UŽIVO: EU IZBORI

HDZ drži 15 gradova, SDP Zagreb, ali prava se drama za manje od 10 glasova odvila u ovom gradu!; Bivša premijerka: ‘Laku noć‘

Iz minute u minutu pratimo vijesti, analize i reakcije izbora za Europski parlament

Prizori iz izbornih stožera

 /Cropix

Ključni događaji

HDZ je sa šest mandata pobjednik izbora za Europski parlament u Hrvatskoj

SDP je postigao solidan rezultat s 4 osvojena mandata

U Europski parlament prvi put ulazi Možemo! i Domovinski pokret

Debakl Mosta

Poznata su imena svih 12 hrvatskih europarlamentaraca

Europska pučka stranka povećala prednost


NOVO 13:00 Sjednica Predsjedništva HDZ-a najavljena je za danas u 15:30 u hotelu Westin. Nakon Predsjedništva održat će se sjednica Nacionalnog odbora stanke s početkom u 16 sati.


12:40 12 hrvatskih političara ušlo je u Europski parlament. Neka su lica nova, većina je u Bruxellesu odradila najmanje jedan mandat. OVDJE pročitajte njihove biografije.


12:10 - U Europski parlament ušla je i Romana Jerković Kraljić. Protekli je mandat također provela u Bruxellesu, a sada je mjesto tamo izborila s malo više od 1000 glasova.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:25 - Rezultate izbora za Europski parlament prokomentirala je i Vesna Pusić, bivša čelnica HNS-a.

- Dok je ovako niska izlaznost, ispitivanja pokazuju da je podrška EU-u u Hrvatskoj vrlo zdrava. Ne bih rekla da je to odraz nezainteresiranosti ili indiferentnosti prema EU-u, kazala je.

Što je još rekla i za koga smatra da bi trebao otići s čela svoje stranke, pročitajte OVDJE.


10:00 - Svoje viđenje izbora dala je i bivša premijerka Jadranka Kosor. O svemu što se jučer dogodilo bila je vrlo kratka. I očito nezadovoljna.

- Jadna izlaznost. A rezultati. Laku noć, napisala je.


9:55 - Ivan Vilibor Sinčić išao je na EU izbore na listi Pravo i Pravda, ali ta lista nije uspjela ući u Europski parlament. Ipak, Sinčić ne odustaje od političke karijere, a najavio je i sljedeće korak koje planira poduzeti. O tome više možete pročitati OVDJE.


8:10 - Aktualna predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola najavila je u ponedjeljak da će se čelnici političkih skupina u EU-u okupiti na svom prvom službenom sastanku u utorak, nakon što su provedeni izbori u cijeloj EU.

Metsola je rekla da će novi parlament "odmah početi s radom". "Već u utorak ... čelnici političkih skupina okupit će se na prvom sastanku parlamentarne konferencije predsjednika."

Između ostalog, trebali bi "preispitati rezultate europskih izbora s ciljem izbora sljedećeg predsjednika Europske komisije i dogovoriti vremenski raspored za konstituiranje novog parlamenta", rekla je Metsola.

"Tijekom sljedećih tjedana trebat će se konstituirati političke skupine i formirati većina kako bi se radilo na političkom programu koji će određivati smjer naše Unije u narednim godinama."

"Novi parlament održat će svoju inauguralnu sjednicu u Strasbourgu 16. srpnja", rekla je Metsola.

"Kao predsjednica ovog parlamenta, ove današnje rezultate vidim kao znak povjerenja naroda, da parlament nastavi voditi europsku agendu u sljedećih pet godina, ali i kao signal da trebamo još više raditi kako bismo doprli do ljudi. Europa je glasala. Demokracija je živa i naš će parlament biti konstruktivan i nastavit će raditi za sve Europljane."


8:07 - Nezavisna kandidatkinja Nina Skočak, 26-godišnja tiktokerica s 200.000 pratitelja, skoro je prešla izborni prag od pet posto na izborima za Europski parlament s osvojenih 4,06 posto glasova birača ostavivši iza sebe brojne etablirane stranke i poznate europarlamentarce. Više pročitajte OVDJE.


8:02 - Imena 12 zastupnika iz Hrvatske koji idu na plaću koja s različitim dodacima mjesečno može doseći i više od 12.000 eura, možete naći OVDJE.


