PROSVJETA

Gotovo 90 posto učenika uspjelo upisati prvi ili drugi izbor programa srednje škole, uskoro stižu i rezultati državne mature

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Gotovo 90 posto učenika koji su stekli pravo upisa u prvi razred srednje škole, uspjelo je upisati prvi i drugi izbor programa koji su postavili na svojoj ljestvici prioriteta za upis, pokazuju statistički podaci Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, putem kojega su se učenici prijavljivali za programe srednjih škola.

Od ukupno 43.405 kandidata koji su sudjelovali u postupku prijava za upis u prvi razred srednje škole, pravo upisa u ljetnom upisnom roku ostvarilo je 42.734, od kojih se gotovo 90 posto učenika uspjelo upisati na svoj prvi i drugi izbor programa, oko 4,6 posto na treći, 2,33 posto na četvrti itd.

Najveći broj učenika ostvario je pravo upisa u obrazovni program opća gimnazija (12.427), na drugom mjestu su programi u sektoru ekonomije, trgovine i poslovne administracije (5.993), a na trećem sektor turizma i ugostiteljstva (4.255). Potom slijedi sektor elektrotehnike i računalstva s 4.171 učenika, sektor strojarstva, brodogradnje i metalurgije (4.020) te program zdravstva i socijalne skrbi (2.027).

Nakon što je 11. srpnja objavljena konačna ljestvice poretka, učenici od 13. do 17. srpnja moraju u srednje škole u kojima su ostvarili pravo upisa donijeti upisnice i ostalu dokumentaciju potrebnu za upis.

Srednje škole će označiti zaprimljene upisnice i ostalu dokumentaciju u sustavu i time će učenici biti upisani.

Oni učenici i kandidati kojima neće biti označena dostavljena upisnica i ostala dokumentacija potrebna za upis, bit će brisani s lista te će se moći prijaviti za slobodna mjesta u jesenskom roku, koja će se objaviti 21. srpnja.

Samo kandidati koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom upisnom roku mogu konkurirati na jesenskom upisnom roku za preostala slobodna mjesta i to samo za obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena.

Danas poznati privremeni rezultati državne mature

Svi pristupnici koji su u ljetnom roku polagali državnu maturu mogu od danas u podne na svom sučelju na mrežnoj stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovana (NCVVO) vidjeti prve neslužbene, privremene rezultate državne mature, a konačne rezultate NCVVO će objaviti 17. srpnja.

Rok za prigovore na rezultate ističe 15. srpnja. Oni koji su ove godine završili srednju šklolu i pisali ispite državne mature u školama, u slučaju prigovora javljaju se ispitnom koordinatoru u školi koji im daje obrazac za prigovor, a oni ga potom ispunjenog njemu vraćaju. Svoje mišljenje o prigovoru daje ispitno povjerenstvo koje ga nakon analize upućuje u daljnju proceduru ili ocjenjuje kao neosnovano. Oni koji su prethodnih godina maturirali, žalbu ulažu na poveznici "Moji prigovori".

NCVVO je priopćio i da se svima priznaju rezultati ispita iz engleskog jezika, održanog 19. lipnja, te je ispit u cijelosti regularan na A i B razini.

Sporna situacija s ispitom iz engleskog jezika dogodila se jer je jedna od tema eseja ispita A razine objavljena noć uoči pisanja tog ispita, na jednom internetskom portalu, zbog čega je policija pokrenula kriminalističku istragu. Ispit iz engleskog sastoji od tri dijela: čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja, a zbog objave teme eseja u javnosti došla je u pitanje regularnost tog dijela ispita - eseja.

NCVVO je nakon detaljno provedene analize zaključio da usporedba ovogodišnjih rezultata eseja ne pokazuje odstupanja u odnosu na prošle godine, zatim, da usporedba rezultata eseja sa zadatkom 5 iz čitanja upućuje na smislenu povezanost dvaju rezultata, kao i da, s obzirom na koncept takvog tipa ispita, moguće poznavanje teme ne utječe na kvalitetu uratka.

Prema kalendaru polaganja državne mature, podjela svjedodžbi o položenoj maturi je 22. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:22