SPORNA NABAVA

HDZ-ovac I RAVNATELJ SPECIJALNE BOLNICE KUPUJE AUTO SA 180 KONJA, KOŽNIM SJEDALIMA I NIZOM LUKSUZNIH DODATAKA 'Treba nam za VIP goste!'

 
Marko Ožić Bebek
 CROPIX

Ne vole samo općine, gradovi, županije i država dobre automobile, već kvalitetna vozila očito trebaju i bolnicama.

Među posljednjima takvo vozilo putem javnog natječaja traži Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Biokovka u Makarskoj koja je 30. ožujka Narodnim novinama uputila dokumentaciju za objavu natječaja.

Bolnica tako traži automobil vrijedan 330 tisuća kuna s PDV-om, a troškovnik i specifikacije dodatno otkrivaju kako je riječ o nešto luksuznijem i boljem tipu vozila.

Konkretno, Biokovka će kupiti automobil s najmanje 180 konjskih snaga, automatskim mjenjačem sa sedam brzina, pogonom na sva četiri kotača te gumama i lakometalnim naplacima od 18 cola.

Grijana sjedala

Osim toga, naručitelj u natječajnoj dokumentaciji specificira kako naručeni automobil svakako mora imati sjedala u kombinaciji prave i umjetne kože, paljenje vozila bez ključa, grijana prednja sjedala te sklopive stoliće na naslonima prednjih sjedala, a obavezno je i da isporučeno vozilo ima otvaranje i zatvaranje prtljažnika pokretom noge.

Dapače, specifikacije novog vozila ovaj put idu toliko daleko da se u troškovniku precizira i tip radiouređaja koji, piše u Narodnim novinama, mora imati “minimalno 9-inčni zaslon u boji osjetljiv na dodir”, a za potrebe bolnice neće biti dovoljni samo klasični zračni jastuci, već se traže i zračni jastuci za koljena vozača. Sudeći prema informacijama koje smo dobili od dobro upućenih ljudi u autoindustriji, natječajna dokumentacija najviše odgovara automobilu Škodi Superb 2.0 TDI Greentech DSG, vrlo vjerojatno s luksuznom L&K opremom, na što posebno upućuju podaci o veličini prtljažnika te jačini motora.

Inače, riječ je o bolnici čiji je ravnatelj HDZ-ovac Marko Ožić Bebek, inače predsjednik Gradskog vijeća Makarske te dopredsjednik makarskog ogranka HDZ-a.

Ravnatelju Bebeku uputili smo službeni upit u vezi s ovom izdašnom nabavom, no do zaključenja broja, nažalost, nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanja.

Među ostalim, zanimalo nas je iz kojeg je razloga bolnici potrebno vozilo s tako preciznim i luksuznim performansama, tko će ga koristiti te ima li ravnatelj pravo na službeno vozilo 24 sata dnevno, ali pisani odgovor, nažalost, nismo primili.

Neslužbenim putem, međutim, doznajemo kako Biokovka, tako barem tvrde, novo vozilo ne nabavlja za potrebe ravnatelja, nego VIP osoba koje, čini se, s vremena na vrijeme u Makarsku dolaze na rehabilitaciju.

Posebna zaštita

Pritom se tu misli na sve one pacijente koji, zbog svojeg statusa, zahtijevaju neku posebnu vrstu zaštite, a nerijetko i prijevoz od aerodroma i do njega, koji se, očito, ne može obavljati u nešto skromnijim vozilima.

- To je najmanje luksuzno vozilo u ovoj kategoriji vozila - kaže nam jedan dobro informirani sugovornik, uz tvrdnju kako ravnatelj Ožić Bebek ovo vozilo neće koristiti.

U bolnici smatraju da zbog njenog statusa i angažmana u zdravstvenom turizmu ne bi trebalo biti previše prepreka u nabavi novog vozila, ponajprije zbog vrlo dobrih financijskih rezultata.

Specijalna bolnica Biokovka, naime, od ukupno 480 kreveta samo njih 85 “daje” kroz HZZO, dok se svi ostali ležajevi prodaju na slobodnom tržištu, od kojeg, prema financijskim izvještajima bolnice, dolazi 23,5 od ukupno 38 milijuna kuna prihoda. Prihodi iz proračuna tako iznose “samo” 10,2 milijuna kuna, što bi valjda značilo da je bolnica samo formalno-pravno proračunski korisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:15