8:00 - Izdvojili smo i 10 osoba koje su na izborima za EP u Hrvatskoj dobile najveći broj preferencijalnih glasova birača, neovisno o tome jesu li ili nisu izborili mandat u Europskom parlamentu i neovisno o tome misle li ići u EP ili ostati u hrvatskoj politici, poput premijera Andreja Plenkovića. Dominirali su Plenković i Biljana Borzan, ali bilo je i nekoliko iznenađenja... Više pročitajte OVDJE.


7:59 - Najveći gubitnik izbora za Europski parlament definitivno je Mislav Kolakušić. U prošlom je sazivu bio član Europarlamenta, a danas je doživio potpuni potop i u Bruxelles se, barem u svojstvu europarlamentarca, neće vraćati. Za sve je optužio Facebook i građane, o čemu više možete pročitati OVDJE.


7:57 - Vladajuća mađarska stranka Fidesz na putu je da ostvari najgori rezultat ikada na izborima za Europski parlament, nakon što su rani rezultati pokazali da je prvi Orbanov protukandidat osvojio više od 30 posto glasova u nedjelju. Više pročitajte OVDJE.


7:55 - Na izborima za Europski parlament održanim u nedjelju HDZ je osvojio 6 mandada, SDP 4 te po jedan Možemo i Domovinski pokret.

Zanimljivo je u tom kontekstu provjeriti kako je glasala dijaspora. Tamo je glasalo ukupno 11.735 birača uz, očekivano, potpunu dominaciju desnih stranaka. Više pročitajte OVDJE.


7:50 - Najmanje dva generalna zaključka mogu se izvući nakon nedjeljnih izbora za Europski parlament, piše kolumnist Jutarnjeg Robert Bajruši. Više pročitajte OVDJE.


6:08 U izbornoj noći razgovarali smo s Goranom Čularom, profesorom politologije s FPZG-a te Ivanom Rimcem, profesorom s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Zašto bi dobar rezultat SDP-a ubuduće mogao biti i njihov najveći problem? Više čitajte OVDJE.


5:40 Pogledajte Stierovu reakciju kada ga je u euforičnom stožeru HDZ-a novinarka upitala hoće li sada u okršaj s Milanovićem. Više čitajte OVDJE.


5:20 Prema najnovijim privremenim rezultatima iz 23 zemlje članice, Europska pučka stranka (EPP) dodatno je povećala svoje vodstvo i osvaja 15 mandata više nego u prethodnom sazivu.

Prema podacima koje je objavio Europski parlament oko 1:30 sati, EPP će imati 191 zastupnika u novom sazivu, što je 15 više nego dosad.

Drugi su socijaldemokrati (S&D) sa 135 zastupnika, što je četiri manje nego u prethodnom sazivu.

Liberali (Renew) ostali su treća politička skupina iako su pretrpjeli veliki gubitak, pali su sa 102 zastupnika u prethodnom sazivu na 83.

Četvrta po snazi je tvrda desnica, Europski konzervativci i reformisti sa 71 zastupnikom, dva više nego u prethodnom sazivu.

Krajnja desnica ima 57 zastupničkih mjesta, osam više nego dosad.

Zeleni su pali na 53 zastupnika s prethodnih 71.

Nezavisnih je 45, dosad ih je bilo 62.

Dosta je brojna skupina zastupnika koji dolaze iz stranaka koje zasad ne pripadaju ni jednom zastupničkom klubu, njih je 50, a među njima su i zastupnici krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), koja je nedavno izbačena iz ID-a.


5:05 Kandidatkinja Europske pučke stranke za predsjednicu Komisije Ursula von der Leyen uvjerena je da će dobiti novi mandat i potrebnu većinu u novoizabranom Europskom parlamentu.

“Da, uvjerena sam što se tiče novog mandata, ali naravno još je puno posla preda mnom”, rekla je von der Leyen.

Ona je u izjavi nakon objave prvih privremenih rezultata za Europski parlament izrazila zadovoljstvo uspjehom Europske pučke stranke (EPP), koja i dalje ostaje s najviše zastupnika i "sidro stabilnosti".

“Ovi izbori su nam poslali dvije poruke, prva je da i dalje postoji centristička većina za snažnu Europu i to je ključno za stabilnost. Ali, također je istina da su ekstremi na ljevici i na desnici dobili na potpori i zato ovaj rezultat traži još veću odgovornost stranaka centra”, rekla je von der Leyen, vodeća kandidatkinja EPP-a.

