POTPORA SUSJEDNOJ ZEMLJI

GRLIĆ RADMAN: 'BiH je visoko na dnevnom redu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, nama je u interesu da BiH bude funkcionalna'

Gordan Grlić Radman
 Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u petak u Odžaku u bosanskoj Posavini da je Bosna i Hercegovina visoko na agendi hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te je najavio nastavak potpore Hrvatima u toj zemlji.

Podsjetimo, Hrvatska je 1. siječnja preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije.

- Želimo pomoći u svim onim oblicima koje Hrvati zaslužuju, a što je i naša ustavna obveza. BiH je visoko na agendi hrvatskog predsjedanja u smislu četvrtog prioriteta 'snažna Europa, utjecajna Europa' - rekao je Grlić Radman u izjavi za medije.

Podsjetio je kako će Hrvatska 7. svibnja u Zagrebu organizirati susret čelnika Europske unije i dužnosnika šest zemalja zapadnog Balkana kako bi se obnovila njihova europska perspektiva. Posebno je izrazio potporu Bosni i Hercegovini.

- Sigurno da smo u tom smislu posvećeni i aktivno podupiremo euroatlantski put BiH temeljem ispunjenih kriterija. Imajući u vidu da je Hrvatska potpisnica mirovnog Daytonskog sporazuma koji je jamac ravnopravnosti svih naroda, nama je u interesu da BiH bude funkcionalna - pojasnio je hrvatski šef diplomacije.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas rekao je kako potpora Bosni i Hercegovini te tamošnjim Hrvatima predstavlja nastavak politike vlade RH i premijera Andreja Plenkovića te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- BiH ostaje naš vanjskopolitički prioritet, ali prije svega zbog Hrvata koji ovdje žive. Granice postoje, ali je nedjeljivost Hrvata tamo gdje oni žive - istaknuo je Milas.

Ministar Grlić Radman i državni tajnik Milas sudjelovali su u petak u Odžaku na tribini Ravnopravnost hrvatskog naroda i euroatlantski put BiH na kojoj su podržali kandidaturu te izrazili očekivanje da će kandidatkinja HDZ-a i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slaviti na nedjeljnim izborima čime bi se, po njihovu mišljenju, ostvario kontinuitet hrvatske unutarnje i vanjske politike.

- Kolinda Grabar-Kitarović aktivno pomaže i zagovaratelj je europske perspektive BiH i hrvatskog naroda kao ravnopravnog naroda u BiH - dodao je je Grlić-Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:20