KOMUNALCI U AKCIJI

Grafiti s Jakovčićevim likom promptno očišćeni s pulskih fasada

 Srećko Niketić/CROPIX

PULA - Ivan Nino Jakovčić, istarski župan, sa četkom u ruci, čučeći i vidno mršav kreće u akciju prebojavanja grafita s pulskih fasada i to naravno, samo onih koji mu nisu po volji ili onih na kojima je on glavni lik.

Tako je po svemu sudeći mislio popularni pulski grafiter kad je novi grafit s Jakovčićem u glavnoj ulozi osvanuo na pulskim ulicama. Bila je to reakcija aktualnog i uvijek intrigantnog, ali još uvijek javno nepoznatog grafitera, na Jakovčićev sukob s dobrim djelom hrvatskih umjetnika i njegov performans kojeg je u utorak izveo na porečkom Trgu slobode, pod nazivom "Hrvatska još nije sasvim slobodna", kojom prilikom je podijelio 100 kratkih hlačica sa svojim potpisom. Novi grafit međutim nije na fasadama preživio niti 48 sati.

Pulski komunalci odlučili su u četvrtak uzeti pravu četku u ruke i izbrisati mršavog Nina sa četkom u ruci. Tako je ideja grafitera i praktički sprovedena u djelo. Ovako brza reakcija komunalaca, odnosno gradskih IDS-ovih vlasti, još nije zabilježena, a bilo je svakojakih grafita.

No ovog puta su se odlučili na brzu akciju, kako se veliki šef ipak ne bi naljutio i još jednom ukazao na, po njegovu mišljenju, neslobodu govora, misli i riječi koje mu "neki“ osporavaju, a zbog njegova nastupa na 50. Porečkom annaleu kojeg je prilikom otvaranja, zato što mu se izbor selektora ove likovne manifestacije Slavena Tolja nije dopao i nije bio po njegovoj mjeri i ukusu, poželio odmah zatvoriti.

Očekujemo nakon brze akciju komunalaca novi odgovor grafitera, još žešći i provokativniji. Pitanje je tko će u toj borbi pobijediti. Grafiter ili župan Jakovčić? Za sada Nino vodi, sportskim riječnikom rečeno, rezultatom jedan naprema nula i to na neviđeno.

Jer on je na godišnjem odmoru kojeg provodi igrajući golf u Škotskoj. No, u gradskoj vlasti ipak su i bez njega odlučili zaštiti njegov lik i djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:00