IVANA MARKOVIĆ

GRADONAČELNICA SUPETRA ODGOVORILA BRAČKOJ TORCIDI Cijelo njihovo priopćenje otišlo je u krivom smjeru, a optužbe o zabrani grafita o Vukovaru ne stoje

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.06.2019. u 22:32

Supetar, 10.06.2019
Navijaci Torcida kupa pretukli sezonske radnike u Supetru zbog nacionalne osnove.
Na fotografiji: gradonacelnica Supetra Ivana Markovic jutros je primila pretucene sezonske radnike
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX

Ivana Marković

 

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković žestoko je i bez uvijanja osudila huliganski ispad u noći na nedjelju kada je skupina mladića napala mlade sezonske radnike iz Slavonije i djevojku iz Varaždina. Njezin odgovor izazvao je mnogo reakcija, a u gostovanju u emisiji N1 Pressing odgovorila je na neka ključna pitanja.

- Napad u Supetru i vaš odgovor izazvali su mnogo reakcija?, pitao ju je voditelj Petar Štefanić.

- Nije jednostavno to doživjeti. Ali smatrala sam da je ova tema prevažna da bi se izbjegavao odgovor. Pokušala sam dati do znanja da ovo što se dogodilo nije slika grada Supetra, nije slika Brača. Tri momka i djevojka našli su se na putu huliganskoj skupini. Ponosna sam na našeg Supetranina, vatrogasca Tomu, koji je postupio herojski, nije okrenuo glavu. Herojka je i djevojka koja se bacila na svog prijatelja misleći da će joj prijatelja prestati tući, međutim oni su nastavili tući nju. Kako tu reagirati osim ovako kako sam postupila?

Oduvijek podupiremo sve akcije i rad Torcide, dobili su i prostor na korištenje. Ali kad sam čula da su posjetitelji ili sudionici Kupa sudjelovali u napadu, odlučila sam donaciju koju sam potpisala par dana prije ranije povući i javila sam službama grada da obustavi isplatu donacije. Mislim da je to tisuću kuna. Ali to je nebitno, mi kao grad ne možemo financirati manifestacije koje imaju ovakav krvavi epilog. Najtužnije od svega je da je taj turnir bio humanitarnog karaktera, kaže Marković.

- Kako gledate na odgovor Torcide Brač - napisali su da im je financijska potpora ukinuta još prije dvije godine i uskraćena dozvola za izradu grafita posvećenog stradanju Vukovaru?, glasilo je sljedeće pitanje.

- Takve manifestacije grad financira po zahtjevu. Svaki put kada je došao zahtjev za donaciju odobrena su sredstva. Došao je 2015., 2016., 2017. godine, a 2018. zahtjev nije došao. Ove godine, čim je došao, dala sam službama da napišu odluku. Ali to je nebitno. Čitavo priopćenje Torcide išlo je u pogrešnom smjeru. Prvo je trebalo osuditi napad na momke i curu koji su došli tu zaraditi svoj kruh i osuditi napad na člana vatrogasnog društva čiji vatrogasci kroz fizički rad pomažu taj turnir.

Torcida ima jedan od najdužih grafita upravo u Supetru. Svi grafiti Torcide i Hajduka su se obnavljali prije godinu, dvije. Što se tiče spornog grafita, zahtjev je došao da se grafit napravi na dijelu zaštićene povijesne jezgre, na objektu koji nije u vlasništvu Grada i koji je zaštićeno kulturno dobro. To je kao da vam padne na pamet raditi grafit na Dioklecijanovoj palači, kaže Marković.

Komentirala je i reakcije na njezin čin uskrate financiranja. Tvrdi da nije imala dvojbe oko vlastite reakcije i da joj je neshvatljivo da je ona izazvala toliko pozornosti.

- Kakva smo mi država postali kad normalna osuda takvog čina postane senzacija, pita se.

- Sve javne osobe koje obavljaju dužnost - od načelnika, gradonačelnika, župana pa sve do premijera i predsjednice - moraju osuditi bilo kakav čin nasilja, a pogotovo nasilje prema nekome tko je drugog državljanstva, koji drugačije priča, drugačije se oblači, to je za mene nedopustivo, izjavila je.

Komentirala je i istup svog stranačkog kolege Ranka Ostojića koji je reakciju premijera Plenkovića na incident u Supetru usporedio s dvoslojnim WC papirom.

- Meni je to sve previše mlako, uvijeno u celofan. Nitko me nije kontaktirao osim ministra uprave Lovre Kuščevića, a posebno mi je žao da se nitko iz županije nije javio, komentirala je reakciju državnog vrha na nasilje u Supetru.

Upitana o svom potezu odbijanja sponzoriranja Bleiburga, kazala je da ju je iznenadila reakcija na tu njenu odluku.

- Mi u proračunu imamo redovne, lokalne udruge koje financiramo, naše lokalne udruge. Za neke manifestacije imamo fond, koji nije velik i koje se financiraju jednokratno po zahtjevu. Zahtjev za financiranje mi je došao jednom, ja sam to odmah prekrižila i rekla da to ne želim financirati. Nakon nekog vremena taj zahtjev mi je opet došao i htjela sam napisati neki odgovor da mi to više ne šalju, rekla je.

Dodala je da je komemoracija u Bleiburgu ranijih godina bila "poligon za isticanje propalih država", a ove godine je zbog prijetnji kaznama bilo drugačije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo