REAKCIJA

HNS: Odluka Ustavnog suda treba biti primjer Vijeću za suočavanje s prošlošću

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 17.10.2017. u 16:45

Goran Mehkek / CROPIX

Predrag Štromar

HNS je u utorak pozdravio odluku Ustavnog suda da je naziv ulice "10. travnja" u Slatinskim Drenovcima neustavan te drže kako ta odluka treba biti primjer kojim će se voditi Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Smatramo da ta odluka treba biti primjer kojim će se voditi Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje svojim zaključcima treba dati preporuke Vladi, ističe HNS u priopćenju. U toj su stranci i mišljenja da odluku Ustavnog suda treba uzeti u obzir i prilikom donošenja Zakona o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima koji će konačno trajno riješiti taj problem u Republici Hrvatskoj.

HNS će podržati svaku odluku i inicijativu kojom se zabranjuje korištenje fašističkih simbola i ustaškog pozdrava „za dom spremni“ i nećemo se umoriti od ponavljanja da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru.

Želimo da se već jednom znanost, obrazovanje i tehnologija stave ispred ideoloških rovova svih boja i da konačno stvorimo školu za život, a ne za ocjene, kako bi povezali tržište rada s obrazovanjem. To će biti glavni fokus HNS-a koji će nas voditi u Vladi s HDZ-om u naredne tri godine, na dobrobit svih građanki i građana naše zemlje, poručuju iz HNS-a.

Ustavni sud objavio je na svojoj internetskoj stranici nedavno donesenu odluku prema kojoj je imenovanje "Ulice 10. travnja" u slavonskom selu Slatinski Drenovac neustavno, ističući da je "dobro poznata povijesna istina" da je NDH bila nacistička i fašistička tvorevina te da moderna Hrvatska nije njena sljednica ni po kojoj osnovi. Odluka je donesena 10. listopada, a protiv nje je bio sudac Miroslav Šumanović.

Izdvajamo