DESNA KONTRA

Građanska inicijativa: Neka Splićani na referendumu kažu hoće li gay paradu. Kukoč: To je profašistički pokušaj!

 Vojko Bašić / CROPIX

SPLIT - Nemojte davati suglasnost za lipanjski gay pride u Splitu ili dajte mogućnost građanima da se o tome izjasne na referendumu – stoji u predstavci koju je Građanska inicijativa - a vode je povjesničar Stjepan Lozo, nastavnica Tatjana Alajbeg i novinar Joško Čelan - uputila gradonačelniku Željku Kerumu, županu splitsko-dalmatinskom Anti Sanaderu i pročelniku splitske Policijske uprave Ivici Tolušiću. Ističu kako predstavka nema stranačko-politički ili crkveno-vjerski karakter, piše Slobodna Dalmacija .

- Kao građani Splita obraćamo Vam se sa zahtjevom da uskratite suglasnost za gay paradu koja je najavljena za lipanj na središnjim javnim površinama grada Splita. U protivnom, pozivamo Vas da raspišete referendum na kojem će odluku o tom događaju donijeti sami građani Splita. Prošlogodišnja gay parada u Splitu se pokazala kao zastarjeli način nametanja poruke i krivi put – upozoravaju, te dodaju kako je prema objavljenim podacima, prilikom prošlogodišnje parade više stotina mladih Splićana bilo je privedeno “zbog iskazivanja svojeg mišljenja i protivljenja ekstremističkom i provokativnom događanju, a mnogi su hvatani kao divljač i privođeni čak i prije događaja po tko zna kojim kriterijima”.

‘Nezreli događaj’

- Trošak osiguranja tog nezrelog događaja po nekim podacima iznosio je 1,8 milijuna kuna, a iznos drugih troškova i šteta ostao je nepoznat. U vremenu sloma gospodarstva, siromaštva i širenja socijalne bijede trošenje tolikih proračunskih sredstava na takav događaj neprihvatljivo je i destruktivno. Povijesno središte Splita bilo je gotovo cijeli dan blokirano. Svi građani bili su žrtve ograničene slobode kretanja i prijetećeg stava policije koja je u znatnoj mjeri nastupala izvan demokratskih standarda uobičajenih u hrvatskom društvu . I preventivna i naknadna represija policije bila je zastrašujuća – ukazuju iz Građanske inicijative te potom zaoštravaju ton uspoređujući gay paradu s fašističkom: - Nitko nema pravo svoje izbore i vrijednosti drugima nametati silom. Upravo to je središnje obilježje kolonijalizma, fašizma i komunizma. Argument a priori da su to “zapadne vrijednosti” ima malu težinu. I talijanski su fašisti 1941. godine paradama, zaštićeni oružjem, nametali Splitu svoje vrijednosti. I komunisti su druge “prosvjećivali” silom, zar ne?

Kukoč: To je profašistički pokušaj!

Predstavka Građanske inicijative sasvim je legitimna, osim što izgleda kao da su je pisali Marsovci. Kao što je poznato, Marmontovom i Rivom lani je hodalo nekih 200 sudionika gay parade, a po njima je padalo kamenje bacano iz ruku nekoliko tisuća nasilnika, ali u optici Čelana i kompanije žrtve nisu oni koji su primali udarce, nego oni koji su to kamenje bacali, dok najbestijalnije uvrede i prijetnje upućivane sudionicima parade (poput “ubij pedera”) ovi dični intelektualci tumače kao „iskazivanje svojeg mišljenja“. Nakon ovako nadahnutog tumačenja stvarnosti, živ čovjek, osim ako nije psihijatar, doista nema što reći.

Ipak, nazvali smo našeg uglednog profesora etike i filozofije sa splitskog Filozofskog fakulteta dr. Mislava Kukoča, koji je na lanjskom prideu i sâm bio ozlijeđen od pomahnitale gomile, da nam kaže kako on doživljava ovu inicijativu. - Riječ je o apsurdnoj zamjeni teza, jer nasilje se lani dogodilo prema mirnim sudionicima demonstracija, koji su tražili da se poštuju manjinska ljudska prava. To je bila mirna i nenasilna parada, koju je manjina nasilnih građana Splita pretvorila u nasilni događaj. Ja sam i sâm bio ozlijeđen, i apsurd je optuživati mirne demonstrante da su oni krivi za progon nasilnika od strane policije, koja je – nota bene! – trebala prema tim nasilnicima postupiti puno ranije i puno oštrije – kaže nam dr. Kukoč, te nastavlja:

- To na što se te individue pozivaju jest profašistički pokušaj zaustavljanja demokratskih procesa u Hrvatskoj, što se, naravno, neće dogoditi. Naravno da će parade u Splitu biti i ove godine, i vjerujem da će se pozitivni učinci lanjskog pridea ove godine vidjeti, odnosno da će biti puno manje nasilja i puno više građana u samoj povorci. Koristim ovu priliku da još jednom iskažem podršku organizatorima i sudionicima ovogodišnje parade, kojoj ću i sam prisustvovati. Ova inicijativa je zahtjev za povratak u totalitarni mrak, čega su neki potpisnici i sami bili istaknuti protagonisti u komunizmu – zaključuje dr. Kukoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:34