothvata, dva puta u slučaju Martić i treći put nedavno, u slučaju Karadžić, komentirao je za Jutarnji Luka Mišetić, haški odvjetnik generala Ante Gotovine.

Međutim, za Mišetića ta presuda nije iznenađujuća, jer su suci to već dali naslutiti kad su Šešelja 2014. pustili na prijevremenu slobodu bez ikakvog uvjetovanja, i onda odlučili da ne mora doći ni na izricanje kazne. Bilo je jasno u kojem pravcu presuda ide i kad je Žalbeno vijeće 30. ožujka prošle godine poništilo Antonettijevu odluku o puštanju Šešelja, no Antonetti se na to oglušio.

"To je apsolutno bez presedana da sudac ne poštuje višu sudsku instancu, pa je bilo jasno da će Antonetti postupiti po svome", kaže Luka Mišetić. Na pitanje kako je moguće da Antonetti donese odluku koja u nizu pojedinosti odudara od ranijih sudskih odluka, Mišetić kaže kako francuski sudac u Haagu ne uživa nimalo respekta, ni među sucima, ni među tužiteljima ili odvjetnicima.

Na presudu Šešelju, smatra on, presudno je utjecala afera s objavljivanjem privatnog pisma danskog suca Frederika Harhoffa, koji je 2013. osumnjičio predsjednika suda Merona da je "popustio svjetskom vojnom lobiju" oslobađajući generala Gotovinu i druge. Iz tog maila se vidi da bi Harhoff osudio Šešelja, i u tom slučaju Antonetti bi ostao u manjini u tročlanom sudskom vijeću, a Šešelj bi bio osuđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:18