ODLUKA ŽIDOVSKE OPĆINE

HASANBEGOVIĆ NEPOŽELJAN! Na dodjelu velikog priznanja njegovom djedu pozvani svi preživjeli članovi obitelji, on je persona non grata

 Jutarnji

Saborskom zastupniku Zlatku Hasanbegoviću neće biti dopušteno da nazoči svečanosti dodjele nagrade “Pravednik među narodima”, koja će se održati 29. svibnja u Sarajevu, a na koju će biti pozvana preživjela rodbina njegova djeda Sabrije Prohića, pišu bosanskohercegovački mediji.

Tjednik Stav doznaje da je poziv Hasanbegoviću poništen nakon reakcije izraelskog veleposlanstva. Naime, veleposlanstvo Izraela uputilo je bosanskohercegovačkoj javnosti obrazloženje okolnosti pod kojima je uopće i došlo do upućivanja poziva Zlatku Hasanbegoviću na svečanost dodjele nagrade.

- Predstavnik obitelji Prohić, koji će u ime obitelji dobiti počasnu titulu, smatrao je obaveznim pozvati sve potomke pokojnog gospodina Sabrije Prohića, kojemu je titulna dodijeljena zbog njegovih hrabrih djela tijekom holokausta, uključujući gospodina Zlatka Hasanbegovića, na žalost, ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini zbog nastojanja da relativizira i slavi ustaški režim, odgovoran za klanje i progon Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata”, stoji u obrazloženju u kojem se dodaje kako veleposlanstvo “izražava žaljenje što je gospodin Hasanbegović zloupotrijebio poziv na svečanost koja slavi herojski čin gospodina Sabrije Prohića u svoje vlastite političke svrhe.”

- Zbog toga, Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za svečanost”, stoji u obrazloženju.

Hasanbegović je prije nekoliko dana potvrdio da je primio poziv Židovske općine, veleposlanstva Izraela u Bosni i Hercegovini i Yad Vashema.

- Oduševljen sam pozivom i priznanjem koje će posthumno dobiti moj djed Sabrija, moja baka Safeta, moj tetak Avdo i moja tetka Esma. Ta priča je sastavni dio moje obiteljske povijesti budući da je spašena židovska djevojčica pune dvije godine u ratnom Zagrebu živjela s mojom majkom Zumretom. Nažalost, jugoslavenske komuniste 1945. godine nisu zanimale konkretne ljudske sudbine u ovom i sličnim slučajevima i paradoks je da je moj djed izvansudski pogubljen nakon Drugog svjetskog rata na nepoznatom mjestu - rekao je za Jutarnji list Hasanbegović i dodao kako će na samoj ceremoniji biti i preživjela djevojčica Nada Kolman koja se sad zove Avive Fox.

'Pravednik među narodima' je o najvišem izraelskom državnom priznanju pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom holokausta riskirajući vlastite živote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:12