KARAMARKO USPIO POVEĆATI BROJ SVOJIH ZASTUPNIKA U SABORU

HDZ NASLIJEDIO VUKELIĆEV MANDAT NAKON NJEGOVE SMRTI U saborske klupe sjeda Goran Marić

 CROPIX

Umjesto nedavno preminulog Branka Vukelića u saborske će klupe sjesti Goran Marić. Mandatno imunitetno povjerenstvo jučer je odobrilo zahtjev HDZ-a da nekadašnjeg ministra obrane u Saboru zamijeni Marić, koji je već bio zastupnik u prošlom sazivu.

Da bi takva odluka o zamjeni bila konačna, još je mora potvrditi Sabor na plenarnoj sjednici.

Pravo na zamjenu

Premda je Vukelić prije nekoliko mjeseci odlučio napustiti HDZ, a ubrzo nakon toga je i umro, njegova bivša stranka ipak nije izgubila pravo da na njegovo mjesto u Saboru postavi nekog drugog s iste liste.

- Sve je u skladu sa zakonom. Gospodin Vukelić je mandat u Saboru osvojio kao kandidat na listi HDZ-a. I on i svi drugi zastupnici imaju pravo na zastupnički mandat dok god ga konzumiraju, odnosno nitko ih ne može prisiliti da daju ostavku u Saboru. No, onog trenutka kad odu iz Sabora - jer su dali ostavku, zbog odlaska na novu dužnost ili umru, kao što se dogodilo u slučaju gospodina Vukelića, stranka na čijoj je listi na izborima izabran ima pravo predložiti njegovu zamjenu - objašnjava predsjednica MIP-a Gordana Sobol. Na opasku ne bi li, s obzirom na to da je Vukelić prije smrti izašao iz stranke, njegovo mjesto u Saboru trebalo ostati nepopunjeno, a ne da HDZ daje drugog kandidata, Gordana Sobol je bila vrlo jasna.

Sve je po zakonu

- HDZ je, naravno, mogao odlučiti da Vukelića ne zamijeni drugim kandidatom s liste. Međutim, ako na to mjesto žele postaviti njegovu zamjenu, na to imaju pravo. I tu nema ništa nezakonito. Primjerice, da sada Jadranka Kosor, koja otprije nekoliko mjeseci više nije članica HDZ-a, odluči dati ostavku na mjesto zastupnice, HDZ na njezino mjesto ima pravo predložiti nekoga drugoga s iste liste - ustvrdila je Gordana Sobol.

HDZ nije, nakon što je Branko Vukelić napustio stranku, tražio od njega da podnese ostavku u Saboru, nego su odluku prepustili njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:33