ĐURO GAVRILOVIĆ POD ISTRAGOM

GRADONAČELNIK PETRINJE 'Kalašnjikov sam morao platiti 700 maraka, sad ispada da je tim novcem kupljen Gavrilović'

 Boris Kovačev/CROPIX

PETRINJA - Vijest da je protiv Georga Đure Gavrilovića, vlasnika mesne industrije Gavrilović u srijedu 26. studenoga otvorena istraga u svezi nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, odnosno zbog sumnji da je pet tvrtki iz nekadašnjeg holdinga petrinjske mesne industrije kupio s dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka namijenjenih za obranu Hrvatske, odjeknula je poput bombe u Hrvatskoj.

- To je skandal nad skandalima. Ja sam 700 tadašnjih maraka morao platiti kalašnjikov s kojim sa otišao u obranu Petrinje, a netko je omogućio nekima da tim novcem privatiziraju Hrvatsku. Gavrilović je kupio „Gavrilović“, kaže USKOK, novcem iz fonda za naoružanje branitelja 1991. godine, a od 1995. godine naovamo, od povratka hrvatske vlasti u Petrinju do danas, Gavrilović je stavio plombu na Petrinju. Mi ništa ne možemo pomaknuti, pokrenuti, popraviti, zbog prava koja na Petrinju, Petrinjce i njihovu imovinu stavljaju Gavrilović i država. Sramota je da na Trgu hrvatskih branitelja u središtu Petrinje stoji robna kuća porušena tijekom rata, koju nismo mogli obnoviti jer Gavrilović neće. Sramota je da on polaže pravo na kuće, stanove, lokale, poslovne prostore, novu i staru tvornicu, na PIGIK, vinograde, vilu, na sve što postoji hoda Petrinjom. Kao da smo kolonija, kao da ima sva prava vlasnika kolonije - kazao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, dan nakon objave vijesti da je USKOK otvorio istragu protiv Đure Gavrilovića.

Đuro Gavrilović polaže pravo i o tome vodi spor s Republikom Hrvatskom zbog nekretnina među kojima se nalazi gotovo pola Petrinje: 10 kuća, 440 stanova, 22 garaže, te zemljište površine veće od 500 tisuća kvadrata.

Sumnjiče ga kao što smo već pisali početkom 1992. godine od ukupno 3,3 milijuna njemačkih maraka, koliko je bila ugovorena cijena za kupnju pet Gavrilovićevih tvrtki, dva milijuna dobio s inozemnog računa na kojemu su bila sredstva prikupljena za obranu RH tijekom Domovinskog rata.

Jedan od bivših radnika Gavrilovića, Đorđe Komljenović, član Udruge bivših radnika Gavrilovića, rekao je jučer kako se oni od 1991. godine bore da dokažu kako je prodaja i privatizacija Gavrilovića obavljena protuzakonito.

- Pouzdano znam da je i pokojni predsjednik Tuđman htio razriješiti to pitanje, da je tadašnji državni odvjetnik Petar Šale pokrenuo cijeli niz postupaka protiv Đure Gavrilovića, koji je cijelo vrijeme uživao veliku zaštitu, kao strani državljanin (ima austrijsko državljanstvo), te kao rođak u to vrijeme vrlo moćnog predsjednika Sabora Žarka Domljana. U Petrinji se priča da je Đurin prijatelj Slavko Linić utjecao na premijera Ivicu Račana da se obustave postupci protiv Gavrilovića i sve do danas on je bio na miru. Štitila ga je hrvatska vlast, moćna Doris Pack bila mu je prijateljica, mediji su ga obožavali i pisali o njegovim planovima za let u svemir, o vožnji motorima, a u javnost nikako nisu mogle problematične teme. Upiti o poslovanju, o preuzimanju, o privatizaciji, bili su tabu tema - kaže Đorđe Komljenović, bivši radnik Gavrilovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:12