Najavila je da će već od danas kontaktirati i druge dvije vodeće političke skupine, socijaldemokrate i liberale, s kojima želi uspostaviti široku koaliciju za snažnu Europu. Rekla je da su dobrodošli svi koji su proeuropski nastrojeni, koji podržavaju Ukrajinu i vladavinu prava.

Istaknula je da je svijet u previranju, da snage unutar i izvan EU-a pokušavaju destabilizirati i oslabiti Europu.

“To nikada nećemo dopustiti. Ovi izborni rezultati pokazuju da većina Europljana želi snažnu Europu”, rekla je.


5:02 Najmanje dva generalna zaključka mogu se izvući nakon nedjeljnih izbora za Europski parlament. Ovo što se dogodilo jučer je grozno, pa čak i sramotno, ali u cijeloj toj priči dočekali smo i jednu sjajnu vijest! Više čitajte OVDJE.


4:40 HDZ je sa šest mandata pobjednik izbora za Europski parlament. SDP je postigao vrlo solidan rezultat s četiri mandata, a u Europski parlament ulaze i Domovinski pokret i Možemo.

Veliki gubitnik je Most koji je podbacio na izborima i u Bruxelles neće slati nijednog zastupnika.

HDZ je na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu osvojio najviše glasova u 15 većih gradskih središta, SDP u Zagrebu, Rijeci i još tri grada, dok je Fair play lista predvođena IDS-om pobijedila u Puli.

Jučerašnje događaje pratili smo iz minute u minute, a detaljnije informacije o tome kako je tekao izborni dan u Hrvatskoj možete provjeriti OVDJE.

Iz minute u minutu pratili smo i reakcije stožera HDZ-a, SDP-a, Možemo!, Mosta i Domovinskog pokreta.

Najtješnja borba između dvije vodeće političke stranke u Hrvatskoj vodila se u Splitu i Bjelovaru u kojima je HDZ pobijedio za 47, odnosno pet glasova više. HDZ je u Splitu osvojio 8.519, a SDP 8.472 glasova, dok je u Bjelovaru bilo 1.798 HDZ-ovih glasova naspram 1.793 SDP-ovih.

HDZ je nadalje pobijedio još u Osijeku, Velikoj Gorici, Krapini, Virovitici, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Požegi, Sisku, Karlovcu, Gospiću, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku.

SDP je, pak, najveći broj glasova osvojio u Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, Varaždinu i Koprivnici.

Fair play lista predvođena dosadašnjim europarlamentarcem Valterom Flegom osvojila je najviše glasova u Puli, ispred SDP-a i HDZ-a.

U Zagrebu je za SDP glasovalo 29,11 posto birača, HDZ je dobio 24,52 posto, Možemo! 14,02, Domovinski pokret (DP) 10,41, a lista Nine Skočak 4,75 posto glasova. Za SDP je u glavnom gradu Hrvatske glasovalo 47.280 birača, a za HDZ 39.820.

U Rijeci u kojoj SDP tradicionalno osvaja izbore ovoga puta dobili su 36,44 posto glasova, HDZ 23,99, Možemo! 8,81 te Fair play lista 7,41 posto.

U Osijeku je HDZ pobijedio s 35,11 posto glasova, DSP je osvojio 31,40, a DP 10,83 posto. HDZ je tradicionalno najbolji rezultat ostvario u Gospiću, gdje je pobijedio s 50,66 posto glasova.

Na izborima za Europski parlament izabrano je dvanaest kandidata, među kojima je četvero novih europarlamentaraca - Davor Ivo Stier (HDZ), Nikolina Brnjac (HDZ), Stephen Nikola Bartulica (DP) i Gordan Bosanac (Možemo!).

Osim njih, u Europski parlament, iz HDZ-a ulaze i Dubravka Šuica, Karlo Ressler, Željana Zovko te Sunčana Glavak.

Iz SDP-a ulaze Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić i Tonino Picula.

Najveći gubitnik izbora za Europski parlament definitivno je Mislav Kolakušić. U prošlom je sazivu bio član Europarlamenta, a danas je doživio potpuni potop i u Bruxelles se, barem u svojstvu europarlamentarca, neće vraćati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 08:38